Berta Sándor

Nyílt digitális pénztárcát fejleszt a Linux Alapítvány

Az új megoldás összekötheti a különböző platformokat.

A Linux Alapítvány bejelentette, hogy létrehozza az Open Wallet Foundation (OWF) nevű új szervezet, amelynek célja, hogy kialakítsa az interoperábilis digitális pénztárcák szoftverszabványát. A Linux Alapítvány úgy terjeszti ki a részvételét a blokklánc-technológiában, hogy eközben hű marad az alapvető nyílt forráskódú céljához.

Az Open Wallet Foundation azt mondja, hogy egy "sokoldalú, nyílt forráskódú motort" kíván megalkotni és az új keretrendszer biztosítani fogja a felhasználók számára a különböző megoldások közötti átjárhatóságot. Az új motort olyan fejlesztők használhatják majd, akik megfelelő technikai ismeretekkel rendelkeznek a biztonságos, platformokon átnyúló, együttműködő pénztárcák kialakításához. A fejlődés felgyorsítása érdekében az alapítvány saját gyakorlatokat is ki akar dolgozni.

Az OWF a technológiai és az állami szektor vállalatainak közös projektje, amelyhez a blokklánc-ökoszisztéma szereplői is csatlakoztak. Ilyen módon a szükséges know-how teljes skáláját le lehet fedni. A végeredménynek egy olyan szoftveres keretrendszernek kell lennie, amely még nem érte el a digitális eszközök küldésére, fogadására, tárolására és nyomon követésére vonatkozó képességeinek határait.

Randy Nasson, az Okta menedzsere már most elég messzire vezetően gondolkodik a jövőt illetően és kifejtette: "A digitális pénztárcák egyre inkább a pénzügyi tranzakciók lebonyolítására, a személyazonosság és a létfontosságú nyilvántartások biztosítására, valamint az orvosi információk, például az oltási státusz tárolására szolgáló alkalmazásokká fejlődnek. A tárcák más igazolásokat is tartalmazni fognak, beleértve a szakmai és tudományos minősítéseket, a tagsági státuszt és egyebeket. A digitális hitelesítő okmányok, beleértve a kibocsátásukat, a tárcákban való tárolásukat és a bemutatásukat, az elkövetkező évtizedben befolyásolni fogják azt, hogy az emberek hogyan hitelesítsék magukat és engedélyezzék a hozzáféréseket a digitális rendszerekben."

Jim Zemlin, a Linux Alapítvány igazgatója óvatosabban fogalmazott és meggyőződése, hogy a digitális pénztárcák döntő szerepet fognak játszani a digitális társadalomban. A nyílt szoftver az interoperabilitás és a biztonság kulcsa. A szakember várakozással tekintett az OWF munkája elé és izgatott volt a benne rejlő lehetőségek miatt. A Linux Alapítvány és annak tagvállalatai mellett az OWF projekt további résztvevői között van a CVS Health, a The Open Identity Exchange, az Okta, az OpenID Foundation, a Ping Identity, a Polypoly, a Procivis AG, a Spherity, a Transmute és a Trust Over IP Foundation.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!