Berta Sándor

Francia vita a televízióadók és a stream-szolgáltatók között

Az európai cégek exkluzív hozzáférési jogokat követelnek bizonyos tengerentúli művekhez.

Manuel Alduy, a francia közszolgálati televízió (France Televisions) mozi- és nemzetközi fejlesztésért felelős vezetője kijelentette, hogy az országban szabadon fogható három televízióadó "exkluzív vetítési ablakot" szorgalmaz a legnagyobb amerikai gyártású filmek esetében. A szakember rámutatott, hogy erre a lépésre azért van szükség, mert ha nem teszik meg, akkor az érintett műsorszolgáltatók hosszú távon elveszíthetik a hozzáférést ezekhez az alkotásokhoz.

A francia televízióadók részéről felmerült követelésképpen, hogy a Disney távolítson el egy produkciót a Disney Plus kínálatából akkor, ha az elérhetővé válik a szabadon fogható csatornákon. A műsorszolgáltatók ugyanakkor az exkluzív jogokat csupán egyetlen hónapra kérik, az érintett művekhez az időszak letelte után a stream-platformok előfizetői is hozzáférhetnének.

Alduy szerint a három közszolgálati televízióadó eleve hátrányban van a piac többi szereplőjével szemben, mert a mozifilmeket általában a fizetős tévéadók mutatják be, majd utána a stream-platformok kínálatában láthatók. Ezt követően két esztendő múlva vetíthetik az alkotásokat a szabadon elérhető televízióadók, de csak akkor, ha az adott produkciókat már eltávolították a stream-ajánlatok kínálatából.

A Disney máris jelezte, hogy ellenzi a terveket, mert attól tart, hogy elveszítené az előfizetőit. A hollywoodi filmstúdió az elmúlt hónapokban bővítette a Disney Plus szolgáltatása műsorkatalógusát, amelybe egyre több filmsorozat és film kerül. Franciaországban jelenleg napirenden van az a kérdés, hogy a mozik mennyi ideig mutathatják be exkluzív módon elsőként a hollywoodi stúdiók műveit. A vita miatt a Disney azt fontolgatja, hogy a francia mozikban egyáltalán nem mutat majd be új filmeket azért, hogy kikerülhesse a helyi szabályozást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sydra #1
    Amikor nincs rád szükség és csak az állam tart fenn! :D