Berta Sándor

Mesterséges intelligencia etikai csoportot hozott létre az LG

A dél-koreai cég a jobb átláthatóság érdekében döntött így.

Az LG közölte, hogy még ebben az évben új mesterséges intelligencia etikai csoportot indít, amelynek célja a felelősségteljesebb mesterséges intelligencia rendszerek kiépítése és azok alkalmazása az LG összes vállalatánál.

A hivatalos indulás előtt az LG AI Research, a csoport mesterséges intelligencia-kutatási központja a közelmúltban létrehozott egy munkacsoportot, amelynek feladata az óriáscég alkalmazottainak oktatása a technológia etikájának jobb megértése érdekében, valamint a magánélethez, az elfogultsághoz és a tisztességes eljáráshoz kapcsolódó etikai kockázatok értékelése a termékfejlesztés előtt.

Az új etikai csoporthoz a LG tíz leányvállalata csatlakozik, köztük van az LG Electronics, az LG Display, az LG Innotek, az LG Chem, az LG Energy Solution, az LG Household & Healthcare, az LG Uplus, az LG HelloVision, az LG CNS és az LG Corp. Az anyakonszern azt tervezi, hogy a csoportban folytatott megbeszélések alapján jövőre részletesebb, a mesterséges intelligencia etikai irányelveket dolgoz ki az összes leányvállalat számára.

A dél-koreai társaság bemutatta a mesterséges intelligencia etikus felhasználásának öt fő elvét is, amelyek az emberség, a méltányosság, a biztonság, az elszámoltathatóság és az átláthatóság, amelyek segítenek majd elkerülni a károkat, a diszkriminációt és a mesterséges intelligencia fejlesztésével kapcsolatos egyéb problémákat.

Az LG AI Research hangsúlyozta, hogy folytatja a munkát a kockázatértékelési eszközökön, hogy enyhítse a mesterséges intelligencia alapú termékek és szolgáltatások etikai problémáit. Így többek között olyan gyűlöletbeszéd-felismerő technológiát fejleszt, amely a konkrét szavakat, sőt, akár a mondatok hangulatát is elemzi, hogy kezelje a diszkriminációval, elfogultsággal és más etikai kérdésekkel kapcsolatos aggályokat.

Szintén fejlesztés alatt áll az LG saját magyarázható mesterséges intelligenciája (XAI), amely segít az embereknek jobban megérteni a technológiát támogató vagy arra épülő rendszerek döntéseit vagy előrejelzéseit. A mesterséges intelligenciát alapvető fontosságúnak tartják az emberi döntéshozatal támogatásához olyan területeken, mint az orvostudomány, a jog és a pénzügy.

"A mesterséges intelligencia rendszerek értékelése attól függ majd, hogy az emberek hogyan érzékelik és használják őket. Az emberek és az AI együttélésére irányuló kutatások folytatásával emelni fogjuk a vásárlói értékeket" - fejtette ki Bae Kyung-hoon, az LG AI Research vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    A nagyobb gond nem a vallas, mert az nehezen programozhato. Hanem amikor teljes mertekben racionalis, de hibas peremfeltetelu kovetelmenyeket adunk meg. MI feladata: szuntesse meg a gyerek sirasat. Az MI legegyszerubb valasza: a gyerek megszuntetese megszunteti a sirast is. Igen, illett volna megadni, hogy feltetel, hogy a gyereket nem banthatja. Azaz se o, se rajta keresztul mas valaki, tehat nem kerhet meg senkit, hogy bantsa a gyereket es igy tovabb...

    Egy altalanos, tisztan logikus MI, az emberekre jellemzo tanult vilagkep nelkul nagyon veszelyes lehet az egesz emberisegre. A tanult vilagkepunk pedig a tarsadalom korabbi tapasztalataibol felepult es szuletes utan, kommunikacio segitsegevel atadott, "milyen viselkedes a helyes es milyen a rossz" tipusu utasitas lista. Sok helyen ezt vallasoknak hivjak, de eredetileg csak a komplex tarsadalom fennmaradasahoz szukeges szabalyok gyujtemenyei voltak, keso kokorszaki, kora bronzkori szinten megalkotva.

    Egy vallasos MI ezert valoszinuleg kevesbe lenne veszelyes mint egy tisztan racionalis, de teljes mertekben szociopata MI.
  • MerlinW #2
    Ha egyszer lesz tudatos AI, az ember ott fogja elszúrni, hogy bele fogja keverni a vallást a tudásbázisába. Az fogja az összes problémát okozni:)
  • Agyturbinikusz #1
    Szerintem papokat kellene alkalmazni ez ügyben, úgy átcsúszik a gyerekpornó, és a meleg tartalom is Minden probléma nélkül, sőt háborúk orgia, vagy éppen zsarolás sem probléma.