Berta Sándor

Megtiltotta a TikTok használatát a brit kormány a hivatali eszközökön

A döntéshozók attól tartanak, hogy a felhasználói adatok a kínai kormány kezébe kerülhetnek, aláásva ezzel a nyugati biztonsági érdekeket.

Oliver Dowden, a kormány munkáját összehangoló kabinetiroda miniszteri rangú vezetője a londoni alsóházban tartott tájékoztatásában elmondta, hogy kiberbiztonsági szakértőket kért fel annak megvizsgálására, hogy egyes "külső előállítású" alkalmazások használata milyen kockázatokat jelent a kormányzati tisztviselők mobileszközeinek biztonságára. A vizsgálat középpontjában a TikTok telepítése és használata állt. Az Egyesült Királyság Nemzeti Kiberbiztonsági Központja álláspontja alapján kockázatokat jelenthet, ha "érzékeny" kormányzati információk "bizonyos platformokon" hozzáférhetővé válnak.

A miniszter szerint a közösségi médiafelületeken használatos alkalmazások köztudomásúlag hatalmas mennyiségű adatot gyűjtenek és tárolnak a felhasználókról, a velük kapcsolatban lévő más felhasználókról, a felhasznált online tartalmakról, sőt arról is, hogy az egyes használók hol tartózkodnak. Ezek az adatok kormányzati használatban lévő eszközökön "érzékenynek" minősülhetnek, a brit kormány ezért azonnali hatállyal elrendelte, hogy hivatali használatú eszközökre csak olyan külső előállítású alkalmazások tölthetők le, amelyeket a kormányzat előre jóváhagyott. Ugyancsak mától tilos a TikTok letöltése a kormánytisztviselők által hivatali célokra használt eszközökre.

A tilalom nem terjed ki a kormánytisztviselők magántulajdonú mobileszközeire és a lakosság által használt eszközökre. Mindazonáltal a brit kormány azt kéri, hogy mindenki óvatosan mozogjon az online térben és tanulmányozza a közösségimédia-platformok adatkezelési gyakorlatát, mielőtt ezeket letöltené és használná. Tom Tugendhat biztonsági miniszter közölte, hogy "biztosítanunk kell, hogy a telefonunk ne kémszoftver legyen, hanem hasznos eszköz a számunkra".

A TikTok csalódott a tiltás miatt. "Hasonló döntések máshol is alaptalan félelmeken alapulnak és csak a szélesebb körű geopolitika vezérli azokat. Továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy együttműködjünk a kormánnyal az aggályok kezelése érdekében" - reagált a TikTok szóvivője, hozzátéve, hogy megkezdték a lépéseket az európai felhasználói adatok további védelme érdekében. A TikTok használatát az elmúlt hetekben az amerikai, a kanadai és a belga kormány, valamint az Európai Bizottság is korlátozta állami tisztviselők részére.

Jelenleg a Downing Street és a brit védelmi minisztérium is fenntart saját TikTok-profilt. A védelmi tárca éppen ma töltött fel TikTok-oldalára egy rövid videót a Challenger 2 típusú brit harckocsiról, amelyből a brit kormány tizennégyet ad át az Oroszországgal háborúban álló Ukrajnának. A védelmi minisztérium közlése szerint a továbbiakban is használni fogja a TikTok alkalmazást a brit fegyveres erők tevékenységének bemutatására és az Ukrajnának nyújtott támogatások szóló tájékoztatásra. A tárca közleménye szerint ezt az teszi lehetővé, hogy a különösen érzékeny védelmi információkat a minisztérium "robusztus" biztonsági elemekkel védett külön rendszerben tárolja.

Nagy-Britannia a biztonság- és nemzetközi politikával kapcsolatos tervezete frissített változatában Kínát a világrendet érintő "korszakalkotó kihívásnak" minősítette. Rishi Sunak brit miniszterelnök az amerikai útja során arra a kérdésre, hogy a kormány fontolgatja-e a TikTok betiltását, azt felelte: "Megnézzük, mit tesznek a szövetségeseink. Biztosra akarunk menni, hogy megvédjük az érzékeny információk integritását és biztonságát. És ezt mindig meg fogjuk tenni, és megteszünk minden szükséges lépést annak érdekében, hogy ez megtörténjen."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!