Berta Sándor

Bennfentes kereskedelem sújtja a kriptovaluta-ágazatot

Az elmúlt években az olyan virtuális fizetőeszközök, mint a bitcoin vagy az ethereum egyre inkább a pénzügyi piac állandó szereplőivé váltak. A bankok is pénzt akarnak keresni a digitális spekulációs őrületből, az árak azonban vadul ingadoznak, amint azt a legutóbbi összeomlás ismét megmutatta. A kisbefektetők újra és újra súlyos veszteségeket szenvednek el. Az olyan szabályozó hatóságok, mint a Fed, ezért nyomás alatt állnak, hogy bezárják a kriptopiac szabályozási kiskapuit.

A Ester Felez Vinas és Talis Putnins professzorok, valamint Luke Johnson PhD-hallgató, a Sydney-i Műszaki Egyetem pénzügyi kutatói azt állítják, hogy a kriptovaluta-ágazatban a bennfentes kereskedelem "rendszerszintű" és a jelenség a Coinbase nevű platformot is erősen érinti. A szakemberek becslései alapján csak a népszerű oldalon minden negyedik tőzsdei jegyzést érinthetett bennfentes kereskedelem az elmúlt négy esztendőben.

Felez Vinas, Putnins és Johnson arra a következtetésre jutottak, hogy a bennfentes kereskedelem 2018 szeptembere és 2022 májusa között a virtuális fizetőeszközök 10-25 százaléka esetében volt jellemző és legalább 1,5 millió dollár jogtalan nyereséget eredményezett. "Megállapításaink olyan eseteket azonosítanak, amelyekért még nem történt felelősségre vonás" - közölték a szakértők. Álláspontjuk szerint az ilyen hírek elriasztják a potenciális befektetőket és hátráltatják a digitális pénzek fejlődését.

A kutatók 146 Coinbase-jegyzést vizsgáltak meg különböző időpontokban azért, hogy rendellenes kereskedési mintákat keressenek. A folyamat során "bizonyítékot találtak a kriptovaluta-piacokon folytatott szisztematikus bennfentes kereskedelemre", mivel az elemzésük "jelentős árfolyam-emelkedést mutatott ki a hivatalos tőzsdei bejelentések előtt, hasonlóan a tőzsdei bennfentes kereskedelem üldözött eseteihez. A felfutás egészen a tőzsdei bejelentésig tart, ahol a piacra kerülő új információk és a hírre reagáló kereskedők miatt drágulást tapasztalunk." Az eredményeik arra utaltak, hogy a kriptotőzsdéken széles körben elterjedt a bennfentes kereskedelem, így a hagyományos pénzügyek egyik legsúlyosabb bűne már a virtuális fizetőeszközök is jelen van.

A kutatási eredmények alig néhány héttel egy olyan eset után születtek, amelyben az amerikai szövetségi ügyészek vádat emeltek egy Coinbase-menedzser ellen, aki a tőzsdén bevezetendő új digitális pénzekkel kapcsolatos információkat adott át egy testvérének és barátjának, s ezzel több mint egymillió dolláros hasznot tett zsebre. Az illető ezt követően megpróbált elmenekülni az Amerikai Egyesült Államokból.

A kutatási eredményekkel kapcsolatban azonban kritikus hangok is elhangzottak. Egy névtelen szakértői forrás azt mondta a Decryptnek, hogy a tanulmány "elhamarkodott következtetéseket" von le anélkül, hogy egyértelmű bizonyítékokat szolgáltatna. A Coinbase szóvivője pedig azt nyilatkozta, hogy "hihetetlenül komolyan" veszik a vádakat és keményen dolgoznak annak biztosításán, hogy "minden piaci szereplő ugyanazokhoz az információkhoz férjen hozzá".

A közelmúltban más bennfentes kereskedelemmel kapcsolatos vádak is napvilágra kerültek. Az OpenSea korábbi termékigazgatóját, Nathaniel Chastaint bennfentes kereskedelemmel gyanúsították meg, az amerikai igazságügyi minisztérium csalás és pénzmosás miatt emelt vádat. A gyanú szerint előzetesen tudott arról, hogy mely NFT-gyűjtemények fognak megjelenni az OpenSea honlapján, és állítólagosan előzetesen vásárolt eszközöket ezekből a gyűjteményekből személyes anyagi haszonszerzés céljából.

És ahogy a kutatók és a törvényhozók tovább vizsgálják a kriptoipart, lehetséges, hogy ez a fellépés csak a kezdet. Az amerikai jegybank (Fed) óva intette a pénzügyi cégeket a kriptotranzakciókkal kapcsolatos túlzott eufóriától. A bankoknak előzetesen tájékoztatniuk kell a szabályozó hatóságot terveikről és nem szabad egyszerűen belevágniuk az ilyen jellegű projektekbe. Az amerikai jegybank rámutatott, hogy a feltörekvő üzleti terület lehetőségeket kínál, de kockázatokat rejthet a fogyasztóvédelem és a pénzügyi piacok stabilitása szempontjából. Ezért a pénzintézeteknek mindenképpen előzetesen ellenőrizniük kell, hogy a kriptotranzakciók jogszerűek-e.

A német pénzügyi felügyelet, a Bafin is kritikusan szemléli a bankvilág kriptovilágba való betörését. Raimund Röseler, a hatóság vezető bankfelügyelője a Handelsblattnak adott interjúban elmondta: "Az intézményeknek csak olyan üzletet szabadna kötniük, amelyhez értenek - és az a gyanúm, hogy a hitelintézetek túlnyomó többsége nem ismeri eléggé a kriptoeszközöket. Hasonlóképpen, a bankok belépése is végzetes hatással járna." A pénzintézetek belépése a bitcoin és más virtuális fizetőeszközökkel való kereskedésbe azt a hamis benyomást keltheti, hogy a kriptovaluták stabil befektetések vagy akár az állami betétbiztosítás hatálya alá tartoznak. "Ha az intézmények kriptotermékeket akarnak kínálni, fontos lenne, hogy nagyon vaskos figyelmeztetésekkel lássák el ezeket a termékeket" - tette hozzá Röseler.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uwu2020 #5
    Egyébként ez sem új jelenség, ha egy coin megjelenik egy nagy váltón, és azt valaki előre tudja... hát az ilyen. Régebben ez még erősebb volt, és igen, ez konkrétan más pénzének az ellopása.
  • uwu2020 #4
    Ezt a jelenséget nem lehet kizárni, és mivel a kriptopiac még kicsi, károsabb is mint a hagyományos tőzsdéken. Egyetlen megoldás, ha megfelelően szabályozzák, technológiával ezt nem lehet, jogi úton kell. És be kell látni, hogy az állami szervektől tökéletesen független pénzügyi rendszer nem létezhet. Már most is csak egy ábránd az önálló DEFI, a szabályozásokkal a bankrendszer lassan bekebelezi a szektort (ez még most nem tény, de én erre számítok) Szerintem felesleges siratni az ábrándokat, helyette alkalmazkodni kell. A kriptó is a kapitalizmus abszolút szabályai szerint működik, Ilyen a világ, a nagyhal megeszi a kishalat. De szerintem a helyzet nem tragédia, amit látunk az a bankrendszer fejlődése, a bankárok sem gonosz manók akik elveszik az álmaidat, egyszerűen ez az útja a dolgoknak.
  • kvp #3
    "A bennfentes kereskedés csak akkor probléma a szabályozó szerveknek, ha rossz csapatban játszol."

    Lasd az amerikai szenatorok bennfentes kereskedesi gyakorlatat. A szabalyozo hatosagokat az oket iranyito politikusokat csak a konkurencia zavarja. Persze attol meg mindket jelenseg rossz.

    "A valódi megoldás technológiai megoldás kell hogy legyen és ezen egyedül a blokklánc fejlesztők dolgoznak, senki más."

    Jelenleg sajnos ugy nez ki, hogy nincs jo matematikai megoldas a problemara, tehat algoritmikus megoldas se szulethet belole. Egyebkent a vilag matematikusaink merheto resze dolgozik egy jobb megoldason, egyelore sikertelenul. A programozok majd akkor jonnek, ha mar lesz mit leprogramozni.
  • Jawarider #2
    Biztos nem, nem olyanok az emberek. Munka nélküli meggazdagodást biztos elítélik....
  • Sydra #1
    "Bennfentes kereskedelem sújtja a kriptovaluta-ágazatot"
    Is! Lemaradt a végéről az "is".
    A kripto piac centralizált része nem különleges ebből a szempontból a hagyományos tőzsdékhez képest, ahol a tőzsdefelügyelet cimborái a kisbefektetők ellen játszanak és előbb mennek át a megbízásaik, valamint a pénzügyi hatóságok döntéshozói és alkalmazottai maguk is kereskednek aszerint, hogy ők maguk milyen politikát fognak alkalmazni a jövőben. Ettől bennfentesebb kereskedést nem igen lehet elképzelni.

    "Az olyan szabályozó hatóságok, mint a Fed, ezért nyomás alatt állnak, hogy bezárják a kriptopiac szabályozási kiskapuit."
    Ez teljes mértékben kamu. Nekik ez csak ürügy ahhoz, hogy centralizálják a hatalmat. A bennfentes kereskedés csak akkor probléma a szabályozó szerveknek, ha rossz csapatban játszol.

    A valódi megoldás technológiai megoldás kell hogy legyen és ezen egyedül a blokklánc fejlesztők dolgoznak, senki más.