MTI

Az MI-fejlesztések leállítását követelik vezető szereplők

A technológiai ipar vezető szereplői nyílt levélben sürgették szerdán a mesterséges intelligencia fejlesztések azonnali felfüggesztését a társadalmat fenyegető kockázatok miatt.

Az Élet Jövője Intézet (Future of Life Institute) által kiadott dokumentumot mintegy ezren írták alá, köztük Elon Musk, a Twitter tulajdonosa, a Tesla alapítója, valamint Steve Wozniak, az Apple társalapítója. A dokumentum szerint a fejlesztőknek átmeneti, 6 hónapos időre le kellene állítaniuk a mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence - AI) fejlesztéseket, az olyan eszközök tanulási folyamatát, amelyek teljesítménye meghaladja az úgynevezett GPT-4-es rendszerét. A GPT-4 az OpenAI fejlesztővállalat legújabb, tanulásra képes modellje, amelyik emberi szintű teljesítményt mutat számos szakmai és tudományos teljesítményértékelés alapján.

A levél szerint a nagy teljesítményű mesterséges intelligencia rendszereket csak akkor lehet kialakítani, miután "biztosak lehetünk abban, hogy hatásaik pozitívak és az általuk jelentett kockázat kezelhető". Arra is felhívják a figyelmet, hogy jelenleg senki nem tudja megérteni, megjósolni és megbízhatóan ellenőrzés alatt tartani azokat a nagy teljesítményű eszközöket, amelyek a mesterséges intelligencia laboratóriumokban vannak fejlesztés alatt.

A mesterséges intelligencia fejlesztéssel foglalkozó nagy informatikai vállalatok között tavaly novemberben szinte "fegyverkezési verseny" alakult ki, miután az OpenAI megjelentette új chatbotját a ChatGPT-t, amely képes a bevitt információkat interaktívan kezelni és alkalmazni, miközben a felhasználókkal való folyamatos kommunikáció automatizálásával értelmezőmodelleket használ. A cégek közötti verseny főszereplői az OpenAI mellett a Google és a Microsoft, de az IBM, az Amazon, a Baidu és a Tencent is dolgozik hasonló technológián. A levél utal arra, hogy az egyre nagyobb verseny oda vezet, hogy annak ellenőrzése kicsúszik a kezükből, és olyan erővel bíró digitális elmét hoz létre, amelynek viselkedését maguk a létrehozók sem tudják már megérteni, megjósolni és kontrollálni.

A mesterséges intelligenciával foglalkozó szakértők aggályaikat hangoztatták amiatt, hogy az új mesterséges intelligencia eszközök a tanulási folyamataik révén képessé válhatnak elfogult válaszokra, álinformációk terjesztésére, valamint sérthetik a fogyasztók személyiségi jogait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • asgh #3
  Nem az AI fejlesztést akarják megállítani, hanem mindenkire érvényes biztonsági szabályokat akarnak bevezetni, hogy az emberiség kezéből ne csúszhasson ki az irányítás.

  Gondolj bele a következőbe: valaki kirak a netre egy AI botot, ami milliárdszámra gyártja a náci fajvédő, laposföld hívő, "nem volt holdraszállás", " az oltások autizmust okoznak", stb. tartalmakat.
  A többi AI meg a statisztikailag szignifikáns mennyiségben egymásra hasonlító tartalmakat fogadja el általános igazságként, és köszönhetően a generátor AI-nak a hülyeség is statisztikailag szignifikáns mennyiségben fordul elő a neten, így az új AI is hasonló tartalmakat fog gyártani, ami befolyásolja a többi trainingjét és így tovább.
  Egy ponton túl így a valóságtagadó, veszélyes baromságok válnak az általánosan elfogadott igazsággá.
  És ez még csak a relatíve ártalmatlan netes hülyeség, de mi van, ha ezeket a rendszereket idővel valós alkalmazásokba integrálják és mondjuk kitalálja a repülőtéri biztonsági rendszer, hogy minden kék szeműre ráküldi a biztonsági kommandót, mert az AI-t a sok fake tartalommal úgy trainingezték, hogy minden kék szemű ember potenciális veszélyforrás a többi utasra nézve.

  Valamiféle állami kontroll tehát nélkülözhetetlen, méghozzá minél hamarabb, amíg nem késő.
  A cégek józan belátására meg eddig sem lehetett számítani, főleg ha az önkorlátozás piaci versenyhátránnyal jár, így mindenkire egységes és keményen számon is kért szabályokat kell lefektetni, lehetőleg tegnapra.
 • zola2000 #2
  Megjegyzem ez egy kicsit más, ami ki van fejlesztve az kint van nem lehet visszahívni ha más nem torrenten elérhető lesz.

  Az sem világos miben határozzák meg a teljesítményét, hogy hány milliárd paramétert tartalmaz az ai model? Csak azért mert az új Facebook/meta LLaMA 13 milliárd paramétert tartalmazó modellje jobb mint a 175 milliárd paramétert tartalmazó GPT3 és egy erős gamer PCn futtatható míg a 7 milliárdos bármilyen gépen.

  SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

  Akit érdekel saját gépen
  https://aituts.com/llama/

  Online ki lehet próbálni a leggyengébb 7es modellt
  https://alpaca.point.space/

  Azt hiszem ez már elszabadult mint tavaly a stable diffusion.
 • zola2000 #1
  Nem hiszem hogy a fejlődést le lehet állítani. Ez olyan mint a gépromboló mozgalom volt. Az sem biztos hogy le kell.  Legrosszabb esetben annyi munkát vált ki az ai hogy ez kikényszeríti az alapjövedelem bevezetését, ami ellen azért tiltakoznak az amcsik mert az szerintük