Berta Sándor

Harcot indít a streaming kalózok ellen az Európai Bizottság

A testület konzultációt indít az érdekelt zenei, kulturális és sportszervezetekkel.

Az Európai Bizottság február 28-ra találkozót tervez a szerzői jogtulajdonosokkal azért, hogy előkészítse egy ajánlás kidolgozását, amely az élő tartalmakkal kapcsolatos online kalózkodás elleni küzdelemre irányul. Ez a zenei, kulturális és sport iparágak jogtulajdonosainak régi panasza. A szervezet fel akar lépni a sportesemények és zenei koncertek online kalózkodása ellen. Az Európai Bizottság már kidolgozott egy előzetes dokumentumot, amelybe a EURACTIV szerkesztői betekinthettek.

Bár a jogtulajdonosok "kemény törvényt" kértek az ügyben, csak egy nem kötelező erejű ajánlást kaptak, annak ellenére, hogy több mint 100 média-, sport-, zenei és kulturális szervezet fordult levélben a testülethez. Az érintett szövetségek "határozott jogalkotási lépéseket" követeltek az élő közvetítések kalózkodásának visszaszorítása érdekében.

A felek február végén először is megvitatják, hogyan lehet biztosítani, hogy a legjobb online közvetítőplatformok gyorsan eltávolítsák az élő események engedély nélküli közvetítéseit, különösen a digitális szolgáltatásokról szóló törvény jelentési és intézkedési mechanizmusának fényében. Az Európai Bizottság ugyanakkor kíváncsi a jelenlegi gyakorlatokra, vagyis arra, hogy a jogtulajdonosok hogyan azonosítják a kalóz tartalmakat, hogyan tájékoztatják a közvetítőket, és hogyan reagálnak ezekre a megkeresésekre. A cél ugyanakkor az, hogy hogyan lehetne elősegíteni az értesítések gyors feldolgozását és milyen intézkedéseket kellene hozni annak megakadályozására, hogy a jogszerű tartalmakat véletlenül töröljék.

Egyes európai uniós tagországok a nemzeti jogukban lehetővé tették a jogtulajdonosok számára, hogy dinamikus blokkolási végzést kérjenek. Ezt az eszközt azért hozták létre, hogy megakadályozza, hogy az eredeti weboldal eltávolítása után egy vagy több, eltérő URL-címmel rendelkező tükörváltozat jelenjen meg. "A jogtulajdonosok észrevételeket tehetnének az ilyen jellegű jogsértés megszüntetésére irányuló eljárások hozzáadott értékéről és hatékonyságáról, valamint az ilyen típusú jogorvoslatok alkalmazásakor figyelembe veendő feltételekről és biztosítékokról" - olvasható a dokumentumban. Az egyeztetésen a résztvevők a kalózkodás elleni küzdelemért felelős közigazgatási hatóságok szerepét és az együttműködés lehetséges területeit is megvitatják majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!