Berta Sándor

Szoftvert másolt az amerikai haditenge­részet

A hat esztendeje húzódó ügy egyetlen fennmaradó kérdése, hogy 115 ezer, vagy 155 millió dolláros kártérítést kap a fejlesztő cég.

2016-ban a Bitmanagement Software GmbH nevű programfejlesztő cég több mint félmillió rendbeli szerzői jogsértéssel vádolta meg az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetét. A fejlesztők álláspontja szerint az amerikai haditengerészet ugyan megvette, de később engedély nélkül több százezerszer lemásolta a BS Contact Geo nevű programot, amely a különböző térképek adatait tudja 3D-ben megjeleníteni, illetve interaktív animációkat is készíthet. A megoldás lehetővé teszi, hogy egy nagy teljesítményű számítógépen akár több felhasználó is együtt dolgozhasson egy virtuális platformon. A vállalat 596 millió dollárt követelt az amerikai haditengerészettől.

A TorrentFreak most azt írta, hogy lassan pont kerül az évek óta húzódó ügy végére. A német társaság másodfokon megnyerte a pert és most már azért küzd, hogy megkapja az őt megillető kártérítést. A Bitmanagement Software GmbH első fokon elveszítette a pert. A fellebbviteli bíróság döntése szerint az alkalmazást ugyan nem használták jogellenesen, de a haditengerészet messze túllőtt a célon a felhasználás mértékét illetően. A BS Contact Geo több mint félmillió számítógépen volt telepítve a vállalati használathoz és számlázáshoz szükséges nyomon követés nélkül. Az amerikai haditengerészet nem akar elismerni semmiféle tudatos visszaélést és alapvetően azt állítja, hogy az egész egy félreértés volt, mivel azt hitte, hogy joga van a szoftvert az egész hálózatra telepíteni.

A fellebbezésben elért győzelemmel az ügy visszakerült az alsóbb fokú bírósághoz, amelynek már nem a bűnösség vagy a szerzői jogok megsértésének kérdését kell eldöntenie, hanem a kártérítés összegét. A TorrentFreak rámutatott, hogy a bírósági dokumentumok nagy része zár alatt van, mivel az amerikai haditengerészet katonai félként kiterjesztett védelmet élvez. A Bitmanagement dokumentumainak köszönhetően azonban betekintést lehetett nyerni a jogvita néhány aspektusába.

"A bíróságnak meg kell állapítania, hogy a haditengerészet 600 000 példányt készített a BS Contact Geo szoftverből, és hogy a felek példányonként 259 dolláros árban állapodtak meg, ami összesen 155 millió dolláros kártérítést eredményez" - jegyezte meg a bajor cég. Az amerikai kormány azonban teljesen más számokat használ és úgy gondolja, hogy licencenként 200 dollár jár, és hogy valójában csak 579 licencet használtak ténylegesen - ez 115 000 dolláros kártérítést eredményezne. A Bitmanagement természetesen nem ért ezzel egyet és közölte, hogy a bíróság korábban már tisztázta, hogy a jogdíj alapját a haditengerészet által készített másolatok számához kell kötni, nem pedig a felhasználás gyakoriságához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • YaniMan #2
    "A német társaság másodfokon is megnyerte a pert..."
    "A Bitmanagement Software GmbH első fokon elveszítette a pert."
    wut?
  • Adamyno #1
    Ha ellopok 2 autót, de csak az egyiket használom, akkor csak egy miatt büntetnek meg? :D Ez nevetséges. Perkáljanak az usákok. Van ott pénz dögivel, nem fog nekik túlságosan fájni.