Berta Sándor

A kriptovaluták szabályozása nem vezethet betiltási hullámhoz

Van olyan piaci szereplő, aki a digitális pénzek szabályozásából próbál profitálni.

Július elején az Európai Parlament, az európai miniszterek tanácsa és az Európai Bizottság tárgyalói megállapodtak a MiCA-ról, azaz a kriptovaluta-eszközök piacával és a kripto-szolgáltatások biztosításával kapcsolatos európai uniós irányelvekről. Ennek a szabályozási kerete kiterjed a fedezetlen kriptoeszközök kibocsátóira, valamint az úgynevezett stabilcoinokra, amelyek az amerikai dollárhoz, egy valutakosárhoz vagy más eszközökhöz vannak kötve. A rendeletben a kereskedési helyszínek és a virtuális pénztárcák, amelyekben a kriptoérméket tartják, szintén szerepelnek. Az Európai Bankhatóságnak kell felügyelnie a stabilcoinok kibocsátóit, amelyeknek - amennyiben az európai piacon tevékenykednek - uniós jelenlétet is fenn kell tartaniuk. A hatóságnak nyilvános nyilvántartást kell vezetnie a rendeleteknek nem megfelelő kriptovaluta-értékpapír-szolgáltatókról.

A digitális pénzek már több mint egy évtizede léteznek, ennek ellenére az intézményeknek világszerte nehézséget okoz az azokra vonatkozó iránymutatások kidolgozása. Ulli Spankowski tudatosan szigorú szabályozásnak vetette alá magát a Bison kriptokereskedési platform esetében. A három éve elérhető Bison az első olyan jellegű szolgáltatás, amely mögött egy hagyományos pénzintézet, a stuttgarti tőzsde áll. "A szabályozás bizalmat teremt. Amikor megtettem az első lépéseimet a kriptokörnyezetben tudtam, hogy a pénzem egy olyan Európán kívüli bankban lesz, amelynek még a nevét sem tudom helyesen kiejteni. Ott csak 20-30 eurós összegeket lehetett befektetni. Ezzel szemben egy olyan jól ismert intézmény esetében, mint a stuttgarti tőzsde teljesen más a helyzet. Nem tartok attól, hogy egy 160 éves hagyományokkal rendelkező intézmény bármi olyat tenne, ami negatív figyelmet kelt" - jelentette ki az üzletember.

Azok számára, akik 50 eurót szeretnének befektetni kriptóba, számos platform létezik. De ha több ezer eurót akarunk befektetni, akkor nagyon alaposan meggondoljuk, hogy melyik partnert választjuk. A Bison alapítója hozzátette, hogy az egész kriptoipar teljesen szabályozatlanul alakult ki. Csak azt kellett kitalálniuk, hogy kire milyen feltételek vonatkoznak, mennyi időbe telhet, amíg a kriptó eljut A-ból B-be - végig kellett gondolniuk ezeket az összetett kérdéseket. S ennek semmi köze a jogszabályokhoz: egy hagyományos pénzügyi szolgáltatónak azonban csak hétfőtől péntekig, reggel 8-tól este 10-ig tart a munkaideje. El kellett magyarázniuk a tőzsdének, hogy ez nem így működik és hogy a projektet 7/24-re kell beállítaniuk. Ez egy hatalmas vita volt az elején.

Ulli Spankowski szerint az egészséges mértékű szabályozás a siker kulcsa. "2020-ban Németországban bevezették a kripto letéti engedélyt. A hagyományos pénzügyi szolgáltatók, akik korábban alig foglalkoztak kriptovalutával, azt mondták: a felügyeleti hatóság biztosítja a keretfeltételeket, most már belevághatunk a dologba. De a szabályozásnak nem szabad betiltási orgiává fajulnia. 2016 és 2017 között gyakran jártam kriptokonferenciákon. Az emberek megkérdezték tőlem, hogy mi a legnagyobb probléma a bitcoinnal. A válaszom az volt, hogy senkit sem érdekel. Egyszerűen túl bonyolult volt a tömegpiac számára, hogy kriptóba fektessen. Az emberek 99 százaléka nem fél a bankjától, és elfogadja az ügyintézők által ajánlott termékeket. A kriptoreguláció arra való, hogy ne legyen túlzott mértékű visszaélés. Nincs ez másképp a defi szektorban sem. Minden, ami a Terra/Luna esetében történt, tiszta piaci manipuláció volt. A klasszikus pénzügyi üzletágban azokat, akik ezért felelősek, megvádolnák. De most nincsenek szabályok, amelyek ezt büntetnék."

"A kriptók betiltása képtelenség lenne, mert életünk nagy részét már most is az interneten éljük. Ugyanakkor én nem hiszek a bitcoin egyeduralmában. A bitcoinnak megvan a létjogosultsága, de sok minden fog történni az altcoinokkal. Gondoljunk csak az autóiparra: ha az új autómban fűthető ülések vannak és csak akkor kell fizetnem érte, amikor bekapcsolom, ez a blokkláncon keresztül is megoldható. Bármilyen használatarányos fizetés esetében rengeteg közvetítő szolgáltató van az értékláncban. Úgy gondolom, hogy ilyenekben a közvetítők csökkentésével - például intelligens szerződéskötéssel - lehet nyereséget elérni" - hangsúlyozta a menedzser.

Az üzletember végül leszögezte, hogy a kereskedelmi tevékenységük hasonló más tőzsdékéhez, habár most jóval kevésbé forgalmas. Szerinte az Európai Unióban megértették, hogy a kripto- és blokklánc-technológiákat nem szabad halálra szabályozni. Ha a kriptoszektorban nem lesz egy 2008-as gazdasági válság, akkor innovatív szabályozással fog rendelkezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • uwu2020 #16
  Nem feltétlenül baj, hogy az árfolyamot kizárólag a piac befolyásolja. Ettől volatilis lesz és kész, akit zavar az árfolyam erőteljes váltakozása, az nyilván kerülni fogja. De megfigyelhető, hogy minél nagyobb egy coin kapitalizációja, annál kisebb a kilengése., Szerintem a btc is változhat, de ez a változás nem a fehérkönyvbe lesz, egyszerűen máshogy fogják használni, vagyis ha jobban elterjed és jóval magasabb lesz az árfolyam átlaga, nem fog így ugrálni, de nem lesz alapvetően más, erősen abba az irányba megy, hogy digitális arany legyen.
 • Sequoyah #15
  A vilaggazdasag SOHA nem volt stabil. Miota a modern gazdasag letezik az ipari forradalom ota, 1-2 evtizedenkent folyamatosan van egy valsag. Miota nincs aranyhoz kotve a penz, azota viszont gyorsabban megoldodnak a valsagok. 1-2 ev, a korabbi 4-5 helyett.

  Elotte evtizedekig probaltak hekkelni a penzrendszert, hogy a novekvo gazdasagok igenyeit ki lehessen elegiteni, ugy hogy kozel sincs eleg arany a pancelszekrenyben. Nevben arany-fedezet volt sokaig, de a valosagban mar nagyon regota nem volt eleg arany ahhoz, hogy a piacon levo penznek valodi fedezetet tudjon adni. Ez mar a 29-es vilagvalsagban is komoly gondot jelentett, a 70-es evekre pedig tarthatatlanna valt.
 • Sequoyah #14
  Az a baj az osszes kriptoval amit ismerek, hogy a mennyisege teljesen szabalyozatlan.
  A Bitcoin a legrosszabb ebben, mert teljesen szabalyozhatatlan. Van egy fix mennyiseg, es kesz. Mintha arra terveztek szandekosan hogy egy nagy buborek legyen belole.

  A valosag viszont az, hogy mindenfele penzeszkoznek alkalmazkodnia kell a gazdasag valtozasaihoz. Ezert bukott el az arany is mint fizeto eszkoz. Orszagok mentek tonkre, mert talaltak valahol rengeteg aranyat, de ez nem parosult semmifele hazdasagi teljesitmennyel. Gazdasagi valsagok tartottak sokkal tovabb mint manapsag, mert nem tudtak reagalni az arany kotottsege miatt. De az arany legalabb valamennyire kiszamithato volt, ami egy komoly elony.
  A kriptok nem rendelkeznek sem az arany stabilitasa nyujtotta elonyokkel, se a fiat penzek altal nyujtott rugalmassaggal.

  A kripto-hivok kritizaljak, hogy a fiat penzek tulsalgosan a kormanytol fuggenek. De egyreszt figyelmen kivul hagyjak hogy a legtobb orszag kozponti bankjanak (koztuk a FED) epp az a lenyege, hogy a napi politikan kivul allnak. Masreszt semmilyen otletet nem adnak arra, hogy FEJLESSZENEK a rendszeren, amellett hogy csak kidobnak...
  Kell egy olyan megoldas, ami a penz mennyiseget a szuksegletekhez igazitja. Erre ma tovabbra is a legjobb megoldas a kozponti bankok rendszere, akik nagyreszt kormanyfuggetlenek, de persze ok is emberekbol allnak es korrumpalhatoak.

  Egyetlen javaslatot sem lattam meg, ami JAVITANA ezen a rendszeren. Peldaul algoritmikusan a kereslethez igazitana a kriptopenz kinalatat.
 • kvp #13
  Az inflacio gyakorlatilag vagyonado a penzben tartott tokere. Ertem, hogy szukseges, de csak fiat penzek eseten. Az aranyhoz nem kotottfiat fiat penz egyebkent egy viszonylag uj talalmany a nyugati vilagban es azota minden lett a vilaggazdasag csak nem stabil.
 • uwu2020 #12
  Na most akkor olyat is írok, amivel lehet vitatkozni:D
  Nem vagyok jós, de én ezt várom a kriptóktól:
  Szerintem a kriptók többsége olyan volatilis péneszköz lesz, ami hosszútávon deflációs. Ez más most is így van, de nem teljesen egyértelmű. Amiben változnia kell, hogy értelme legyen, hogy váljon el a részvénypiac mozgásától. A kriptó most csak egy bespeedezett tőzsde, akkor lenne hasznos ha pont akkor menekülnébek bele az emberek, mikor gebasz van a részvényekkel. A részvénypiac ellenpólusaként kéne működniük, nem pedig velük sodródni. Szerintem ez a szabályozásokkal megvalósulhat. Az, hogy a DEFI hogy fog működni más kérdés, itt lenne a következő lépcsőfok amit meg kéne ugrani, a FIAT pénzek piacán vásárolható kötvényekkel szemben is kellene alternatívát adni, a lehetőség megvan, a stabilcoinok már most is be vannak épülve a DEFI-be, csak épp még mindig kockázatosak, igen kis százalékban lehet a tényelges biztonságot megteremteni. Hideg tárcákkal nagyon kevés szolgáltatás használható, szerintem itt ennek kéne fejlődnie. Én a Celsius meg a Terra után nem mernék jelentős pénzt hosszútávra centralizált rendszerekre bízni. Az hogy emellett ott a btc, és lehet tartogatni, szerintem kevés.
 • uwu2020 #11
  https://www.youtube.com/watch?v=8ZWooe5zVY8&ab_channel=AttilaPik%C3%B3
 • uwu2020 #10
  A történelemben sokmindenre volt már példa, a legfurább gazdaságok diktatúrák alatt voltak. A socialista országuk pl. redszeresen hugyoztak széllel szembe és nem jött be. Minding az a vége, hogy kell egy kis infláció a fenntartható müködéshez.
 • Sequoyah #9
  Pontosan ezert karos. Ha deflacio van, akkor kivonjak a penzt az valodi gazdasagbol, hogy a "parna alatt" tarthassak.
  Az a cel, hogy NE erje meg befektetest penzben tartani, hanem helyette gyarakat epitsenek, fejleszenek, innovaljanak, uj alkalmazottakat vegyenek fel.
 • uwu2020 #8
  És egyébként magától elmúlik. Ha egy valuta deflációba kerül, a befektetök pénzének a hiányát a gazdaságban pótolni kell, onnan vesznek fel hitelt ahonnan tudnak, egy idő után elkerülhetetlen a pénznyomtatás, a jegybank nem fogja tétlenül nézni az összeomlást, és beindul az infláció megint. Ezert van az, hogy a defláció fiat pénzeknél minding ideiglenes. A kripróra ez nem igaz, simán lehet deflációs ha úgy van megírva.
  Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2022.09.19. 19:11:59
 • uwu2020 #7
  A defláció megöli a befektetéseket, pénzhiány alakul ki az innovációban, mert ahelyet, hogy kockára kellene tenni a megkeresett pénzt, büntetlenül lehet üldögélni a pénzen. Az infláció szükséges a fejlődéshez, de nyilván káros, ha túl nagy, mint most.