Berta Sándor

Fizet a Wikipédia-tartalmak használatért a Google

A keresőmotorok csempéi és a hangalapú asszisztensek is használják a népszerű internetes lexikont. A Google most először fizet a használatáért és támogatásáért.

A Wikimédia Alapítvány - amely jogilag képviseli a Wikipédia enciklopédiát és testvérprojektjeit - bejelentette a Wikimedia Enterprise kereskedelmi ajánlat első ügyfeleit. Ezek közé tartozik az Internet Archívum és a Google informatikai vállalat. A szolgáltatás elsősorban azoknak szól, akik a Wikimédia-projektek tartalmát nagy mennyiségben használják és adják tovább. Az új szolgáltatást egy kifejezetten erre a célra alapított alvállalkozó fogja működtetni, amelyre nem vonatkoznak a nonprofit szervezetekre vonatkozó előírások. A Wikimédia tavaly ősszel jelentette be a szolgáltatást.

A szervezet a Google-t és az Internet Archívumot is régi partnerként jellemzi, és az ő meglátásaik döntő szerepet játszottak egy olyan meggyőző termék kifejlesztésében, amely sok különböző típusú szervezet számára hasznos lesz. A nyilvánvaló cél tehát az, hogy a Wikimédia ne csak ennél a két ügyfélnél maradjon, hanem továbbiakkal is bővüljön. A szervezet szerint az ajánlat minden olyan vállalkozásra és szervezetre vonatkozik, amelyeknek a Wikimédia-adatokhoz való hozzáféréshez külön ügyféltámogatásra és szolgáltatási szintű megállapodásokra van szükség.

A Google elsősorban a Wikipédia tartalmát használja a keresésben az úgynevezett tudáspanelekhez. A tudáspanel egy automatikusan generált doboz vagy csempe, amelyben különböző lapokon keresztül nagy mennyiségű információ jelenik meg bizonyos témákról. A Wikipédia csak egy a számos egyéb tartalomforrás közül. Az adatokhoz való hozzáférés mennyisége azonban valószínűleg sokkal nagyobb, mint a Wikimédia-rendszerek szokásos hozzáférései, részben a Google automatizálása miatt. Az Internet Archívum a Wikipédiát használja az ott elhelyezett online források végleges mentésére. A Wikimédia vállalati ajánlatának célja, hogy kölcsönösen előnyös megoldást kínáljon az ilyen széles körű és mindenekelőtt ismétlődő hozzáféréshez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!