Berta Sándor

Művészeti portálok betiltották a képgene­rátorok alkotásait

Egyre több platform tiltja meg a mesterséges intelligenciával kreált művek feltöltését.

A Dall-E-hez hasonló mesterséges intelligencia-képgenerátorok a nyár legnagyobb őrületét váltották ki és ámulatba ejtették a felhasználókat. Azonban az első művészeti oldalak most betiltották a mesterséges intelligencia képgenerátorok által készített alkotásokat. Andy Baio amerikai blogger gyűjtötte össze azokat a portálokat, amelyek ilyen döntést hoztak, ugyanakkor megjegyezte, hogy a két legnépszerűbb platform, a DeviantArt és az ArtStation még nem reagált, bár egyre hangosabbak azok a felhívások, hogy tiltsák ki az érintett műveket a közösségeikből.

A DeviantArt fórumán egy különösen sokat kommentált bejegyzésben a platformot felszólították, hogy tegyen valamit a jelenség ellen. Az oldalt már most elárasztották a mesterséges intelligencia képgenerátorok által létrehozott képek és ellenintézkedésként a napi posztok felső határára van szükség. Az ilyen fotókat betiltotta a Newgrounds, az Inkblot és a Fur Affinity platformok kifejezetten betiltották.

A nyilatkozatok egy része rámutatott, hogy a mesterséges intelligencia felvételek számtalan művész alkotásán alapulnak, amelyekkel az alkalmazott szoftvert betanították. A Fur Affinity például azt írta, hogy támogatni akarja a művészeket és a tartalmaikat, de a mesterséges intelligencia tartalmak nem szolgálják a közösség érdekeit. A Newgrounds hasonló álláspontot képvisel, de engedélyezte a mesterséges intelligenciától származó háttereket - ha kifejezetten utalnak rá. Az Inkblot a Twitteren zéró tolerancia politikáról beszélt a mesterséges intelligencia művekkel szemben.


Az olyan képgenerátorok, mint a Midjourney, a Dall-E vagy újabban a Stable Diffusion szöveges útmutatók alapján hoznak létre képeket. Az elmúlt hónapokban igazi őrület alakult ki az ilyen szoftverek körül. Az eredmények változó minőségűek, de különösen a Midjourney és a Stable Diffusion hetek óta ámulatba ejtette a világhálót. A művészetről szóló kapcsolódó vita elérte a tömegeket. Mivel azonban a generátorok fényképeket is képesek megtévesztően utánozni, vannak arra utaló jelek, hogy a dezinformáció ismét sokkal könnyebbé vált.

Néhány nappal ezelőtt egy mesterséges intelligencia által generált kép nyert egy művészeti versenyt az Amerikai Egyesült Államokban, amely világszerte vitát váltott ki. Volt szó a művészet haláláról, és a művészeti platformokon megjelenő mesterséges intelligencia-képekről szóló vitában most további érvek cserélődnek ki. A legnagyobb aggodalom valószínűleg az, hogy a képgenerátorok segítségével olyan nagy számban és olyan gyakorisággal hozhatók létre képek, hogy a kézzel készített alkotások elvesznek az áradatban. Ez az egyik fő kritika a DeviantArton folyó vitában. Mások rámutatnak, hogy a művek a felhasznált mesterséges intelligenciától származnak, nem pedig magától a feltöltőtől.

A mesterséges intelligencia művészetének egy másik kritikája valószínűleg egyre fontosabbá válik az elkövetkező hónapokban, tekintettel a jelenlegi őrületre: Még ha többnyire nem is világos, hogy az algoritmusok és műveik milyen tananyagon alapulnak, újra és újra világossá válik, hogy ezek között számos olyan mű is található, amelynek alkotói valószínűleg soha nem járultak hozzá az ilyen felhasználáshoz. Baio összegyűjtötte, hogy a Stable Diffusion képzési anyagának több millió képe a Pinterestről származik, ahol a képeket más forrásokból gyűjtik össze. A Midjourney és társaival kapcsolatos széles körű szerzői jogi vita elkerülhetetlennek tűnik, többek között azért is, mert a mesterséges intelligencia technológiája a tananyagnak köszönhetően képes bizonyos művészek stílusában képeket létrehozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #19
  Egyébként szerintem olyan ez hogy ai művész a többivel versenyez mint amikor egy sakk robot valódi emberrel.

  Nem tiltani kell, hanem jelezni hogy a mű aival készült.

  Különben próbáljátok ki ti is írjatok be a Googlebe hogy "ai art" és olyan weboldalak/appok jönnek ki hogy egy mondatot beirsz és kiadja a rajzot. Persze finomhangolni lehet referenciával nagyon durva elég sokat szórakoztam vele mostanában.
 • zola2000 #18
  "a két legnagyobb a DeviantArt és az Artstation"

  Bár nyugaton így van, de globálisan nagyon nem: a google szerint

 • quatlander #17
  Egy mondatban kétszer is, tehát NAGYON BE LETT TILTVA!
 • takysoft #16
  "Az ilyen fotókat betiltotta a Newgrounds, az Inkblot és a Fur Affinity platformok kifejezetten betiltották."
  Akkor jó :D
 • grobs #15
  A "művészek" sem érték el a ezt a szintet. Dali amikor nagyon híres volt pl. üres lapokat írt alá, hogy rajzoljon rá amit akar az illető.

  "Adott bemenő paraméterekre a megadott minta tárából alkot egy képet amihez valszeg tartozik egy véletlenszerű mintaválasztást végző algoritmus"

  Az ember is pont így működik. Adott bemenő paraméter alapján érzelmi algoritmus alkot egy képet. Az érzelmi algoritmus meg sok esetben a "kellene valamit festeni, mert különben nem lesz rezsi". A gép mesterművet nem fog alkotni. Viszont kiváló képeket amik emberekből érzelmet váltanak ki igen. Nagy kérdés, hogy ha kiváltja a tömeg terméket (pl. Boros-Szikszai, Vallejo) akkor lesz-e olyan aki még felvállalja, hogy megpróbálkozik a mesterművel? Ahogy varónők, cipészek, kovácsok számossága is nagyon megcsappant miután a tucat termékeket már nem ilyen szakmától várták az emberek. Festőművészből meg most sincs sok.
  Az önmagában nem baj, hogy adott bemenő paraméterre mindig mást alkot. Sőt! Ha kell akkor a leírt szövegemből generált 1000 képből kiválaszthatom mi az ami belőlem azt az érzelmet váltja ki amit várok. Ha kell utána egy másik algoritmus tökéletesítheti azt amit választok. Kidolgozhatja a részletek, kiemelheti azt amit a másik algoritmus elnagyolt, de nekem mégis fontos.

  Az is elképzelhető, hogy a művészek életét könnyíti majd meg. Ők dolgozzák ki, finomítják majd amit az ügyfél már le ok-zott.


  "de valójában sosem érték még el a valódi gondolkodást"

  Ez nagyon sok emberből is hiányzik. Ráadásul ebben felülreprezentáltak a művészek.
 • csulok0000 #14
  Technikailag a gép továbbra sem ugrotta meg ezt a szintet. A képeket továbbra is determinisztikusan alkotja. Adott bemenő paraméterekre a megadott minta tárából alkot egy képet amihez valszeg tartozik egy véletlenszerű mintaválasztást végző algoritmus így mindig eltérő eredményt ad. De abban nincs semmi kreatív, semmi "művészi". Nem azért lesz olyan a kép amilyen mert a gép úgy érezte, hogy így jobb lesz vagy jobban tükrözi az üzenetét. Az MI-k fejlődésénél mindig is csak annyit értek el, hogy egyre ügyesebben rejtik el a "gépies" működést... de valójában sosem érték még el a valódi gondolkodást, mivel azt még az élőlények esetében sem értjük.
 • NEXUS6 #13
  Hát ja. A művészet valójában az adott műfaj elemeinek akár csak véletlenszerű variálása egy adott technika felhasználásával. Kifejezetten ideális számítógépes megvalósításra, ha a műfaj/stílusés a technika kellő képpen meghatározott, algoritmusokkal leírt. ;)

  Az igazi művészet az lenne, hogy mindezt egy konkrét mondanivaló, tapasztalat, élmény átadása érdekében használja a művész. Azonban az egyéni stílus gyak a technika valójában sokszor fontosabb, mert a művészt maga is egyértelműen jellemzi, anélkül hogy valami művészi értéket is mögé kéne raknia. Simán a bejáratott technika használatával konkrét hozzáadott érték nélkül is könnyen lehet eladható terméket "gyártani".

 • Tetsuo #12
  Mondjuk attól nem tartok, hogy Fra Angelicót, Munkácsyt vagy Leonardót utánoz a gép, amire ezek az összevágott képminták hasonlíthatnak, azt meg nem tartom művészetnek.
 • inkvisitor #11
  Felbecsülhetetlen: Annyit ér amennyit mondok rá.
 • Ellaberin #10
  Ez is szépen be fog kategorizálódni a társadalomban, mint előtte oly sok minden.
  Vannak képzőművészek akiknek alkotásai haláluk után évekkel , évszázadokkal később értékelődött oda, ahol most be van árazva. a világ tele van ismeretlen művészek, iparosok munkáival, amik ma felbecsülhetetlen értékű jelzővel vannak ellátva....
  Itt valóban az eredeti mű felhasználásán való jogi vita, amibe lehet éppen belekötni. De egy nevenincs vagy megállapíthatatlan szerzőjű, készítőjű műnek ugyan ki fogja az "érdekeit2 képviselni? (Tudom erre mindig akad ingyenélő, akár szervezet.)
  És akkor arról még nem is beszéltünk, amikor az AI teljesen üres vászonra kezd el "festeni" és nem a neten fellelhető billiárdszor billiárdnyi képből mazsolázik, ha nem generál. Mint pl a Mandelbrot generátorok, ott is csak az algoritmus változóit adjuk meg. Csak éppen ott jellemzően felismerhető a gépiség, itt pedig már nem, vagy nehezen.

  Azon is lehet vitatkozni, hogy ez művészet-e és, hogy művész-e aki csak "felprogramozza" a gépet. Egy egyszerő példával élve, már régóta elfogadjuk az olyan fotoshopos fényképeket egyéni alkotásnak - ergo műnek -, amik nyilvánosan vállalják, hogy szerkesztett, alakított képek. Ennél is kb. ez lesz - a szabadon felhasználható, nem jogvédett bárminemű alkotások ilyetén manipulálása simán elmegy művészetnek majd. Legfeljebb egyeseket dollár milliókért adnak el, legtöbbjük meg fabatkát sem ér - még most.