Berta Sándor

Szigorúbb törvényeket hozhat a kriptovaluták területén Szingapúr

A cél nem a piac gyengítése, hanem a fogyasztóvédelem előtérbe helyezése.

Az ázsiai városállam az egyik legfontosabb ország a bitcoin és más virtuális fizetőeszközök szempontjából. Számos digitális pénzzel foglalkozó vállalat használja ki a laza szingapúri szabályozási feltételeket. A jövőben azonban a szingapúri hatóságok szigorúbb törvényeket fogadhatnak el, korlátozhatják például a kriptovaluta-spekulációkat. Eddig a városállamban a virtuális fizetőeszközökkel kapcsolatos szabályozások inkább a pénzmosási és terrorizmusfinanszírozási kockázatokkal foglalkoztak, mint a fogyasztóvédelemmel. A Szingapúri Monetáris Hatóság (MAS) ezen akar változtatni.

"Azon gondolkodunk, hogy megnehezítjük a lakossági ügyfelek számára a kriptovalutákhoz való hozzáférést. Ez magában foglalná az ügyfelekre vonatkozó alkalmassági teszteket, valamint a kriptovalutákkal való kereskedéshez szükséges kártérítéseket, és a hitelkeretek mértékének korlátozását" - jelentette ki Ravi Menon, a MAS ügyvezetője.

Az új törvények kidolgozását az indokolja, hogy a virtuális fizetőeszköz-ágazatban egy tiszta spekulációs buborék alakult ki, amely nem az elosztott főkönyvi technológia mögött álló valódi célt követi.

"A digitális pénzek a blokkláncon kívül saját életet éltek - és ez a kriptovilág problémáinak forrása. A kriptovalutákkal aktívan kereskednek és erősen spekulálnak, az áraknak semmi közük az elosztott főkönyvben való használatukkal kapcsolatos mögöttes gazdasági értékhez. A rendkívüli áringadozások kizárják, hogy életképes pénzformaként vagy befektetési eszközként használják azokat"" - tette hozzá a szakember.

A hatóság azonban az Igen a digitális eszközinnovációra, nem a kriptopénz-spekulációra című anyagában világossá tette, hogy továbbra is szeretné lehorgonyozni az értékteremtő kriptovállalkozásokat Szingapúrban. Az egyetlen cél a kriptopénz-szektorban folyó spekuláció visszaszorítása.

Úgy tűnik, hogy a központi jegybanki digitális valuták (CDBC) nem győzték meg a MAS-t. "A szingapúri lakosság CBDC mellett szóló érvei jelenleg nem meggyőzőek, mivel a fizetési rendszerek jól működnek, és széles körű a pénzügyi integráció" - mondta Menon. A központi bankok világszerte dolgoznak saját digitális valutáikon. Amíg az Amerikai Egyesült Államokban még mindig tétován halad ezen az úton, addig az Európai Központi Bank a háttérben már évek óta dolgozik a digitális eurón.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uwu2020 #1
    Nagyon helyes, próbálkozni kell az integrációval, máshogy nem fog menni.
    Amúgy az utolsó bekezdésben kicsit összekeveredtek a betűk a zárójelben.
    Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2022.09.05. 14:23:43