Berta Sándor

Alapvetően hibásak az online kalózok elleni kampányok

Az érintett programokban általában keményen fogalmaznak, mert az iparág inkább az elrettentő hatásra törekszik, olyasmi szlogenekkel, hogy "a kalózok bűnözők".

Az illegális szoftverhasználat csökkentését szorgalmazó üzenetek hajlamosak eltúlozni a veszteségeket, a külső fenyegetésekre, például a rosszindulatú programokra összpontosítanak, vagy olyan disztópikus jövőt festenek, ahol a mozik megszűnnek, és minden szereplő elveszíti a munkáját. A bűnöző szó azt sugallja, hogy a kalózkodás büntetőjogi következményekkel jár a felhasználókra nézve, de legfeljebb azoknak kell büntetőjogi következményektől tartaniuk, akik kereskedelmi szinten követik el a szerzői jogok megsértését. Azok a felhasználók, akik például torrenteket töltenek le és (automatikusan) terjesztik is azokat, kaphatnak figyelmeztetést, de büntetőjogilag nem kell félniük.

A világon szinte mindenhol vannak hasonló kampányok, azonban egy új tanulmány szerint az ilyen keményen megfogalmazott üzenetek ugyan lenyűgözhetik a hollywoodi vezetőket, de a kalózokat nem. Sőt, ezek a kampányok következetesen hemzsegnek a viselkedéskutatási hibáktól. Az egyik ilyen hiba az a tendencia, hogy az illetékesek az erősebb és a gyengébb érvek kombinációját ötvözik. Ez azért van, mert tévesen feltételezik, hogy a több érv jobb. Ez azonban hiba, mert az erős pontokat felhígítják a gyengék.

Konkrétan például a szervezett bűnözésre való hivatkozás kifejezetten gyengíti azokat az indokokat, minthogy az illegális szoftverek vírusokkal vannak teli, magas bírságot lehet miattuk kapni, rossz a minőségük, blokkolhatják az internetkapcsolatot vagy hogy magasak miattuk az iparág veszteségei. A szerzők szerint például az a kampány, amely a filmletöltést a lopás különböző formáihoz hasonlította, beleértve egyetlen DVD ellopását egy boltból) és a kissé abszurdabbakat (táskák, tévék, autók lopása), felhígította a közvetített üzenetet.


Az ilyen kampányok másik hibája a számokra való összpontosítás. Lehet, hogy ezek fontosak az iparág számára, de a felhasználót vagy a kalózokat a legkevésbé sem érdeklik. Az internetezők "személyes" megszólítása szintén nem hasznos: amikor híres bollywoodi színészek az indiai átlagpolgároknak beszéltek az anyagi veszteségeikről, nem nyertek szimpátiát, mert a felhasználók nem sajnálták a multimilliomos színészeket. Ez ráadásul erkölcsi igazolást nyújtott a kalózoknak, akik Robin Hood-szerepében érezhették magukat azzal, hogy a drága dolgokat ingyen közzéteszik a szegényeknek.

Szintén hiba hangsúlyozni, hogy a kalózkodás mennyire népszerű. "Az egyének közvetlen vagy közvetett tájékoztatása arról, hogy sokan kalózkodnak, kontraproduktív, és a megcélzott egyéneket hasonló viselkedésére ösztönzi. Ezek az üzenetek a leendő kalózok számára a szükséges racionalizációt nyújtják, mivel hangsúlyozzák, hogy "mindenki ezt csinálja" - szögezték le a kutatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #14
  • Gabbbbbbbbbbbb #13
    >A gimp a mernokoknek keszult kepszerkeszto. Egy programozonak sokkal kenyelmesebb, egy grafikusnak meg szivas. Nagyon sokmindenben segit, csak tobbnyire nem egerrel kell iranyitani hanem script-bol es akkor minden funkcioja elerheto. A grafikus felulete az tenyleg remes, cserebe teljesen igyen van.

    Jajj, hagyjál már! Majd pont egy script fogja kijelölni neked az elálló hajszálakat és kiveszi a hátteret mögüle.. (Azt is felismeri, hogy ember van a képen, persze!)
    Gimp-et csak a legelvetemültebb őskövületek használnak 2022-ben. Nem mondom azt, hogy SEMMIRE sem lehet használni, de arra nem nagyon amire eredetileg tervezték, réteg alapú grafikus képszerkesztésre.


    @csikoskecske
    >Affinity kurvajó... Nincs benne annyi szerszám mint az Adobe szoftverekben, de alapvetően sokkal intuitívebb használni mint a Photoshop-ot, és annál is SOKKAL intuitívebb használni a Designert az Illustratorhoz képest

    Van igazság abban, amit leírsz. (sőt a Designer tényleg szuper, de most nem ez volt a téma) Hiába egy bloat-olt fos a PS, ha tele van rakva modern intelligens eszközökkel. Ezzel az Affinity nem tud versenyezni, de legalább -a Gimp-el ellentétben- próbálkoznak és ezért tisztelem őket :-)

  • Agyturbinikusz #12
    Látom nem érted, az alapjövedelem mellett, amit a cégek fizetnek vagy így vagy úgy, nem lesz más választás.
    Mert ha ön senki nem dolgozik mégis termelünk akkor hogyan veszik meg?
    Sehogy, ezért írtam értelmét veszíti a pénz.
    Ez lesz az amit Marx kommunizmusnak gondolt, valójában nem tudom hogy fogják hívni.

    Ha még nem lesz alapjövedelem, akkor simán kihal az emberiség nagyrésze, de akkor is értelmetlen lesz a pénz, hiszen a tőkés nem dolgozik, a termék meg hegyekben áll, vagyis 0 lesz az értéke hiszen nincs kinek eladni.
    Talán majd egyszer megérted.
    Hiába jössz azzal, hogy kinek hogyan gyarapszik a pénze, az egész rendszer értéke a fogyasztáson alapul, ha az megszűnik bármilyen okból nem lesz érték, vagyis a pénz értelmetlen lesz.
    Hűbér rendszer pont nem fog létrejönni, hiszen leírtam, ha nincs szükség munkára, akkor vagy nem tartunk szolgát, vagy annak minden alanyi jogon jár.
    Nincs más út.
  • kvp #11
    "Tulajdonképpen a magántulajdon megszűnése, a kommunizmus kezdete."

    Persze, de amerikaban valamiert csak az atlagemberek magantulajdona szunik meg szepen lassan az USA-ban. Az 1% 1%-a pedig egyre gazdagabb lesz.

    "Mert ha eljutunk az alapjövedelem szintjére, akkor megszűnik a pénz mint értek, hiszen úgysem vehetsz semmit, max bérelhető, vagyis a cégek az egyik zsebből a másikba rakják a pénzt aminek Semmi értelme nem lesz."

    Kitol berelheto? Az osszes nagytokes leadja onkent a vagyonat es az allam majd okosan elosztja? Vagy inkabb a nagytokesek tulajdonaba kerul minden es majd toluk lehet berelni mindent. Ez utobbit ugyanis feudalizmusnak hivjak. https://en.wikipedia.org/wiki/Neo-feudalism

    A kommunizmust mar eleg sokszor probaltak es egyszer sem mukodott. Abban a pillanatban, hogy az aki kemenyen dolgozik pontosan ugyanolyan szinten elhet mint az aki semmit sem tesz, az egesz rendszer osszeomlik, mert ilyen feltetelekkel senki nem akar dolgozni. Ha a kommunistak meg el is tuntetik a kemenyen dolgozo kozeposztalyt, akkor pedig ott vagyunk a sztalini holomodornal es a mao fele nagy ugrasnal. Mindenki ehezik. Velemenyem szerint a mai, vegtelen eroforrasok nelkuli vilagban csak orultek es mindenkinek artani akaro emberek tamogatjak a kommunizmust.
  • Agyturbinikusz #10
    Tulajdonképpen a magántulajdon megszűnése, a kommunizmus kezdete.
    Már Marx is megmondta, kommunizmus nem egy tervezett dolog lesz, hanem a túlfejlett kapitalizmus terméke.

    Miért lesz ez így jó?

    Mert ha eljutunk az alapjövedelem szintjére, akkor megszűnik a pénz mint értek, hiszen úgysem vehetsz semmit, max bérelhető, vagyis a cégek az egyik zsebből a másikba rakják a pénzt aminek Semmi értelme nem lesz.

    Úgyhogy támogatom az elképzelést, csak ugye az egyszeri bohóc ezt még nem látja át.

  • csikoskecske #9
    Affinity kurvajó... Nincs benne annyi szerszám mint az Adobe szoftverekben, de alapvetően sokkal intuitívebb használni mint a Photoshop-ot, és annál is SOKKAL intuitívebb használni a Designert az Illustratorhoz képest (nem egyszer futottam neki Illustratort tanulni...utálom azt a programot, eskü...A Designert pedig 2 nap alatt megértettem).
    A másik, hogy az adobe cuccok legacy kódon alapszanak. Ezzel szemben az Affinity egy fiatal motyó, modernebb alapokon, ami egyre csak jobb lesz. Eddig aligha ütköztem komolyabb hiányosságba az 1 év használata alatt... Nagyon értékelendő hogy nincs agyonra bloatolva.
    Utoljára szerkesztette: csikoskecske, 2022.08.03. 23:05:19
  • kvp #8
    "Akinek rétegalapú képszerkesztőre van szüksége és kicsit is tudja mit csinál, sohasem fog Gimp-et használni,"

    A gimp a mernokoknek keszult kepszerkeszto. Egy programozonak sokkal kenyelmesebb, egy grafikusnak meg szivas. Nagyon sokmindenben segit, csak tobbnyire nem egerrel kell iranyitani hanem script-bol es akkor minden funkcioja elerheto. A grafikus felulete az tenyleg remes, cserebe teljesen igyen van.

    Aki penzt akar keresni a munkajaval, annak meg csak van penze a fizetos programokra is, meg akkor is ha havidijas elofizetesuek es csak online mukodnek, mint ahogy egyebkent lassan minden. Mar jonnek a havidijas, csak online hasznalhato autok is, egyszer megveszi az ember a hardvert, aztan fizet havonta a kenyelmi funkciokert, mint pl. az ulesfutes vagy a jovoben pl. a mukodo fek. :-)

    ps: Az amerikai emberek eleg jelentos resze ott tart, hogy mar fizikai targyakert sem hajlando fizetni, tehat a boltokbol is azt hoznak el ami megtetszik nekik. Na nekik aztan magyarazhatjak, hogy fizetni kellene a szellemi termekekert... https://abc7news.com/san-francisco-walgreens-theft-caught-on-camera-hayes-valley/10791347/
  • Macropus Rufus #7
    sztem a PS felhasználók nagyon nagy része nem is értette azt amit te most ide leírtál :) ui. sokkal többen használják kalóz verzióban hobby célra mint prof. célra.
    Ha meg elkapja őt valaki a lopott szoftver használata miatt akkor i.j. Utána már jó lesz a Gimp is neki :)
  • Macropus Rufus #6
    lazán kapcsolódik: IT Crowd: Anty Piracy....

    https://www.youtube.com/watch?v=qPEeaxI0OPU
  • Gabbbbbbbbbbbb #5
    > keres egy ingyenes helyettesítőt (gimp)
    Ez úgy nagyjából hülyeség.
    Akinek rétegalapú képszerkesztőre van szüksége és kicsit is tudja mit csinál, sohasem fog Gimp-et használni, mert PS-ben 3s eltüntetni egy szemeteskukát, vagy eldobott banánhéjat. Mindezt megcsinálom pixelpontosra 3 perc alatt. Gimp-ben ugyanez 10p - 2h+ is lehet, mert nem segít a program semmiben.
    Gimp 20 éves PS-el szembeállítva 20 éve egész jó volt, de Gimp azóta nem fejlődött semmit (oké, stabilabb lett, ritkábban omlik össze), PS meg ég és föld..


    Igazából 3 reális opcióról tudok:
    1) Kalóz élet.
    2) CC előfizetés 1 hónapra $20-ért.
    3) Affinity-vel szenvedni egyszeri 23eFt-ért. (Fényévekkel Gimp előtt van, mondjuk átlagban 30-70%-al dolgozok vele lassabban, mint PS-el) iPad-re csak 8000 a teljes értékű program, ritka használatra egész jó lehet ez a megoldás is.

    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2022.08.03. 10:44:05