Berta Sándor

Betiltották Indiában a VLC-t

Az ország Kínát sejti a médialejátszó szoftver mögött.

A VLC tavaly volt 20 éves. Az indiai kormány most bejelentette, hogy az országból sem a program hivatalos oldala, sem a letöltési hivatkozásai nem érhetők el. Az Indiatoday magazin rámutatott, hogy a jelenség már néhány hónapja fennáll. Azok az indiai felhasználók, akik megpróbálják felkeresni a szoftver hivatalos honlapját azzal a mondattal szembesülnek, hogy "Az oldalt az indiai elektronikai és IT-minisztérium rendelete nyomán, a 2000. évi indiai IT-törvény alapján betiltották". A már telepített verziókat mindez természetesen nem érinti.

Az intézkedés oka egyelőre nem teljesen világos. Az tény, hogy a VLC-t a Cicada nevű kínai hackercsoport arra használta fel, hogy azon keresztül kibertámadásokat hajtson végre indiai ügyfelek ellen. A tiltás hátterében minden bizonnyal ez áll. Ugyanakkor az is tény, hogy India 2020 óta meglehetősen szigorúan lép fel a kínai alkalmazásokkal szemben. A gyakorlatnak áldozatául esett már a PUBG Mobile és a Camscanner is.

Az indiai kabinet attól tart - és nem alaptalanul -, hogy a kínai kormány a különböző mobilszoftvereken keresztül adatokat gyűjt a helyi lakosságról, illetve azokat fel is használja ellenük. A VLC-t viszont a Videolan nevű francia cég fejleszti és nem áll semmilyen kapcsolatban sem kínai forrásokkal, sem a kínai kormánnyal. Így sokkal valószínűbb, hogy az indiai kabinet alapból be akarja tiltani azokat a forrásokat, amelyeket Kína a saját céljaira használhat fel. A lépést egyébként eddig sem Indiai, sem a VLC nem kommentálta.

A videólejátszó nagyon népszerű Magyarországon is, mert számos hang- és videótömörítési módszert és fájlformátumot támogat, beleértve a DVD-Video-t, a Video CD-t és a streaming protokollokat, képes médiát streamelni számítógépes hálózatokon és képes átkódolni a multimédiás fájlokat. Moduláris felépítése megkönnyíti a bővítmények beépítését az új fájlformátumokhoz, kodekekhez, interfészekhez vagy streamelési módszerekhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Ellaberin #5
  Már megijedtem, hogy megvették a kínaiak a VLC-t.....
 • Ellaberin #4
  Van egy olyan sanda gyanúm, hogy az indiaiak is ismerik ezt a varázsigét és lepattintják a kérelmet.
 • Caro #3
  Amíg az apt-get install vlc működik... :)
 • Gabbbbbbbbbbbb #2
  Internetre engedett VLC biztonsági hibáit extrém körülmények között ki lehet használni, de a tiltásnak sok értelme nyilván nincs. Mit fognak csinálni, betiltanak minden internetet elérő videósztrímelőt? VLC nyílt forráskódú, ártó szándékot feltételezni is baromság.
 • Zsombor99 #1
  Megbuggyantak az indiaiak?!? Mégis mi a frászkarikát tehetne egy ártalmatlan, francia cég által fejlesztett médialejátszó?!? Nem ártana bevenniük legalább egy csomagnyi nyugtatót!!