Berta Sándor

Vészhely­zetben megehető drónt fejlesztettek ki

A rászorulóknak így olyan robotrepülőgépeket lehet küldeni, amely élelmiszerforrás lehet.

A svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) kutatócsoportja olyan pilóta nélküli légi járművet fejlesztett ki, amelynek a szárnyai préselt puffasztott rizsből készültek és ezáltal ehetőek. A kutatók szerint a drónt olyan helyzetekben lehet alkalmazni, amikor például a nehezen megközelíthető régiókban bajba jutott embereket gyorsan kell ellátni kalóriadús élelmiszerrel. A robotrepülőgép hasznos terhe a tömegének a 30 százalékáról az 50 százalékára növelhető. A tudósok a Towards Edible Drones for Rescue Missions: Design and Flight of Nutritional Wings című tanulmányukat a kiotói International Conference on Intelligent Robots and Systems (IROS) konferencián mutattak be.

A préselt puffasztott rizs felhasználásának két előnye van. Először is, hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint az expandált polipropilén (EPP), amelyet gyakran használnak könnyű, de erős pilóta nélküli légi járművek gyártásához. Másodszor, a rizspogácsa magas kalóriatartalmú; egy kilogramm körülbelül 3870 kilokalóriát tartalmaz, ami nagyjából megegyezik a tészta kilokalória-tartalmával, de annál sokkal kisebb sűrűségű. A szárnyak megépítéséhez a kutatók kereskedelmi forgalomban kapható puffasztott rizst használtak, amelyet lézerrel hatszögekre vágtak és zselatinnal ragasztottak össze a kívánt szárnyforma kialakításához. A szárnyakat fóliával csomagolták be, hogy repülés közben ne szennyeződjön az ehető anyag. Azt is biztosítják, hogy a szárnyak nem esnek szét, amikor a drón esőben repül.

Az elektromos motorral hajtott robotrepülőgép szárnyfesztávolsága 70 cm. Az ehető szárnyak 300 kilokalóriát biztosítanak, körülbelül annyit, mint egy reggeli. A pilóta nélküli légi jármű további 80 gramm hasznos terhet bír el, amely lehet például ivóvíz szállítása egy ehető edényben.

A kutatók a drón többi részét hagyományos anyagokból, például szénszálból készítették és most azon dolgoznak, hogy ezeket is ehető megfelelőkkel helyettesítsék. Bokeon Kwak, a tanulmány egyik vezető szerzője elmondta, hogy a repülési jellemzők javítása érdekében a szárnyakat is erősebbé akarják tenni. Jelenleg tesztelik a 3D-élelmiszernyomtatást és a formázást más formák készítésére. Ami az alapanyagot illeti, a préselt puffasztott rizs nem tökéletes; a magasabb kalóriatartalom elérése érdekében kalóriadús zsírt lehet hozzáadni. Azt azonban, hogy a nagyobb tömeg milyen mértékben befolyásolja a repülési jellemzőket, még tovább kell vizsgálni.

A projekt a RoboFood európai kutatási kezdeményezés része. Olyan programokat köt össze, amelyek a rászorulóknak szánt ehető robotok kutatásával, valamint a veszélyeztetett fajok vakcináinak és táplálékkiegészítőinek szállításával foglalkoznak. A szakemberek emellett azt is vizsgálják, hogy az ehető robotok mennyiben könnyíthetik meg a neurológiai betegek számára az étel lenyelését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zriboliv #2
    Ezt már ezer éve kitalálták.
  • t_robert #1
    Király! Ha haza megyek megrágom az MJX drónomat hátha jó az íze... :)