Berta Sándor

Automatikusan készülhetnek a jövőben a filmelőzetesek

A szoftverek ezen a területen is fokozatosan átvehetik az emberek feladatait.

Az Edinburgh-i Egyetem kutatói a neurális hálózatok és a mesterséges intelligencia segítségével olyan algoritmusokat fejlesztettek ki, amelyek teljesen önállóan képesek elkészíteni a különböző alkotások előzeteseit. Ahhoz, hogy ezt a feladatot a lehető legjobban lehessen megoldani, a szakemberek két részfeladatot határoztak meg a szoftverek számára, az egyik a művek elbeszélési struktúrájának az azonosítása, míg a másik a hangulat felismerése. A megalkotott technika ezáltal mind a film, mind a forgatókönyv egyes részeit feldolgozza.

A kifejlesztett programok azonosítani tudják az alkotások fordulópontjait, amelyeknek mindenképpen szerepelniük kell az előzetesekben. A fejlesztők, Pinelopi Papalamidi, Frank Keller és Mirella Lapata számos teszten vizsgálták a technikát, s megállapították, hogy az algoritmusok sokkal nagyobb pontossággal észlelik a művek fordulópontjait, mint bármely más módszer.

Elkészítettek 41 olyan előzetest, amelyekhez már rendelkezésre álltak a filmes szakemberek által készített rövid videók. A csapat az Amazon Mechanical Turk nevű platform segítségével önkénteseket keresett, akiknek a neurális hálózatok és a mesterséges intelligencia által létrehozott előzeteseket kellett összehasonlítaniuk az emberek által készítettekkel. Az önkéntesek többsége a szoftverek által megalkotott előzeteseket választotta ki.

Az új rendszer hátránya, hogy egyelőre csak a pozitív és a negatív hangulatokat ismeri és tudja megkülönböztetni egymástól. A jövőben azonban alkalmas lehet a gyász, az undor és az öröm figyelembevételére is az összefoglalók létrehozásakor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KoLaMan #2
    Azt mondjuk én sem értem, hogyan tudják ezt spoiler mentesen megoldani.
    Másrészt lássuk be, hogy a mai előzetesek minőségét tekintve, nem volt olyan nehéz dolga az MI-nek...
  • kvp #1
    Jol ertem, hogy keszitettek egy automatizalt spoiler generatort?