Berta Sándor

Egészségügyi adatok miatt kerülhet bajba a Google

Átadott információk jogellenes felhasználása lehet egy per tárgya.

A Google arra kérte a londoni legfelsőbb bíróságot, hogy utasítsa el azt az 1,6 millió ember nevében indított pert, amelyet egy brit kórházi alapítvány a technológiai óriáscégnek átadott egészségügyi adatok miatt indított el.

A Royal Free London NHS Trust 2015-ben betegadatokat adott át a Google mesterséges intelligenciával foglalkozó DeepMind Technologies cégének egy olyan mobilalkalmazás fejlesztésével kapcsolatban, amelynek célja az orvosi feljegyzések elemzése és az akut vesesérülések felismerése volt. A brit adatvédelmi felügyelet 2017-ben azt mondta, hogy a Royal Free, amely az állami Nemzeti Egészségügyi Szolgálat része, visszaélt a betegadatokkal, amikor átadta az információkat a DeepMindnak. A Google-t és a DeepMindot tavaly Andrew Prismall, a Royal Free betege perelte be 1,6 millió ember nevében a magánadatokkal való állítólagos visszaélés miatt. Az ügyvédek azzal érveltek, hogy az ügy "bukásra van ítélve" és a bíróságnak el kell utasítania a keresetet.

Antony White, a Google és a DeepMind képviselője a bírósági beadványokban azt állította, hogy a felperesek többsége "semmilyen kézzelfogható következményt, nemhogy hátrányt vagy szenvedést nem szenvedett el" amiatt, hogy az információikat a DeepMind rendelkezésére bocsátották. "A csoportba jelentős számú olyan személy is tartozik, akik pozitívan részesültek a lehetővé tett - potenciálisan életmentő - klinikai ellátásból" - tette hozzá White. A Google pedig azt állította, hogy nincs esély annak megállapítására, hogy mind az 1,6 millió felperes magánjellegű adataival visszaéltek vagy hogy az információkkal kapcsolatban bármilyen magánélethez fűződő elvárásuk volt.

A Prismall ügyvédje, Timothy Pitt-Payne azonban a bírósági beadványokban azt taglalta, hogy minden felperes "betegazonosításra alkalmas orvosi nyilvántartását továbbították... és ezért ugyanúgy elszenvedte az ellenőrzés elvesztését". "Az orvosi nyilvántartások minden egyes jogellenes átadása kártérítést érdemel" - szögezte le. Pitt-Payne amellett érvelt, hogy az ügynek a tárgyalás felé kell haladnia.

A Google és a DeepMind kérelmének meghallgatása lezárult, a döntés egy későbbi időpontban várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!