Berta Sándor

Mesterséges intelligencia - rugalmas brit szabályozás jön

A szigetországi döntéshozók "adaptálható" előírásokat akarnak.

Tavaly július óta szabályozni szeretné a mesterséges intelligenciát az Egyesült Királyság. A döntéshozók és a szakemberek "innovációpárti megközelítést" dolgoztak ki, a lehető legkisebb bürokráciával. A szigetországi kabinet elutasította, hogy általános érvényű definíciót adjon meg a technológiával kapcsolatban, ehelyett inkább a mesterséges intelligencia alapvető jellemzőire és képességeire összpontosított, amelyekre a szabályozók támaszkodhatnak, illetve létfontosságú volt, hogy az előírások egyértelműek legyenek. Most ismertté vált, hogy Nagy-Britannia az "adaptálható" mesterséges intelligencia szabályok mellett dönt, egyetlen szabályozó nélkül. A terv az, hogy a szabályozás felelősségét megosztják az emberi jogok, az egészségügy és biztonság, valamint a verseny területén működő helyi szabályozó hatóságok között, ahelyett, hogy egy új, kifejezetten a technológiával foglalkozó szervet hoznának létre.

A brit kormány közölte, hogy a mesterséges intelligencia az olyan fejlesztéseknek köszönhetően, mint a ChatGPT gyorsan fejlődik, javítja a termelékenységet és segíthet a növekedés felszabadításában, de aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy milyen kockázatokat jelenthet az emberek magánéletére, emberi jogaira vagy biztonságára nézve. A kabinet el akarja kerülni a nehézkes, az innovációt elfojtó szabályozást és ehelyett olyan átfogó elveken alapuló, alkalmazkodóképes szabályozási megközelítést fog alkalmazni, mint a biztonság, az átláthatóság, a méltányosság és az elszámoltathatóság. Ezzel szemben az Európai Unió inkább megpróbál mérföldkőnek számító mesterséges intelligencia törvényeket kidolgozni, valamint egy új illetékes hivatalt hoz létre, a technológia fejlődésének sebessége azonban megnehezíti ezen erőfeszítések megvalósítását.

Nagy-Britannia hangsúlyozta, hogy a felvázolt megközelítése azt jelenti, hogy a technológia fejlődésével párhuzamosan kiigazíthatja a vonatkozó előírásait. A következő 12 hónapban a meglévő szabályozók gyakorlati útmutatást adnak ki a szervezetek számára, valamint egyéb eszközöket és forrásokat, például kockázatértékelési sablonokat. Később pedig jogszabályokat lehet bevezetni annak biztosítására, hogy a szabályozó hatóságok következetesen alkalmazzák a meghatározott elveket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!