Berta Sándor

Tízből kilenc mesterséges intelligencia projekt elbukik

A cégek többsége még mindig az emberi döntéshozatalban bízik.

A Fivetran cég az AI-Ambitions 2022 című tanulmánya szerint a nagy ambíciók és a beruházási hajlandóság ellenére még a válság idején is csak korlátozott mértékben sikerült a nagyválallatoknak mesterséges intelligenciát alkalmazniuk a döntéshozatali folyamatok keretében. Mindezek után nem is meglepő, hogy tízből kilenc mesterséges intelligencia-projektet csírájában elfojtanak.

"A cégeknek óriási felzárkózásra van szükségük az adatok továbbítása és az azokhoz való hozzáférés terén. Egy sikeres mesterséges intelligencia-programhoz szilárd adatalapra van szükség, és ez általában egy felhőalapú adattárházzal vagy adat tóval kezdődik. Azok az adatelemző csapatok, amelyek egy modern információhalmazra támaszkodnak, teljes mértékben kihasználhatják adataikat, és valódi megtérülést érhetnek el az AI-ba és az adattudományba történő befektetésükkel" - taglalta George Fraser, a Fivetran vezérigazgatója.

A cégek többsége összegyűjti és felhasználja az operatív rendszerekből származó adatok 92 százalékát és felhasználja azok 93 százalékát a gépi tanulási modellekhez. A meglévő IT-infrastruktúra ellenére 58 százalékuk még mindig a kezdeti szakaszban van, vagy mérsékelt mértékben használja a technológiát. Mindössze 14 százalékuk támaszkodik mesterséges intelligenciával támogatott folyamatokra a döntéshozatalban. Emellett 90 százalékuk továbbra is a manuális adatfeldolgozási folyamatokra támaszkodik a mesterséges intelligencia vagy a gépi tanulás segítségével történő automatizálás helyett.

A tanulmány szerint a németországi társaságok különösen ambivalensek, ha a technológiáról és annak alkalmazásáról van szó: nemzetközi összehasonlításban a megkérdezett német vállalatok tekintik magukat a legkevésbé "mesterséges intelligencia-újrakezdőknek", csak a 7 százalékuk vélekedett így. Ugyanakkor csak körülbelül a 21 százalékuk gyűjti és áramoltatja az összes működési adatot a mesterséges intelligencia- és a gépi tanulási projektekbe. Még a belső adattudósok sem férnek hozzá az információkhoz általában. Ezzel ezen a területen Németország jóval az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Írország mögött áll.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Akva #1
    Hülyeség! Nem a "nem bízásról" van szó, hanem az emberek egyszerűen szeretnek maguk dönteni. Ha a gép dönt helyettem, akkor én mivel üssem agyon az időt? A gépnek való engedelmeskedéssel? Amíg nem találják fel, hogy a felelősséget is a gép viselje, addig ez nem fog menni.