Berta Sándor

Betiltotta a kriptovaluták használatát Oroszország

Moszkva meglehetősen kemény szabályozást vezetett be a területen.

Május végén szivárgott ki, hogy hivatalos fizetőeszközökké válnak Oroszországban a digitális pénzek, mert azok felhasználását fontolgatják a a szankcionált nemzetközi átutalások helyettesítésére. Ehhez képest most kiderült, hogy az országban egyaránt tilos lett a kriptovaluták és az úgynevezett nem behelyettesíthető tokenek (NFT-k) használata a különböző árucikkek és szolgáltatások kifizetésére. A kriptotőzsdéknek a jövőben el kell utasítaniuk az érintett tranzakciókat. (Az NFT-k digitális eredetigazolások, olyan tulajdoni lapok, amelyekkel bizonyítható egy eszköz, kép, animáció, videó vagy más tárgy birtokosa. Az NFT-k jelenleg rendkívül népszerűnek számítanak.)

Vlagyimir Putyin a múlt héten pénteken írta alá a kapcsolódó törvényt. A lépés nem okozott teljes meglepetést, ugyanis a vonatkozó törvényjavaslatot már júniusban benyújtották az orosz Állami Duma elé. A tervekért Anatolij Akszakov közgazdász felelt, aki egyben a "Igazságos Oroszország" párt képviselője és az orosz parlament pénzpiaci bizottságának elnöke. A jogszabály nem jelenti a virtuális fizetőeszközök teljes betiltását és a digitális pénzek birtoklását továbbra sem fogják büntetni. Az új törvény július 26-án lép hatályba.

Az okokat csak találgatni lehet. Feltételezések szerint egyes orosz cégek és magánszemélyek így tudták elkerülni a szankciókat és külföldre menekíteni vagyonokat. Az amerikai és az uniós szervek még konkrét kriptotárca címeket is hozzáadtak a szankciólistákhoz. Az orosz kormányon belül komoly konfliktusok voltak a kriptoszabályozással kapcsolatban, a különböző hivatalok vitába szálltak egymással a betiltás és a szabályozás kérdéskörében. Az Orosz Központi Bank januárban a tiltást szorgalmazta, amit a pénzügyminisztérium ellenzett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lammaer #7
    Mondjuk igy utólag, az hogy a kontrol freak oroszok kriptóba menekültek volna elég hülyeség... eleve most is azon vannak hogy a saját állampoláraik egy ollárhoz ne tudjanak elenőrzés nélkül hozzájutni, mint a régi jó magyarországon...
  • barret #6
    A nyerés!
  • kvp #5
    Mindenki arra tippelt, hogy az oroszok majd a kriptoba menekulnek a szankciok hatasara. Ehelyett atalltak a rubel es yuan alapu kulkereskedelemre es betiltottak a kriptokat. (bar lehet ez csak a kinai segitseg egyik ara volt...)
  • uwu2020 #4
    Ez valószínūleg így lesz, ez a tiltás akkor sincs semmi hatással a kriptóba menekülésre.
  • lammaer #3
    Mi az ami putyinisztánban még nincs betiltva?
  • Cat #2
    A rubel azért erős, mert az import a szankciók miatt a töredékére esett, míg az export (aminek döntő része energia) ára emelkedett. Előbbinek hosszútávon meglesz a böjtje, komoly gazdasági visszaesést vetít előre.
  • uwu2020 #1
    Árucikkek és szolgáltatások...Ha a kriptóba menekülést akarták volna gátolni, a birtoklást kellet volna megtiltani, szerintem ez nem magyarázat. Ki találta ki ezt az indokot? Elég nagy hülyeség, mégis hányan fizetnek vele ezekért? Meg mi hatása van annak a pár ügyletnek bármire? Gondolom újságírói ötlet, nem pénzügyileg képzett ember véleménye.

    Sokkal ésszerűbb lehet a Rubel védelme hiperinfláció ellen, mert azért eléggé volatilis mostanába az is. Van némi kockázata annak, ha megint bezuhan a rubel, a kriptókat kezdik használni az emberek oroszországon belül, és ha a zuhanás elég meredek egy kis kockázat is veszélyes. Én is látom hogy a rubel most épp bitang erős, de ha esetleg megint megtámadnak valakit, jöhet egy következő rubel-vészhelyzet, amikor minden támogatás jól jön.
    Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2022.07.19. 06:30:12