Berta Sándor

Új szoftverboltot vezet be Oroszország

Moszkva a programok piacán is függetlenedni akar a nyugati világtól.

Az már márciusban kiderült, hogy a helyi fejlesztők lemásolnák a Google Play Store-t és a projekt keretében létrehoznák a kompatibilis NashStore-t. (A NashStore körülbelül annyit jelent, hogy a "Mi boltunk".) Az orosz felhasználók így megfelelő helyi alternatívát használhatnak akkor is, ha a Google Play Store hosszú távon elérhetetlenné válik a számukra. A tervek alapján az új platform május 9-re, a győzelem napjára készült volna el, de ez nem valósult meg.

Az áruház Oroszországra összpontosít és az új okostelefonokra a törvény szerint telepíteni kell, amikor aktívvá válik. Az orosz parlament alsóházának (Duma) tájékoztatása szerint a törvény a hivatalos bejelentéssel párhuzamosan lép hatályba és a a külföldi államok szankciói és barátságtalan intézkedései elleni lépés. A felhasználók számára a szolgáltatás bevezetése miatt nem lesznek többletköltségek.

Az orosz kormány azért döntött a projekt mellett, mert úgy ítélte meg, hogy veszélybe kerülhet a korábban használt szoftverboltok, mint például a Google Play elérhetősége és attól tartott, hogy ezek a platformok a bevezetett szankciók miatt erősen korlátozottak lesznek, sőt, hamarosan egyáltalán nem is működhetnek tovább és megszűnhetnek.

A Google támogatja az Oroszország elleni szankciókat és egy tájékoztatóban így írta le a jelenlegi korlátozásokat: "Az érintett régiókban élő felhasználók továbbra is használhatják a Google Play Store-t, és rubelért tölthetnek le alkalmazásokat, de nem vásárolhatnak". Így nem lehet több kifizetést teljesíteni, mivel számos oroszországi bankot elzártak a nemzetközi fizetések elől. Maga a Google Play Store szolgáltatás azonban továbbra is használható lesz Oroszországban. "A korábban megvásárolt alkalmazásokat továbbra is használni lehet" - közölte a cég.

Az új programbolt valószínűleg egy olyan intézkedés, amely az információáramlás ellenőrzését szolgálja. Ez volt a véleménye a Wired magazinnak, amely többek között Tanya Lokot médiaprofesszor nyilatkozatára hivatkozott. "Oroszország ukrajnai inváziója újabb ürügyet teremtett a rosszindulatú cenzúra szigorítására" - hangsúlyozta a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #10
    Egy mennyiség felett már mindegy, kinek van több és mennyivel. Ha az egyiknek van ötezer eljuttatható nukleáris harcászati rakétája, a másiknak százezer, ugyanolyan fenyegetés a kettő. Közöttük egy háború leradírozza a földet. Nem lenne győztes, csak vesztes - mindenki.
    Előny, illetve győzelmi esély abból származhat, hogy ki tudja a másik rakétáit megállítani, blokkolni. Szabotázs, puccs stb. szerepe jóval fontosabb, mint a légvédelemé, ami a sok ezer rakéta ellen nem sokat ér.
  • Gabbbbbbbbbbbb #9
    Gyarmattá lehet nem válnak, de esetlegesen az éghajlatváltozással meginduló Kínai migrációs hullámot nem tudnak megállítani atomfegyverekkel. (cirka 30-50 év múlva)
  • Ellaberin #8
    Az ellenségem ellensége a barátom tartja a mondás.
    Ugyanakkor a kínai csak érdekházasság mindkét részről, mivel Kína erőteljesen (és sikeresen) igyekszik mind gazdaságilag, mind katonailag felemelkedni és beférkőzni az eddig két résztvevős játékba.
    A poén az, hogy eddig az USA tápolta majd szankcionálja, most meg Oroszország tápolja - később szakcionálná.
    Közben osonó pályán India settenkedik.....
  • dalmar #7
    Azért nem fognak KÍnai gyarmattá válni amiért a Nato se fogja legyőzni, mivel atomhatalom (nagyságrenddel több atombobája van mint Kínának.) Továbbá régen nem volt ilyen jó kapcsolata a 2 országnak, mivel Amerika sikeresen összehozta a mindkettőt.
  • Kryon #5
    Most még talán nyugodtak, de könnyen az lehet a vége, hogy kínai gyarmattá válnak.
  • quatlander #4
    Mivel a világ a Nyugaté, senki másé nem is lehet. Ezt igyekeznének elérni.
  • Tetsuo #3
    Viszont (talán egyelőre) Kína nem akarja nyíltan támogatni Oroszországot, mert őt is erősebben szankcionálnák.
  • kvp #2
    Ha van egy kis eszuk, akkor vagy fork-oljak az androidot vagy atallnak a kinaban is hasznalt aosp alapu android valtozatokra, ugyanis a hivatalos google fele kereskedelmi android verziokat akar le is teglazhatjak tavolrol az amerikaiak. Jelenleg csak a penzugyi szolgaltatasok vannak blokkolva, de a google barmikor barmit telepithet ezekre a keszulekekre vagy akar tisztara is torolheti oket az operacios rendszerrel egyutt. Az aosp valtozat vedett lenne a feltorest nem igenylo (gyartoi kulcsos) tamadasok ellen.

    Szoval ez kb. az az eset, amikor az oroszok atalltak a sajat DNS szerverekre. Mindenki azt mondta, hogy biztosan csak a cenzura miatt, erre kapasbol szukseguk volt rajuk, mert az amerikaiak elso nekifutasbol megprobaltak kirakni oket a netrol. A nyugati vilagrol valo levalas teljes onallosagot igenyel, semmiben sem lehet arra szamitani, hogy az amerikai cegek es allami szervezetek tovabbra is kiszolgaljak oroszorszagot.

    ps: Oroszorszag azert ilyen nyugodt, mert Kinabol be tudjak szerezni szinte az osszes eddig nyugatrol beszerzett technologiat amit nem tudnak maguk eloallitani.
  • quatlander #1
    "Az új programbolt valószínűleg egy olyan intézkedés, amely az információáramlás ellenőrzését szolgálja. Ez volt a véleménye a Wired magazinnak, amely többek között Tanya Lokot médiaprofesszor nyilatkozatára hivatkozott. "Oroszország ukrajnai inváziója újabb ürügyet teremtett a rosszindulatú cenzúra szigorítására" - hangsúlyozta a szakember."

    Tanya véleménye a saját véleménye. Előtte pár sorral:

    "Az orosz kormány azért döntött a projekt mellett, mert úgy ítélte meg, hogy veszélybe kerülhet a korábban használt szoftverboltok, mint például a Google Play elérhetősége és attól tartott, hogy ezek a platformok a bevezetett szankciók miatt erősen korlátozottak lesznek, sőt, hamarosan egyáltalán nem is működhetnek tovább és megszűnhetnek."
    Utoljára szerkesztette: quatlander, 2022.07.30. 12:16:41