SG.hu

Megjelent a ChatGPT-4

Az OpenAI lecserélte az eddig az embereket lenyűgöző GPT-3.5-ös modellt egy lényegesen erősebb verzióra, mely már képeket és videókat is kezelni tud.

A Microsoft által támogatott OpenAI kutatószervezet kiadta legújabb nagy nyelvi modelljét, a GPT-4-et, amely a Bing és számos harmadik féltől származó alkalmazás motorja. Az új modell már képes képekre reagálni, receptjavaslatokat kínálni az összetevők fotóiból, valamint feliratokat és leírásokat írni. Az eddigi háromezer helyett akár 25 000 szót is képes feldolgozni, ráadásul az OpenAI azt állítja, hogy a GPT-4 okosabb és értelmesebb, mint a korábbi változatai, valamint más nagy nyelvi modellek.

A GPT-4 egyelőre csak azok számára érhető el, akik havonta 20 dollárt fizetnek a ChatGPT Plusért, az OpenAI februárban indított előfizetéses szolgáltatásáért. Azonban számukra is van felső korlát, négy óránként 100 üzenetet küldhetnek. A prémium csomag tartalmazza a hozzáférést a chatbothoz nagy terheltség esetén is, valamint gyorsabb válaszadási sebességet és elsőbbségi hozzáférést biztosít az új funkciókhoz. De van rá mód, hogy ingyenesen hozzáférjünk az eszközhöz: a Microsoft az új bot bemutatásával egy időben elárulta, hogy a Bing AI mindvégig a GPT-4-en futott. A vállalat chatbotjának használatához egy várólistára kell feliratkozni. Az OpenAI oldalán továbbra is ingyenesen használható maradt a "hagyományos" ChatGPT-t.

Több vállalat már közölte, hogy a GPT-4-et fogják használni termékeikhez, köztük a Duolingo nyelvi alkalmazás, a Stripe fizetési szolgáltató és a Khan Academy oktatási portál. További, a GPT-4-re épülő eszközök is készülhetnek, mivel az OpenAI API formájában elérhetővé teszi eszközkészletét a fejlesztők számára. A chatbotnak azonban még mindig megvannak a maga korlátai: a GPT-3.5-höz hasonlóan nem rendelkezik ismeretekkel 2021 szeptember utáni eseményekről. Mivel online információkból képezték ki még mindig hajlamos a pontatlan, elfogult és kifejezetten furcsa válaszokra. Ez utóbbi nagyban függ attól, hogyan valaki kezeli a botot: fura kérdések esetén továbbra is előfordulhat, hogy a beszélgetés meglepő fordulatot vesz.

Az Open AI szerint a rendszer fejlődése összesen 34 egyetemi és szakmai vizsgán nyújtott teljesítményében is megmutatkozik. Ezek közé tartozik az egységes ügyvédi vizsga, az LSAT, a SAT Math, valamint a SAT Evidence-Based Reading and Writing vizsgák. E tesztek több mint felében a korábbiaknál jóval magasabb pontszámot ért el. Az új rendszert több adaton képezték ki, mint elődjét - de a szervezet azt nem árulta el, hogy mennyi információt használtak fel. Ezeket a tréningadat-összetevőket paramétereknek nevezik, és lényegében azt jelzik, hogy a modell mennyire ügyes egy probléma megoldásában, például szöveggenerálásra.

A nagy nyelvi modellek fejlett gépi tanulási (ML) algoritmusokat használnak a természetes nyelv feldolgozására és generálására. Ezeket a modelleket hatalmas mennyiségű szöveges adaton képzik ki, lehetővé téve számukra, hogy emberhez hasonló szöveget generáljanak, amely számos területen használható, például a keresőmotorok, a természetes nyelvi feldolgozás, az egészségügy, a robotika és a kódgenerálás területén. A tavaly novemberben kiadott ChatGPT a GPT-3 modell egy kifejezetten chatbot-alkalmazásokhoz tervezett változata, amelyet nagy mennyiségű társalgási szövegből álló adathalmazon képeztek ki, így képes olyan válaszokat generálni, amelyek jobban megfelelnek a chatbot-kontextusban való használatra.

A ChatGPT népszerűvé vált, és blogok, közösségi médiabejegyzések, sőt egész weboldalak tartalmának generálására használták. Az olyan feladatok elvégzésére való képessége, mint az ember által írt szövegtől nehezen megkülönböztethető, jó minőségű szövegek generálása, valamint a fordítás és az összegzés elvégzése értékes eszközzé tette a vállalkozások és a magánszemélyek számára egyaránt. Ezt felismerve a Microsoft ez év januárjában további 10 milliárd dollárt fektetett be az OpenAI-ba, hogy "felgyorsítsa az áttöréseket az AI és más fejlett technológiák terén".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!