Berta Sándor

Még nagyon drága a DNS-alapú adattárolás

Egy lépéssel közelebb kerültek a kutatók a technológia megvalósításához.

A párizsi Sorbonne Egyetemhez kötődő Biomemory Labs nevű francia szolgáltató a DNA Drive révén új technológiát hozott létre a fenntartható adattárolásra. Pierre Crozet, a Biomemory Labs technológiai igazgatója kifejtette: "A DNA Drive a szintetikus biológiát használja. Ez a módszer lehetővé teszi szintetikus genomok létrehozását. Sok más alkalmazási forgatókönyv is létezik."

A Big Data és a mesterséges intelligencia korában az orvostudomány is nagyot lépett előre, a büszke szülők például pontosan megfigyelhetik, hogyan néz ki a baba az anya méhében. Az egyre nagyobb felbontású fényképek és videók tömege óriási mennyiségű tárolóhelyet igényelnek. De hiába az egyre több adat, ennek nagy részét soha nem hívják le. (WORN, Write One, Never Read). Mindez hatalmas mennyiségű energiát emészt fel. A tárolóeszközök már nem tudnak lépést tartani a növekvő adatéhséggel.

Van azonban egy olyan tárolóeszköz, amely már négymilliárd éve létezik, a DNS: az emberi genom DNS-e sejtenként 6,4 milliárd adatot tartalmaz. A DNS ideális körülmények között több száz vagy akár több millió évig is tárolható. Nagyon energiatakarékos és nem kell hűteni. Bizonyos technológiákkal (Imagene DANN Shell) 50 000 évig garantálható a stabilitása. Nem fog elavulni, a DNS mindig kompatibilis lesz az interfésszel. Nagy probléma, hogy az írási/olvasási sebesség nagyon alacsony. "De minket nem érdekel ez a gond, mert még csak az elején járunk" - magyarázta Crozet. A költségek is nagyon magasak, megabájtonként 1000 dollár körül mozognak.

A DNS-ben való adattároláshoz szintetikus DNS-t kell létrehozni. A kódolás bináris formátumban és négy betűből álló sorozatban történik. Az információ tárolásához a DNS-t először kódolják, majd szintetizálják, szekvenálják és végül dekódolják. Ez volt a technika állása 2012 és 2018 között. A Microsoft Research és a Washingtoni Egyetem a leírt eljárás szerint dolgozott. Ők 200 megabájtot kódoltak így. Crozet szerint a meglévő korlátokat a biológia segítségével, biokompatibilis és bioszféra-álló DNS felhasználásával lehet áthidalni. Így a digitális információ szintetikus DNS-ben tárolható, egy célzott algoritmus segítségével. Ez lehetővé teszi, hogy nagyon alacsony költséggel DNS-kópiákhoz jussunk.

A szervezés fontos az információszerzéshez. A DNA Drive-ot erre a célra fejlesztették ki, és nagy redundanciát kínál. Minden típusú fájlrendszerrel kompatibilis, teljesen automatizált és alkalmas a hideg tárolásra. Jelenleg mindehhez még mindig szükség van egy biológusra, aki az adatközpontban dolgozik. A DNA Drive bizonyos értelemben egy hagyományos LTO szalagmeghajtót helyettesít egy saját fájlformátummal. A többit a biológusoknak és az informatikusoknak közösen kell kidolgozniuk. A felhasználási célok az offline adatmegőrzés, a címkézés és a hitelesítés, valamint a jövőben a felhőalapú tárolás. A vízió egy rackben elhelyezett DNS-adattároló szerver. 2030-ban az egésznek terabájtonként egy dolláros áron kell rendelkezésre állnia. A projekt fontos partnere a Francia Nemzeti Levéltár és a DNA Storage Alliance partnerei között olyan nagyvállalatok is szerepelnek, mint a Dell, az IBM, a Microsoft és a Western Digital.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!