Berta Sándor

Drón készített képeket a Fiona hurrikán belsejéből

A szakemberek tavaly óta rögzítenek ilyen felvételeket.

Az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatala (NOAA) - a Saildrone nevű dróngyártó céggel közösen - tavaly óta küld ember nélküli járműveket az egyes hurrikánok belsejébe. A múlt héten ismét sor került egy ilyen akcióra, amikor a Saildrone egyik drónja a Fiona nevű hurrikán belsejét kereste fel azután, hogy a vihar Puerto Ricóban partot ért és hatalmas pusztítást végzett, majd a Karib-térségen keresztül Kanada keleti partja felé haladt tovább.

A hivatal egyik kutatója a Twitteren hozta nyilvánosságra azokat a felvételeket, amelyeket 15 méter magas hullámok és több mint 160 kilométer/órás szélben készített. A Saildrone honlapján hosszabb videók is elérhetők. A robotrepülőgépeknek az a feladatuk, hogy a forgószelek belsejében adatokat gyűjtsenek a szél sebességéről, a hőmérséklet változásáról, a levegő sótartalmáról, a légnyomásról és a páratartalomról azért, hogy az ilyen események a jövőben jobban előrejelezhetők legyenek.


A Saildrone jelenleg hat pilóta nélküli járművet üzemeltet az Atlanti-óceánon és a Mexikói-öbölben. A vállalat tavaly szállította az első videót a Sam nevű hurrikán belsejéből, amely - a Fionához hasonlóan - 4-es erősségű volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Azt elhiszem, hogy bizonyos mért adatok érdekes lehetnek, de a videónak sok értelme nincsen.