SG.hu

Alapjaiban változtatja meg a filmgyártást a mesterséges intelligencia

A vezetőkön kívül a technológia iránt senki nem lelkesedik, sőt, inkább csak aggódnak az emberek.

Hogy mit tesz majd a mesterséges intelligencia a filmvilággal? Ki más tudná ezt a kérdést jobban megválaszolni, mint a ChatGPT, az OpenAI által kifejlesztett chatbot. Elmondása szerint az MI felhasználható
  • a meglévő forgatókönyvek elemzésére és újak létrehozására
  • a gyártás előtti folyamat egyszerűsítésére, beleértve a szereposztást, a helyszínek felkutatását és a forgatókönyvkészítést
  • időt és energiát takaríthat meg a vágási folyamat során, valamint a filmek megőrzése vagy restaurálása során
  • valósághűbb és magával ragadóbb speciális effektek létrehozására, ami csökkentheti a gyakorlati effektek szükségességét, és időt és pénzt takaríthat meg az utómunkálatok során
  • a közönség preferenciáinak elemzésére, ami segít a stúdióknak megalapozottabb döntéseket hozni arról, hogy mely filmeket adjanak zöld utat, és hogyan értékesítsék azokat
  • személyre szabhatóak a nézőknek szóló filmajánlatok, és optimalizálhatók a forgalmazási stratégiák, ami magasabb jegyeladásokat és bevételt eredményezhet.

  • A válasz logikus, de a szakmát inkább a színészek jövőbeli szerepe, a szellemi tulajdonjogok helyzete vagy a történetmesélés új módjai érdeklik. A Guardian emberi interjúalanyokhoz fordult, akik elismerték ugyan, hogy a mesterséges intelligencia segíthet egy forgatókönyvírónak leküzdeni az írói blokkot, vagy egy szerkesztőnek megoldani a hétköznapi feladatokat, de aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az algoritmusok gyakorlatilag arra kényszerítik őket, hogy ingyen dolgozzanak. A mesterséges intelligencia már itt van: hallható a szintetizált hangokban és látható a vizuális effektekben.

    A ChatGPT meghódította a világot esszé és versírási lehetőségével, sőt, még az üzleti és jogi iskolai vizsgák letételére is alkalmas. Csak idő kérdése, hogy mikor tud egy tisztességes forgatókönyv átdolgozással előállni, vagy egy regényből kasszasiker forgatókönyvet csinálni. Az elmúlt néhány hónap gyors fejlődését nézve ha üres lapból indulva nem is kompetens, de egy olyan utasításra, hogy "Csinálj egy átdolgozást Aaron Sorkin stílusában" már most komoly munkát tesz le az asztalra. De ezzel az a baj, hogy a technológiai iparban köztudottan a férfiak dominálnak, és a mesterséges intelligencia sem különbözik ettől. "Honnan szerzi a mesterséges intelligencia a programozáshoz szükséges információkat? Ezek az információk csak a társadalom egy bizonyos részétől származnak? Ha lényegében a programozók szemszögéből fog történetet mesélni, akkor aggódnunk kell a programozók sokszínűségének hiánya miatt" - vetette fel Marc Guggenheim forgatókönyvíró, televíziós producer.

    De nem az írók az egyetlenek, akiknek potenciális felfordulással kell szembenézniük, a szinkronszínészek érdekvédelmi szervezete már most erősebb szabályozást követel. Figyelmeztetésük szerint idővel szintetizált hangok lépnek az emberek helyébe a hangoskönyvekben, videojátékokban és más médiumokban. James Earl Jones színész már beleegyezését adta ahhoz, hogy az MI felhasználja az általa eljátszott korai Darth Vader-felvételeket, hogy a jövőbeni Csillagok Háborúja sorozatokban megjelenhessen a hangja. Ez ugyan őt 92 évesen már kevéssé érdekli, de a szinkronszínészek megélhetése a hangjuk licencelésén alapul. Amennyiben az "ingyen dolgozik", akkor az az egész szakmát eltörli. Ráadásul az sem ismert, hogy egy MI betanításához mely hangokat használják fel a cégek, ezek potenciálisan a színészek tudta nélkül történhetnek meg.


    Darth Vader hangja az új alkotásokban is James Earl Jones lesz, és ezen az esetleges halála sem változtat

    Mi lenne, ha a mesterséges intelligencia képes lenne megírni egy régi film folytatását, újraalkotni ugyanazt a szereplőgárdát? A deepfake technológia segítségével a színészek létrehozhatók, majd a hangjukat szimulálva elkészíthető a film. A mesterséges intelligenciának messzemenő társadalmi és gazdasági következményei lennének. Egy olyan filmiparban, amely kizárólag a mesterséges intelligenciától függene, és a színészek kihalnának, megszűnnének a pletykalapok, elmaradnának a tévéinterjúk és a vörös szőnyeges filmpremierek. Míg a robotizáció a veszélyes és/vagy ismétlődő tevékenységeket váltja ki, addig az MI a társadalmak tanult középosztályát lehetetleníti el.

    Joshua Glick, a Bard College film és elektronikus művészetek vendégprofesszora szerint míg a mesterséges intelligenciát előremutató módon is lehet használni, például egy dokumentumfilmben a képernyőn megszólalók védelmére, egyfajta "digitális fátyol" létrehozására, addig a gazdasági realitások más irányba tolják a technológiát. "Néha elgondolkodom azon, hogy a Microsoftnál vagy a Google-nál tapasztalható létszámcsökkentések mögött nem az áll-e, hogy nem három emberre van szükség, hanem egy emberre, aki a mesterséges intelligencia segítségével három ember munkaterhét is el tudja látni. A filmkészítéssel összefüggésben sokkal kevesebb emberre lesz szükség a munka elvégzéséhez, mint amennyire korábban szükség volt. Ez csökkenti a munkaerőpiacra asszisztensként belépő emberek lehetőségeit: ha a mesterséges intelligencia egy kezdőnél jobb munkát végez, akkor hogyan fognak az emberek bekerülni egy iparágba, hogy az alapoktól kezdve tanuljanak, hogy végül szakértői pozícióba kerüljenek?"

    A mesterséges intelligenciát már most a mezőgazdasági forradalomhoz, az ipari forradalomhoz és az internetes forradalomhoz hasonlítják. Gyorsan halad és egyre nagyobb sebességre kapcsol. A legmélyebb hatásait valószínűleg még nem is tudjuk elképzelni.

    Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • militavia #21
      A kolerajárványok is a nem tiszta ivóvíz miatt biztosan jók voltak.
      A védőoltások miatt vagy sanszosan életben.

      Ennyire baromság leírásához mennyire kellett megfeszülni?
    • Cat #20
      "az ipari forradalom óta egyetlen találmányról sincs tudomásom, amely jobbá változtatta volna a világot."
      Rég olvastam ekkora hülyeséget. Ne használj WC-papírt, a kaját ne hűtőben tárold, stb.
    • Akva #19
      "De osszessegeben a vilag ujfent meg jobba valtozik."

      Hát nem tudom, de az ipari forradalom óta egyetlen találmányról sincs tudomásom, amely jobbá változtatta volna a világot. Hosszú távon mind az emberiség kipurcanása felé vezetett. Kevesebbet dolgozik most egy átlagos ember, mint egy ókori paraszt? Inkább többet, és egészségtelenebb munkát, rosszabb levegőt szív be, és sokkal stresszesebb. Igaz, hogy tovább él, de ez is csak arra jó, hogy nagyobb legyen a zsúfoltság és a környezetszennyezés. Még a halál is sokkal szörnyűbb gépekre kötve, mint otthon a családtagok körében. A tizenkilencedik századig senkinek sem kellett éjszaka robotolnia. Akkor feltalálták a gázlámpát, azóta éjt nappallá téve dolgoznak a rabszolgák.
    • militavia #18
      Az autó volt, amikor lónál is büdösebb volt és még ólmot is szórt a környezetbe.
      A ló MINDIG csendesebb volt egy azonos sebességű autónál.
      OK, a ló nem megy 20-as tempó felett tartósan, de a kocsiknál a gördülési zajjal semmit sem tudsz tenni. A motorok olyan csendesek ma már, hogy 50-es temó felett a gördülési és áramlási zaj a domináns.

      Konkrétan ezért lenne igen fontos a városban az 50-es te limit ,mert a 70 = 90 tempóval a zajterhelés iszonyatos.
      Utoljára szerkesztette: militavia, 2023.03.24. 13:00:11
    • militavia #17
      Olyan cipő nincs, amit az élete végig hord az ember, ezt a marhaságot felejtsük el.
      Főleg, ha igen kemény körülmények között. Annak a cipőből acélból kéne készülne, vagy kb. a holland fapapucs tudja ezt beltérben.

      Egy kényelmes cipőt kerülhet akármennyibe, ölthetsz bele akármennyi pénzt el fog használódni. Mert a működési alapelve a folyamatos deformáció ls a talpának kopása a súrlódás miatt. Éri az eső, hideg meleg és az ember lába és annak biokémiai folyamatai is ölik.

      Amúgy meg ki akarna egész életben EGY cipőt hordani?
    • inkvisitor #16
      Autó hangos és büdös? Az autó legnagyob előnye az volt hogy nem hangos és nem büdös. Az alapállás akkor a lószar és a kövezett úton való vaspatkó csattogása volt.
    • FICEK9 #15
      Nekem a cikk végéhez közeledve pont az jutott eszembe, amit az utolsó bekezdés ír. Mintha lett volna már ilyen a történelemben.
      Régen a céhek ugyanezt szenvedték el a tömeggyártás miatt. Ez se lesz megállítható, mert a gazdaság ezt követeli, az embereket rákényszerítik a minél többet, de silányabból való fogyasztásra. Itt is ez lesz. A mesteri munkák se haltak ki, csak már nagyon nehezen lehet belőle megélni a nagy piacon és ez egyre drágábbá teszi a tömegtermékek miatt. Most azok fognak először elpárologni a filmiparból, akik a "tömegtermékeket" eddig jó drágán minimális szellemi befektetéssel alkották sorozatban (értük mondjuk nem kár, de ők lesznek most a hangos tömeg). Ezt az AI kíméletlenül ki fogja váltani. De a tényleg egyedi és művészi alkotókat, amennyiben a piac nem butul el teljesen, ki fogja szűrni és végre kiderül tényleg ki a jó színész, szinkronszinész, rendező, stb.... Ez a fajta automatizálás még jó is lehet(ne). Nekem inkább az a félelmem, hogy a gazdaság őket is meg akarja ritkítani és inkább a közönséget kezdik el lebutítani, hogy ne legyenek képesek megkülönböztetni a mesterségest az eredetitől. Ahogy most is a tömeg megvesz inkább minden évben egy csomó tömeggyártott "divatos" cipőt, az olyan egyszer, de jól összerakott cipő helyett, amit élete végéig is hordhatna az ember.
      Pedig jó dolog az AI, és ha a kreativitással kombinálva (nem helyette) használjuk, csodákra lehet képes az ember és a gép, de ehhez szellemileg nekünk is fejlődni kellene!
    • militavia #14
      Nem érted a problémát. Egy ember az adott munkakörbe, ha nem idióta, akkor egy kérdésre a válasz az, hogy "nem tudom, utánanézek".

      Az MI meg elkezd rizsázni és hazudozni, mert valahogy ez jön ki a "mondani akarok" valamitből. Rizsázni jól képes már és kb. a Gogoogle és gyorskeresés találatokat egybegyúrja, gyorsbban, mint egy ember.

      Alkotás? Ugyanmár. Hiszen nem érti mit csinál.
    • Ellaberin #13
      Már 30 évvel ezelőtt is temették a színészetet, de nem hiszem, hogy igazából most rá lesz dobva az utolsó földkupac.
      Színészekre, rendezőkre, operatőrökre, írókra, script-írókra továbbra is szükség lesz. Maximum ez is beépül, mint ezernyi más technika vagy technológia amiket kikiáltottak film gyilkosnak.
      A filmipar olyan szerteágazó, hogy kizárt az, hogy minden szegmensét felzabálja ez az új hype. Ezen túl; mindig is dúlt a vintage akár a történetekben, akár a filmre vitelben és ez sose fog maradéktalanul elfelejtődni, amíg ember lesz a Földön és lesz filmgyártás, mindig lesz aki ilyen eszközökhöz nyúl.
      Meg fog férni ez is a többi közt a polcon és idővel kisimulnak a hullámok - mint eddig is.
      Utoljára szerkesztette: Ellaberin, 2023.03.24. 09:34:59
    • Palinko #11
      Szerintem ez az áttörés már megtörtént amit mondasz, mert eddig lehetett kb azt mondani hogy jó butácska kis gagyi dolgok, de a GPT3-as már tényleg erős a 4-es sokkal durváb és exponenciálisan fejlődik a dolog. Persze mond hülyeséget? Hogyne, de álljon már meg a menet az ember tévedhetetlen? Lehet valaki jártas ennyi témában ilyen mélységgel mint most az AI? Inkább ott kell fejlődni, hogy jelenleg a publikus cuccok elég reagálás alapúak és nincs önnálló gondolata. Ha valaki nem kérdezi nem gondolkodik semmin. A nyelvi modelleknek a tanulása olyan hogy nagy adathalmazból próbálja összerakni azokat a kifejezéseket amiket ilyen helyzetben szoktak használni, de ez eléggé hasonlít azért az ember tanulásához is szerintem. Csak jelenleg nincs egy bizonyos absztrakciója, tehát nem úgy gondolkodik hogy oké ezt akarom mondani és akkor leírom hanem letesz egy szavat és akkor melyik szó illene ez mellé leginkább. Mint régen a google keresés kiegészítés javaslat de az egy sokkal egyszerűbb rendszer alapján működött. Viszont már most is AI tanít be másik AI-t itt viszonylag közel érződik a szingularitás, pár év-évtized munka még lesz benne, de megugorhatónak néz ki.