Berta Sándor

Szoftvert másolt az amerikai haditengerészet?

Egy bajor vállalat 600 millió dollárt követel a vélt jogsértésekért.

A Bitmanagement Software GmbH nevű programfejlesztő cég több mint félmillió rendbeli szerzői jogsértéssel vádolta meg az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetét. A fejlesztők álláspontja szerint az amerikai haditengerészet megszerezte, majd - engedély nélkül - több százezerszer lemásolta a BS Contact Geo nevű programját, amely a különböző térképek adatait tudja 3D-ben megjeleníteni, illetve interaktív animációkat is készíthet. A megoldás lehetővé teszi, hogy egy nagy teljesítményű számítógépen akár több felhasználó is együtt dolgozhasson egy virtuális platformon.

A technika iránt érdeklődtek az amerikai fegyveres erők, ezért a társaság 2011-ben és 2012-ben 38 másolatot készített, hogy a szoftvert tesztelhesse az USA haditengerészete. A másolásvédelmet kikapcsoltak azért, hogy a programot integrálni lehessen a meglévő rendszerekbe, illetve amiatt is, mert a haditengerészet írásban jelezte, hogy további licenceket is vásárolna. Azonban meglepő volt, ami ezután következett. 2013 őszén ugyanis számos kiszivárogtatott e-mailből kiderült, hogy az amerikai haditengerészet másolni kezdte a szoftvert, annak ellenére, hogy a licencvásárlási tárgyalások még folyamatban voltak. A Bitmanagement ezért pénzt követelt a másolatokért, de ezt az USA haditengerészete elutasította, arra hivatkozva, hogy folyamatban lévő ügyről van szó, ezért nem fizet.

A bajor vállalkozás végül rövidre zárta a dolgot és benyújtotta a tengerentúlon a keresetét. A Bitmanagement a dokumentumban többek között azt írta, hogy az amerikai haditengerészet engedély nélkül másolta le és használta a szoftverét, ezért licencenként 1067,76 dollárt követel. A kártérítés teljes összege így eléri az 596 millió dollárt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • UUUU #6
  A jogvedo szervezetek, csak akkor hangoskodnak, ha az USA-t vagy a maceszgombocosokat kell vedeni, vagy a cegeiket, amelyek ugyanugy lopnak, mint mindenki mas a nagyvilagon.
 • VolJin #5
  Azért reméllem nem nyílvánítják terrorszervezetnek a céget és nem bombázzák le drónokról az irodaházát!
 • schultz6354 #4
  ott a pont
 • Cefet #3
  Nyavajás tolvaj banda. Remélem a jogvédő szervezetek most is hangosan rikácsolnak, és a cég mögé állnak...
 • fonak #2
  Egy ilyen hordozó erős érv az ilyen alkalmatlankodókkal szemben.
 • ostoros #1
  Sok sikert nekik!