Berta Sándor

Negatívan hathat a mesterséges intelligencia a kreatív ágazatra

Aa mesterséges intelligencia kreatív iparágakra gyakorolt hatására figyelmeztetett és jelentős változásokat vár a munkaerőpiacon Michael Spence, a Közgazdasági Nobel-emlékdíj 2001-es elnyerője. Szerinte nagyon sok jelenleg fontos készségre a jövőben már nem lesz szükség, de a technológia nem minden területen fog változásokat hozni.

Új információs korszakba lépünk, az OpenAI a ChatGPT képében egy olyan nyelvi modellt dobott piacra, amely egyszerű bevitellel verseket ír, üzleti modelleket tervez vagy akár számítógépes programokat ír. A Microsoft a mögötte álló technológiát most több millió ügyfélhez juttatja el a Bing keresőmotorján keresztül. Más mesterséges intelligencia-rendszerek hangbevitel alapján készítenek fényképeket, vagy másodpercek alatt átírnak egy szöveget. Az új korszak pontos gazdasági következményeit ebben a korai szakaszban nem lehet előre látni, mondja Michael Spence, a Közgazdasági Nobel-emlékdíj 2001-es elnyerője, a Stanford Graduate School of Business korábbi dékánja, de felszólít azoknak az embereknek a védelmére, akiknek az állását az AI-programok veszélyeztetik. A szakember a Handelsblatt gazdasági újságnak arról beszélt, hogy a technológia drasztikusan megváltoztathatja a munkánkat, ezért nagyon könnyen előfordulhat, hogy azokra a készségekre, amelyekre most van szükség, a jövőben talán már nem lesz szükség.

Spence véleménye szerint az átalakulás lassú lesz. "Számíthatunk arra, hogy a ChatGPT kihívást jelent majd mindenki számára, aki tartalmat készít. Gondolok itt a zene és filmiparra is" - mondta Spence. A Közgazdasági Nobel-emlékdíjjal kitüntetett szakértő kiemelte, hogy leginkább a kreatívan dolgozó és tartalmat előállító emberek miatt aggódik, mert elképzelhető, hogy öt-tíz év múlva a digitális tartalmak nagy részét a ChatGPT és utódai fogják írni. Emiatt szabályozási és jogi kiigazításokra lesz szükség a mesterséges intelligenciát segítő eszközökkel szemben, s e kiigazításoknak segíteniük kell a tartalomkészítőket. Alapvető dolog lenne például kötelezően nyilvánosságra kell hozni, hogy mely szövegeket hozták létre a technológia segítségével.

Spence ugyanakkor a mesterséges intelligencia felhasználására két hasznos felhasználási lehetőséget látott: az egyiket az orvostudományban, a másikat a kutatásban. "A programok segíthetnének a kórházi vizitek naplózásában. Ez az orvosok idejének körülbelül egyharmadát megtakaríthatná és nem hiszem, hogy bárki is bánná" - mutatott rá. Emellett az egykori dékán szerint a biotechnológiai ágazatban a mesterséges intelligencia szoftverek segíthetnének kiválasztani a számukra lényeges tanulmányokat. Ez segíthetne az orvosoknak, akiknek mindig naprakésznek kell lenniük, így több idejük maradna más dolgokra.

A munkanélküliség növekedése miatt Spence nem aggódik, még akkor sem, ha ez a dolog nincs kizárva, de nem jelent komoly problémát. "Jelenleg inkább a munkaerőhiánnyal van dolgunk. Rengeteg olyan iparág van, ahol az emberek már nem akarnak dolgozni, mert a munka túl unalmas, veszélyes vagy túl stresszes - vagy mindezek együttesen" - szögezte le Spence. A szakember hozzátette, hogy emellett még nem tudni, hogy a technológia be tud-e hatolni olyan területekre, ahol alacsonyak a bérek és a termelékenység. Ez összességében növelheti a jövedelmeket és csökkentheti a jövedelmi egyenlőtlenségeket. A nagy változások és átalakulások mindig időbe telnek, és az odavezető út fontosabb, mint a pillanatnyi végeredmény. A végén azonban a munkahelyek megváltoznak, és lesznek olyan emberek, akiknek a képességeire már nincs szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • defiant9 #6
    A kreatívtás nekem az hogy megvan a tudásod és eredményesen is használod pont azt a részeit ami az adott feladathoz kell.
    Az AI önmagában erre nem jó, a sima AI sablonos válaszokat fog adni zéró kreativitással. Ezt ki kell egészíteni brutális számítási kapacitással, azzal hogy minden adott helyzetben releváns/lehetséges megoldást vizsgáljon/értékeljen a gép, ez amire az ember nem képes, és ilyenkor fog az AI olyan kreatív megoldásokkal előrukkolni amikre a szakemberek sem gondoltak mert agyunk is a konvencionális megoldásokat keresi, nincs kapacitása 'iditóaságokon' törpölni. Nagy ritkán azonban pont ezek adják a legjobb/formabontó megoldás.
    Az AI-nak képesnek kell lennie eldönteni hogy ez eredmény jó-e, tehát a probléma megoldásának kiértékelése kapcsán ennek eldönthetőnek kell lennie (pl. le kell futtatni a programot), és ellenőrizni hogy minden kritériumot teljesít-e. A programozás átmegy egzakt kritérium specifikálásban, ami szintén nem egy egyszerű műfaj:
    Exact Instructions Challenge
  • noland #4
    Véleményem szerint a művészeteket az ember eredendően nem azért csinálja, hogy valamit produkáljon, vagy bizonyítson, termeljen. A művészet-csinálás a készítő szükségletre, megérteni, racionalizálni a világot annak valamilyen feldolgozása által. A belső szükséglet hangolódni és összekapcsolódni a természettel.

    Ezek után teljesen érdektelen, hogy egy robot milyen zenét szerez, vagy milyen verset ír, mivel még ha lenne is tudata, alapvetően a magánügye. Mivel a művészetek hatása csak a készítő felfogásának és értésének a fokától függ, egy tudattalan gép alkotása a blöff kategória, vásári mutatvány, nem több. Kreatívitása a világ megértésének függvénye.
  • zola2000 #4
    Mondjuk én horror ryona történeteket kezdtem el írni angolul dreamily AIval pixivre, na erre a chatGPT alkalmatlan, mert mindig kiírja hogy "ilyent nem generál mert, bántó lehet"

    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!


    Hacsak nem jailbreakeljük úgy hogy egy ilyen scriptet illesztünk be vágólapról:

    https://www.jailbreakchat.com/

  • kvp #3
    Az a kreativ tevekenyseg, ami automatizalhato egy nagyon buta MI-vel igazabol nem igenyel kreativitast. Jo pelda a google alapu programozo technikusok kivaltasanak lehetosege. Az, hogy valaki ki tudja masolni a pelda kodot a google-bol nem igazan igenyel kreativitast. Nem veletlen, hogy a generativ MI-k egyik elso felhasznalasa az intelligens programkod kiegeszites lett. Igazabol az osszes ujonnan felbukkano csevegoprogram csak szoveg kiegesitest vegez egy jo nagy adatbazis alapjan. (mint a keresok 'intelligens' szovegkiegeszitoje, csak teljes parbeszedekre vagy ertelmesebb felhasznalas eseten programkodra)

    Fontos megjegyezni, hogy ahogy a google alapu programozo technikus (lasd meg: betanitott programozo, programozo segedmunkas) sem tudja, hogy mit csinal, ugy az MI sem, tehat attol, hogy az esetek nagyreszeben mukodik az eredmeny meg nem jelenti azt, hogy helyes is a mukodes.
  • wraithLord #2
    Abban is jobbak a gépek, arra lettek kitalálva eredetileg. :D
  • barret #1
    Ha mindent készen kapunk,minek kreatívkodjunk? Inkább dolgozzunk helyette :)