Berta Sándor

Szoftvermásolás miatt fizet kártérítést az amerikai haditenge­részet

A felperes aligha örül a jogerős ítéletnek, mert a sok jogosulatlan felhasználó ellenére csekély a kártérítés.

2016-ban a Bitmanagement Software GmbH nevű programfejlesztő cég több mint félmillió rendbeli szerzői jogsértéssel vádolta meg az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetét. A fejlesztők álláspontja szerint az amerikai haditengerészet ugyan megvette, de később engedély nélkül több százezer gépre másolta fel a BS Contact Geo nevű programot, amely a különböző térképek adatait tudja 3D-ben megjeleníteni, illetve interaktív animációkat is készíthet. A vállalat 596 millió dollárt követelt az amerikai haditengerészettől. Augusztusra az egyetlen kérdés az maradt, hogy 115 ezer vagy 155 millió dollár kártérítést kap a Bitmanagement Software GmbH.

Most a Gizmodo azt írta, hogy megszületett a végleges döntés az ügyben. "A Bitmanagement tudta és beleegyezése nélkül a haditengerészet több százezer számítógépre telepítette a BS Contact Go-t. A Bitmanagement nem adott licencet vagy más módon nem engedélyezte szoftverének ilyen felhasználását, és a haditengerészet soha nem kompenzálta a Bitmanagementet szoftverének ilyen felhasználásáért" - állt a társaság eredeti keresetlevélben.

A haditengerészet azonban a bíróságon kifejtette, hogy a licencszerződések további fizetés nélkül lehetővé tették a telepítést más számítógépekre. Ennek oka az volt, hogy a szoftver hálózaton belüli használatának jogait is megvették. Ezen túlmenően egy szakértői véleményt is bemutattak, amely szerint a kártérítési igények teljesen eltúlzottak. A bíróság végül arra a következtetésre jutott, hogy a Bitmanagementnek igaza volt abban, hogy az amerikai haditengerészet a megkötött szerződéseken túl is használta a szoftvert. Ez jogosulatlan másolásnak minősül. A tényleges felhasználás azonban nagyon korlátozott volt, a cég ezért csak 154 400 dollárt kapott. Így a Bitmanagement lett az erkölcsi győztes, de az ítélet gazdasági szempontból nem kárpótolta a hosszú pereskedés költségeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 0Fritz #3
    Az egybesült államok nukleáris vezérlő rendszereiből 2019-ben vonták ki a floppy lemezek alkalmazását.

    "A missile combat crew member inserting a floppy disk into a communication module at a missile alert facility in 2014."


    Az ítéletről:
    "2016-ban a Bitmanagement Software GmbH nevű programfejlesztő cég több mint félmillió rendbeli szerzői jogsértéssel vádolta meg az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetét."
    "A bíróság végül arra a következtetésre jutott, hogy a Bitmanagementnek igaza volt abban, hogy az amerikai haditengerészet a megkötött szerződéseken túl is használta a szoftvert. Ez jogosulatlan másolásnak minősül. A tényleges felhasználás azonban nagyon korlátozott volt, a cég ezért csak 154 400 dollárt kapott ."

    Polgári perekben valamiért nem ilyenek az arányok és nem vesznek figyelembe semmiféle "tényleges felhasználás"-izét.
  • Ellaberin #2
    Nálunk a jogosulatlan másolást írd és mond lopásnak egyszerűsítik és akár a magánszemélyek is mehetnek letöltendőre.
    Nyilván más a jogrend és más a felállás egy amerikai haditengerészettel szemben. Viszont a pénzbeli arányok nem kicsit lejtettek - már ha igaz, amit a cég állított - a másoló brigád részére.
    (De az milyen már, hogy csak az IE-n működött a plugin :), az hogy egy haditengerészet sajtreszelőt használ meg ementálit vicces :DDD Vajon a WIn98-t lecserélték-e már, vagy tartják még, mert a későbbi op.ra írt IE is kib.ssza a plugint, az exe meg el se indul.... )
  • Sir Cryalot #1
    Üzemanyaggal is volt csalafintaság, de még mindig nem brit szint (seggrészegen mennek szolgálatot felvenni atomtengeralattjáróra) lmao
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2022.11.27. 15:09:20