Berta Sándor

A Google kénytelen kifizetni a 4 milliárd eurós büntetését

A társaság azonban fellebbezhet is és ezzel további évekig elhúzhatja a pert.

Az Európai Bizottság 2018 júliusában 4,3 milliárd euróra büntette a Google-t az európai uniós trösztellenes szabályok megsértése miatt. Az EU szerint az óriáscég 2011 óta jogellenes korlátozásokat vezetett be az Android eszközgyártók és mobilhálózat-üzemeltetők számára annak érdekében, hogy bebetonozza erőfölényét az általános internetes keresés terén. A webes konszern fellebbezett az ítélet ellen. Az Európai Unió Bírósága most helybenhagyta a döntést, ugyanakkor a fizetendő összeget 4,34 milliárd euróról 4,125 milliárd euróra mérsékelte. Az ítélet ellenére ez az egyik legmagasabb bírság, amelyet eddig egy amerikai technológiai vállalatra kiszabtak.

A bíróság megerősítve látta az Európai Bizottság azon vádját, miszerint a Google saját erőfölényének megerősítése érdekében jogellenes korlátozásokat vezetett be az androidos készülékgyártók és a mobilhálózat-üzemeltetők számára. A bíróság azonban nem értett egyet az Európai Bizottság azon értékelésével, amely visszaélést állapított meg egy bevételmegosztási megállapodásban, ezért csökkentette le az eredetileg kiszabott bírságot, "hogy az jobban tükrözze a jogsértés súlyát és időtartamát".

A Google - a fellebbezése ellenére - 2018-ban kénytelen volt megváltoztatni üzleti modelljét. Azóta a társaság lehetővé tette más gyártók számára, hogy a Chrome használata és a webes keresés nélkül is beépítsenek egyes szolgáltatásokat. Az óriáscég ugyanakkor kritizálta az Európai Unió büntetését, mert több applikáció összevonására van szükség, a felhasználók máskülönben nem tudnák értelmesen használni az összekapcsolt Google-szolgáltatásokat.

A keresőcég még fellebbezhet a döntés ellen az Európai Bíróságon, de ott az ilyen eljárások gyakran több évig tartanak. A Google egyébként számos bizottsági határozat ellen nyújtott be keresetet, amelyek tárgyalása még folyamatban van az Európai Unió Bírósága és az Európai Bíróság előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!