Berta Sándor

A dönthető rotorok növelik a drónok repülési idejét

A robotrepülőgépek emellett gyorsabban is közlekedhetnek.

A Berkeley Egyetem mérnökei egy olyan drónt alkottak ((QUadcopter with an unactuated Rotor Tilting Mechanism (QUaRTM))), amely egyszerűen megdönti a rotorjait, ha haladni akar. A hagyományos kvadrokoptereknek az előre való repülés közben az egész testüket meg kell dönteniük, ami növeli a légellenállást, azaz rontja az aerodinamikájukat. A kísérleti drón ezt a problémát úgy kerüli meg, hogy csak a rotorjait dönti meg.

A drón téglalap alakú teste négy karral rendelkezik, amelyek végein rotor/motor modulok vannak, amely rugalmasan kapcsolódnak a testhez. A rugók kezdetben úgy tartják ezeket a megoldásokat, hogy azok függőlegesek legyenek. A rugók erejét a rotorok ereje képes legyőzni azért, hogy biztosítsa az előre repülést. Amint a tolóerő meghalad egy bizonyos értéket, a rotor/motor modulok akár 20 fokban megdőlnek, így bár a test vízszintes marad, a levegő hátrafelé tolódik és a drón előre repül.


A hasonló kialakítású robotrepülőgépeknek további működtetőelemekre van szükségük a billenéshez, amelyek jelentősen megnövelik a súlyt és a kisebb légellenállást gyorsan felemésztik. A tesztrepülések azt mutatták, hogy a QUaRTM autonóm módon repült mind a billenőmechanizmus bekapcsolásával, mind anélkül. Megállapították, hogy amikor a mechanizmus be volt kapcsolva, akkor a pilóta nélküli légi jármű 12,5%-kal nagyobb végsebességet tudott elérni, emellett jobb nagysebességű mozgékonyságot mutatott (a maximális "ütközésmentes utazósebessége" 7,5 százalékkal volt magasabb). Az energiafogyasztása több mint 20 százalékkal alacsonyabb volt a másodpercenkénti 15-20 méteres sebességtartományban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!