Berta Sándor

Nagyon kevés film szivárgott ki a bemutató előtt tavaly

Az Oscar-díj átadás előtt általános volt a szivárgás, de 2022-ben vége szakadt a korábbi években megfigyelt gyakorlatnak.

Az elmúlt esztendőkben rendszeres volt, hogy még a bemutatók előtt kiszivárogtak a torrentoldalakra az új alkotások. Azonban tavaly feltűnő volt az illegálisan terjesztett fájlok számának a csökkenése. A Torrentfreak beszámolója alapján egyes művek a szokásosnál később kerülhetnek fel, de vannak jelek arra, hogy ez nem fog megtörténni.

A kiszivárogtatott filmek általában azok a kópiák, amelyeket újságíróknak, fesztiválbíráknak és az ágazat más szereplőinek adnak át a hivatalos mozibemutatók előtt. Ezek letölthető verziói gyakran rossz minőségű felvételek, amelyekből az alkotások bizonyos részei, tartalmai sokszor hiányoznak. Az utóbbi esztendőkben az ilyen mozifilm-kiszivárgások nagy számban terjedtek el, gyakran szeptembertől vagy októbertől kezdve. Az, hogy ez 2022-ben elmaradt, egyrészt annak köszönhető, hogy néhány hete rejtélyes módon eltűnt az EVO nevű csoport. Emellett a filmipar fokozott jogi fellépése is felelős azért, hogy egyre kevesebb kritikus és színész meri illegálisan kiadni az általa megkapott másolatokat.

Szintén az okok között szerepel, hogy az úgynevezett kiadási ablakok lerövidültek. Ez azt jelenti, hogy a levetítendő kópiákat - ha egyáltalán rendelkezésre állnak - gyakran csak nagyon röviddel az új művek tényleges bemutatója előtt küldik ki. Ezért a filmek jobb minőségű másolatai gyorsabban elérhetők torrenten keresztül, így kevésbé tűnik szükségesnek a vetítések beszerzése. Ebben a tekintetben a "filmkalózkodás" nem csökkent, de az alkotások egyre inkább csak azután válnak illegálisan elérhetővé, hogy már bemutatták őket a mozikban vagy megvásárolhatók a boltokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #1
    Az érdeklődés a béka feneke alatt. A tavlyi oszkár lett volna minden idők legalacsonyaabb nézettségú díjeseménye, ha Will nem smittezi el az egészet.