Berta Sándor

A dán parlamentbe akar bejutni egy chatbot által vezetett párt

A szervezet a következő választásokon népszerű ígéretekkel próbál mandátumot szerezni.

A Dán Szintetikus Pártot (Det Syntetiske Parti - DSP) a Lars nevű mesterséges intelligencia chatbot vezeti és a novemberi választásokon a dán parlamentben szeretne helyet szerezni. A DSP programjában olyan követelések szerepelnek, mint a havi 13 700 eurós feltétel nélküli alapjövedelem, amely több mint kétszerese a jelenlegi dán átlagfizetésnek. A mesterséges intelligencia kívánságai alapján a kormánynak a többi közintézménnyel egyenrangú közös internet- és informatikai ágazatot kellene létrehoznia.

A hosszú távú cél az, hogy a párt átvegye a perempártok pozícióit és képviselje azokat a választópolgárokat, akik nem adják le szavazatukat a választásokon. Lars kijelentette, hogy az alapjövedelem segítene csökkenteni a szegénységet és az egyenlőtlenségeket. A technológiát be kell vonni a kifizetés összegének megállapításába, hogy objektív módon lehessen értékelni a rászorultságot.

A DSP-t 2022 májusában alapította a Computer Lars művész kollektíva, illetve a Mindfuture Foundation művészeti és technológiai szervezet. A Lars nevű chatbot a dán szélsőséges pártok politikai elképzelései alapján készült az 1970-es évek óta, a mesterséges intelligenciát azonban olyan emberek képviselik, mint a pártalapító Asker Staunas. Utóbbi populistaként írta le a chatbotot, de hozzáteszi, hogy minden mesterséges intelligencia populista, mert azokat a működésük során az internetről származó adatokkal tréningezik. Ráadásul ettől még nem feltétlenül lesznek demokratikusak.

A párt alapítója azt szeretné bemutatni, hogy az emberek hogyan használhatják a mesterséges intelligenciát a saját előnyükre. Staunas szerint ezért a mesterséges intelligenciával való együttélés témáját az ENSZ 18. fenntartható fejlődési céljává kellene tenni. Egyelőre úgy tűnik, hogy a DSP-t nem igazán támogatják a dánok, mert eddig mindössze tizenkét támogatói szavazatot gyűjtött össze. A választásokon való induláshoz 20 000 aláírásra van szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • noland #3
    Hát lehet, hogy jobban átlátja a bonyolult összefüggéseket, de más problémák adódhatnak... Készült erről egy remek sci-fi, 2001 Űrodüsszeia címmel. Ezer éves film, de aktuálisabb mint valaha, néha vetítik tvben.
  • Kryon #2
    Nem éppen. Valószínűleg ez a jövő, minden szervezetet AI fog vezetni, praktikus okokból.
    Jobban "átlátja" a bonyolult összefüggéseket és érzelmek vagy korrupció nem befolyásolják. Ha elég számítási kapacitás és sok adat áll rendelkezésre, akkor bármi lehet belőle.
  • quatlander #1
    Elgurult a gyógyszer teljesen...