Berta Sándor

A Wikipédiát is befolyásolni próbálja Oroszország

Egy tanulmány készítői a népszerű internetes lexikon "gyanús" szerkesztéseit elemezték.

Oroszország és Ukrajna között információs háború is zajlik, amellyel a két fél megpróbálja a közbeszédet és annak irányát meghatározni, illetve befolyásolni. A független Institute for Strategic Dialogue - ISD és a Centre for Analysis of Social Media - CASM kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy a Wikipédia cikkeinek nyelvezetét és tényeit hogyan módosítják a kétes beszámolók. Az elkészített 24 oldalas tanulmány hálózati vizualizációk és cikkelemzések segítségével bizonyította be, hogy számos gyanús beszámoló rendszeresen állami támogatású forrásokra támaszkodik és propaganda-narratívákat vet be.

A szakemberek először az ukrajnai háborúról szóló angol nyelvű Wikipédia-oldalra összpontosítottak és megvizsgálták azokat a fiókokat, amelyek ezt az oldalt szerkesztették és amelyeket valamikor letiltottak. A kutatók feltérképezték a szerkesztési viselkedést és feltárták azon gyanús "szerkesztők" hálózatát, akik az orosz propaganda irányába próbálták manipulálni a leírtakat. Ez magában foglalta az olyan nyelvi változtatásokat is, melyek minimalizálják a Nyugat-barát ábrázolások objektivitását és maximalizálják a Kreml-barát ábrázolások objektivitását. Az érintettek minden esetben az orosz állami médiához vezető forrásokkal támasztották alá a módosításaikat, amelyek némelyike csekély mértékű volt.

A szakemberek a munka során 86 blokkolt fiókot különítettek el, amelyek összesen 791 771 módosítást végeztek. A fiókok kapcsolatainak feltárásához a kutatók hálózati térképet használtak és kiderült, hogy ezek a személyek vagy csoportok voltak felelősek a háborúról szóló cikk szerkesztéséért, amire 681 esetben került sor. A személyek és szervezetek különböző mechanizmusokat használtak a tevékenységük álcázására. A szakértők megemlítették többek között a hamis fiókokat, a kattintásokért fizető farmokat és a mélyhamisításokat. A kitiltott felhasználók többsége több fiókot tartott fenn vagy más módon sértette meg a szabályokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #13
    Ha jól tudom, a magyaroknak a nyugatiak, elsősorban az osztrákok, jóval nagyobb tragédiákat okoztak, jóval hosszabb időn keresztül. Csak úgy mondom, a kontraszt kedvéért.
  • noland #12
    Mondjuk könnyű úgy Zselének nagy hadvezérnek lennie, hogy a fél világ tolja alá a fegyvereket. Csak kurjantania kell, hogy mit követel, s megkapja :D
  • nlght #11
    Én úgy vagyok vele hogy nem az számít hogy honnan jössz hanem hogy hova tartasz.
    Nagyon sok királyi tv-s propagandán nevelkedett embert zavar Zelenszkij, meglepődtem, nem értem miért, azért mert színész volt? Biztos jobban irányítja háborúban az országát, mint amit Viktorka és sleppje csinálna, ha az orosz hadsereg hirtelen elfoglalná a Tiszántúlt nálunk.
  • Tetsuo #10
    A szabadságért kell harcolnunk, egyetértek. Elsősorban a ránktelepült amerikai, brüsszeli és más idegenszívű bürokraták és rendszereik ellen.
    A múltban az oroszok többször ellenségeink voltak, de ukránok éppúgy vagy méginkább. Jelenleg viszont nem az oroszok fenyegetnek minket, hanem pl. az Amerikai Egyesült Államok. Politikailag és gazdaságilag polipként hálózza be egész Európát és a földet. Az oroszokat is Amerika és az általa uralt NATO szorította sarokba, ahogy az EU-orosz kapcsolatok szétverésén is szorgosan dolgozott.
    Oroszország nem elsőáldozó, de az igazi agresszor az Egyesült Államok.
  • Tetsuo #9
    Én lehetnék, de az ukrán elnök szó szerint az is. Vicc (vagy inkább tragikus), hogy elnök lehetett, persze Joe Bidennél még ő is komolyabban vehető.
  • noland #8
    Érdekes hogy Németország micsoda fájdalmat és szenvedést okozott emberek millióinak, és azóta az áldozatok leszármazottai most meg tapsikolnak egy fasiszta, terrorista, életellenes ideológiának (is). Ezekután minimum fel kellene osztani az országot mert láthatólag behasal amaz eszmének és romba dönti a környező országokat, ha nem egész Európát.
  • nlght #7
    Remélem csak szar poénnak szántad... Az oroszok kizárólag tragédiát, szenvedést és dühöt okoztak a magyar társadalomnak. 1849 vagy 1956 nem rémlik? A jelenben meg... a 90-es évekbeli szerb kegyetlenkedések a Balkánon óvodás csínyek voltak a jelenlegi orosz ámokfutáshoz képest.
  • Gabbbbbbbbbbbb #6
    Erről van szó!

    Nagyanyámék ásott rejtekhelyen töltöttek fél napokat, amikor a közelben orosz katonák jártak, de most imádjuk őket, mert ócó gáz. Dédapáink forognak sírjukban..
  • Sequoyah #5
    O te jo eg, te komolyan gondolod hogy az Oroszok gyilkolaszasanak megallitasa ugy tortenjen, hogy hagyjuk oket nyerni? Az emberi hulyeseg tenyleg hatartalan...
    Nagyapaink (es az o nagyapaik) harcoltak es meghaltak a szabadsagunkert, te meg onkent eldobod, es tapsolsz a gyilkolaszasnak. Gratulalok, te egy hulladek eloleny vagy...
  • opinion #4
    Bohóc vagy :D