Berta Sándor

A Yandex több részlegét is a VK vásárolta meg

A társaság teljesen kivonult a médiából és más technológiákra és szolgáltatásokra összpontosít.

Oroszország legismertebb internetes társasága, a Yandex bejelentette, hogy megállapodott a híraggregátor platformja, a Yandex.ru és a Zen nevű informatikai és szórakoztató szolgáltatása eladásáról a rivális VK-nak. A lépés tovább korlátozza az oroszok hozzáférését a független médiához.

Az üzlet, amelynek keretében a Yandex felvásárolja a Delivery Club ételkiszállítási szolgáltatás 100 százalékát, jelentős változást jelent az orosz internetes piacon, mivel a Yandex átadja az online tartalomterjesztést egy állami irányítás alatt álló cégnek. A VK működteti a legnagyobb orosz közösségi hálózatot, a VKontakte-ot, a Facebook orosz változatát. A független média évek óta tartó oroszországi elnyomása élesen felerősödött, miután Moszkva február 24-én csapatokat vezényelt Ukrajnába és törvényt fogadott el a fegyveres erőkről szóló "hamis információk" betiltásáról, ami számos szervezetet megfosztott a szabad tudósítás lehetőségétől.

"A Yandex igazgatótanácsa és vezetősége arra a következtetésre jutott, hogy a vállalat részvényeseinek érdekeit az szolgálja a legjobban, ha stratégiai kivonulást hajt végre a médiaüzletágból, és más technológiákra és szolgáltatásokra összpontosít" - írta közleményében a cég. A Nasdaqon jegyzett Yandex, amelyet gyakran csak úgy emlegetnek, mint az "orosz Google", az elmúlt években bírságok fenyegetése mellett engedett Moszkva követeléseinek, amikor arról volt szó, hogy mely kiadványok jelenhetnek meg híraggregátorán, ami a média szabadságára gyakorolt hatását érintő kritikákhoz vezetett.

A Yandex a saját elemző eszköze, a Yandex Radar szerint 62 százalékos részesedéssel uralja az orosz online keresőpiacot. A Google mintegy 36 százalékot, a VK mail.ru pedig kevesebb mint egy százalékot tesz ki. Ez a dominancia az online keresési piacon valószínűleg folytatódni fog.

Döntés született arról is, hogy a társaság esetében a kereséseket mostantól a ya.ru nevá portálon lehet majd kezdeményezni, amely egy, a Google kezdőlapjához hasonló honlap. A ya.ru már most is népszerű azok körében, akik a letisztult keresési élményt részesítik előnyben. A Yandex.ru-t, a News és a Zen oldalakkal együtt átnevezik dzen.ru-ra, a VK pedig átveszi a fejlesztést és a "tartalom, a megjelenés és az érzés" ellenőrzését. A hétfőn aláírt üzletet a trösztellenes szabályozó hatóságok jóváhagyják és várhatóan a következő hónapokban véglegesítik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Ellaberin #5
  Nem kell tiltani, csak szűrni. Ami meg átjut fegyelmezni úgy 15-20 év kényszermunkával, természetesen a másod-unokatestvérig lefoglalva mindenkit.
  Ennyi. Van ahol már működik, csak másolni kell. Kína élenjár, Oroszok, India nagy lépésekkel halad.
  Mi még csak kacsingatunk, de telkók felvásárlása jó úton halad, már csak egy nagyobb van, de meg lesz győzve, hogy jobb neki máshol. Ezen túl meg keresni kell a Vérpistike Lőrinc bt-t amelyik megírja a Nemzeti Internet Rendszeresített-Keresőt (NER-K) és kész is vagyunk, a Freemail 22.12 - vagy 23.01 verziójával lehet levelezni is (még képes szmájlikat is küldeni! Fontos!).
  Utoljára szerkesztette: Ellaberin, 2022.08.25. 12:56:29
 • zola2000 #4
  Elég megvalósíthatalannak hangzik egy globalizált világban.

  Jelenleg az van hogy Kína és újabban Oroszország zárkózik el a globális internettől, illetve újabban Indonézia is izmozik: https://youtu.be/w3KrIQAh4D8 de India is letiltotta a legtöbb kínai appot...

  Egyébként elég sok olyan dolog van ami Amerikában legális de európában elfogadhatatlan például 3D nyomtatható fegyver tervei, vagy épp holokauszt tagadás stb

  Egyébként a teljes internetet még Kína sem tudja tiltani pont a globális cégek miatt, csak egy csomó nyugati oldalt
 • Agyturbinikusz #3
  Amikor kezdtem, mindent saját magamnak el kellett tárolni, úgy látom ez az idő újra elérkezik.

  Különben ki a bubit érdekel, hogy mi történik a cár apuskávak?

  Nem tök mindegy?

  Nem cikkezz arról sem a média minden nap, hogy a nagy AU tűzfalon éppen mi van letiltva.
  Pedig nékem az még érdekesebb is lenne.
  VIVA VPN.
 • kvp #2
  A hivatalos EU-s tervek szerint a helyi internethez is kell majd online utlevel, viszont legalabb Amerika es Europa egyetlen nagy orszagkent szerepel a tervekben, tehat igazabol a legtobb europait nem igazan fogja erinteni a korlatozas.
 • csikoskecske #1
  nem csodálkoznék ha egy 10 év múlva minden országnak saját internete lesz :-D online útlevéllel lehet majd más ország internetébe nézelődni :-D
  Utoljára szerkesztette: csikoskecske, 2022.08.24. 13:58:13