Berta Sándor

A Google Play Store-t vizsgálja az Európai Unió

A webes konszern alkalmazásboltjára vonatkozó szabályokat vizsgálják, kiemelten a számlázási feltételeket és a fejlesztői díjakat.

A Google programboltja egyre inkább az európai versenyfelügyelők célkeresztjébe kerül. A Politico hírportál azt írta, hogy az Európai Bizottság trösztellenes felügyelői vizsgálják a Google Play Store vonatkozó előírásait. Az amerikai óriáscég versenytársai bizalmas kérdőíveket kaptak a testülettől a szoftveráruházban a fejlesztők esetében alkalmazott számlázási feltételekkel és díjakkal kapcsolatban.

A holland szabályozó hatóság, az ACM (Autoriteit Consument & Markt) már 2019 óta folytat trösztellenes vizsgálatot a Google Play Store és az Apple App Store ellen. A Google és az Apple alkalmazásai maguk is versenyeznek a harmadik féltől származó alkalmazásokkal a letöltési boltokban. Mivel a két vállalat irányítja a saját programboltját és "nincs reális alternatíva" számukra, a nyomozók szerint "ezek az ellentétes érdekek trösztellenes problémákat vethetnek fel". Most kiszivárgott, hogy a holland Google-ügyet valószínűleg lezárják, hogy szabaddá tegyék az utat az európai uniós vizsgálat előtt. Az érvelés szerint a versenyellenes magatartással kapcsolatos aggályokat uniós szinten kellene elemezni és így egy szinttel feljebb kellene helyezni.

Az Európai Bizottság nem kívánta kommentálni a hírt, míg a Google szóvivője a Politicónak elmondta, hogy a társaság "számos dolgot" megvitatott a brüsszeli vezetőkkel. Ezek között szerepeltek a Play Áruház irányelveinek közelmúltbeli módosításai, amelyek célja, hogy tisztességesebbé tegyék a feltételeket, és cáfolják a fejlesztők tisztességtelen magatartással kapcsolatos vádjait. Az Európai Bizottság szakértői ugyanakkor úgy vélték, hogy a Google legújabb intézkedései nem elegendőek ahhoz, hogy megfeleljenek az európai digitális piaci törvény (DMA) előírásainak, a jogszabály várhatóan 2024 elejétől lép hatályba.

Az olyan okostelefon-gyártók, mint a Samsung és a HTC, nem kerülhetnék el a Google Play Store-t és azzal, hogy a szoftverbolthoz hozzáférést kérő partnereknek előzetesen telepíteniük kellett az összes Google-alkalmazást, beleértve a jövedelmező keresőmotort és a Chrome böngészőt, a konszern korlátozta a versenytársak lehetőségeit. A brüsszeli kormányzati szerv ezért arra kényszerítette a Google-t, hogy hagyjon fel ezzel a gyakorlattal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #3
  Amazon appstore, QooApp, epic game store?

  De androidon legalább lehet ilyent csinálni, iosel ellentétben, bár ott nagyobb bajok is vannak ahogy hallom, pl torrent appok és emulátorokat nem engednek be appstoreba.
 • Arnika19 #2
  Segítsetek már. A Google Play Store versenytársai kik az EU-ban? Nem az Apple App Store-ra gondolok mert ugye nem azonos a termékpaletta.
 • Sir Cryalot #1
  Szerintem inkább a nagyívű Tim Apple Cook meg Eric Google Schmidt parolázásokra fog emlékezni az utókor.