Berta Sándor

A kalózkodásból húzna hasznot Fehéroroszország

Belarusz engedélyezi a "barátságtalan államokból" származó szoftverekkel, zenékkel és filmekkel való visszaéléseket.

Az Oroszország elleni szankciók és egyes cégek kivonulása következtében számos szoftvertermék, valamint zenei és filmalkotás sem érhető el legálisan Belaruszban, ezért az állam a kalózkodás de facto legalizálását most jogorvoslatként használja. A helyi parlament két háza még tavaly december 20-án és 21-én fogadta el az erről szóló törvényt, amely úgy rendelkezik, hogy a "barátságtalan államokból" származó szoftverek és "audiovizuális produkciók" a jövőben büntetlenül és a jogtulajdonosok beleegyezése nélkül felhasználhatók, még akkor is, ha azokat nem hivatalosan értékesítik vagy engedélyezik. Alekszandr Lukasenko államfő aláírta a jogszabályt, amely 2024. január 31-ig hatályos.

A "barátságtalan országok" kifejezés azokat az államokat jelenti, amelyek szankciókat vezettek be Fehéroroszországgal szemben. Az új előírások azonban nem jelentik azt, hogy a tartalmak és a programok használata ingyenes, ehelyett a felhasználóknak a nemzeti szabadalmi hatóságnak kell fizetniük. A hivatal egyfajta vagyonkezelőként működik és a jogtulajdonosok három évet kapnak a pénz igénylésére. Az időszak végén az összegek az állami költségvetésbe kerülnek átutalásra.

Az egyelőre kétséges, hogy ezt a kompenzációt valóban felhasználják-e és hogy a konstrukció működni fog-e. Ráadásul nem világos, hogy a jogtulajdonosok ténylegesen mennyi pénzt kapnak. Ennek oka, hogy az adott termékek árát a fehérorosz képviselőház határozza meg és még nem tisztázták, hogy az érképzés során milyen kritériumokat használnak és azok magukban foglalják-e a más országokban érvényes piaci árat. Vannak más csapdák is. A szabadalmi hatóságnak jogában áll az összeg legfeljebb 20 százalékát visszatartani a vagyonkezelői tevékenységére. A hatóság a Belarusbanknál vezetett számlákat használ, mely pénzintézet szinte teljesen állami tulajdonban van és a szankciók is érintik.

A Torrentfreak a törvény szövegében felfedezte az engedély nélküli párhuzamos import lehetővé tételét is "a gazdasági stabilitás biztosítása" és "az élelmiszer- vagy más termékek piacán a kritikus ellátási hiányok elkerülése vagy csökkentése" érdekében. Amennyiben az ilyen jellegű behozatal során szerzői jogsértések történnek, azokat is figyelmen kívül hagyják. A szabályozás egyébként minden importra vonatkozik, nem csak a "barátságtalan államokból" származó importra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #2
  "Erre miért van szükség?"

  A hadigazdasag resze. A nemzetkozi kereskedelmi torvenyek szerint az ellenseges allamok cegeinek jaro jovedelmek allamilag elvonasra kerulnek, a kulfoldi cegek helyi vagyonaval egyutt. Aki szeretne latni a penzet, annak bizonyitania kell, hogy nem dolgozik az allam ellen.

  Kina is igy mukodik a nyugattal szemben mar evtizedek ota, minden egyes cegnek kulon kell kervenyeznie a kinai allamnal, hogy megkapja a neki jaro penzt es a parthusegen mulik, hogy megtarthatja-e a sajat gyarat. (ebbe minden jelen levo nyugati ceg belement, az Apple is igy mukodik Kinaban)
 • Tetsuo #1
  "A hivatal egyfajta vagyonkezelőként működik és a jogtulajdonosok három évet kapnak a pénz igénylésére."
  Erre miért van szükség?