Berta Sándor

Több millió DNS-mintához férhet hozzá az FBI

Az FBI összehasonlíthatja a tetthelyeken talált bizonyítékokat a családfakutatásra, ősök keresésére létrejött FamilyTreeDNA géntesztjeivel.

A FamilyTreeDNA nevű cég a kezdetektől uralta a géntesztek piacát és most megerősítette, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a jövőben hozzáférhet a közel kétmillió DNS-mintát tartalmazó adatbázisához. A FamilyTreeDNA az első olyan vállalat, amely elérést biztosít a hivatalnak a felhasználók adataihoz - erről számolt be a Bloomberg és a BuzzFeed.

A GEDMatch nevű nyílt forráskódú honlapra a hatóságok már eddig is feltöltötték a tetthelyeken talált DNS-mintákat azért, hogy elvégezzék azok összehasonlítását a meglévő adatbázisokban tárolt mintákkal. A mostani együttműködésnek köszönhetően a bűnüldözők immár kétszer annyi genetikai adathoz férhetnek hozzá. Ugyanakkor Bennett Greenspan, a cég alapítója és vezetője kiemelte, a Szövetségi Nyomozó Iroda nem szerzett korlátlan hozzáférést az adatbázisukhoz és nem kereshet szabadon az általuk őrzött minták között.

A fogyasztók DNS-tesztjei komoly üzletté váltak. Az Ancestry.com és a 23andMe Inc. eddig több mint 15 millió DNS mintavételi csomagot adtak el. Amennyiben adatvédelmi aggályok merülnének fel, az komolyan akadályozhatná az ágazat gyors növekedését. Debbie Kennett brit genealógus és író úgy vélte, hogy a valódi kockázatot nem is az információk kiszivárgásának a veszélye jelenti, hanem az, hogy például egy ártatlan személy kerülhet a bűnügyi nyomozás célkeresztjébe, miközben lehet, hogy csak az illető unokatestvére végeztetett el egy DNS-tesztet.

Tavaly nyáron a FamilyTreeDNA szabadon elfogadta a hatályos adatvédelmi irányelveket, így felkerült a Future of Privacy Forum listájára, de most lekerült arról. Ahogy John Verdi, a Future Privacy Forum alelnöke fogalmazott, a FamilyTreeDNA és az FBI közötti üzlet hibás és nem egyezik azokkal a dolgokkal, amiket a globális piacvezetők tesznek és nem felel meg a felhasználók elvárásainak sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    "A mobiltelefonokon tárolt ujjlenyomat és az arcfelismerés adatok, sem lehet rossz csemege egy ilyen szervezetnek."

    Ezek jellemzoen offline, a keszulekeken vannak. Raadasul max. amerikaban vagy a briteknel lenne barmi haszna, mivel az EU-ban mar biometrikus utlevelek es szemelyik vannak, tehat mindenkinek akinek vannak papirjai megvan az arckepe es az ujjlenyomata.

    A cikkben emlitett adatbazis hasznalata foleg a rosszminosegu tesztek miatti magas hibaarany miatt es az egy (jellemzoen hibas) match-bol kovetkezo egesz csaladra kiterjedo hatosagi vizsgalat miatt gond. Magyaran az ember rokona csinaltat egy vizsgalatot, ami miatt aztan a jovoben az egesz csaladot vegzaljak, mint valoszinusitheto bunelkovetot. Ez kb. olyan mintha valaki onkent akarna felkerulni az osszes fantomkepes gyanusitotti listara es a csaladja fotoit is vinne, biztos ami biztos.
  • ximix #2
    A mobiltelefonokon tárolt ujjlenyomat és az arcfelismerés adatok, sem lehet rossz csemege egy ilyen szervezetnek.

  • kvp #1
    Ez bizonyos szempontokbol elonyos is lehet, mert ha egy bunelkoveto barmelyik rokona vegeztet ilyen tesztet, akkor mar lehet tudni, hogy melyik csaladot erdemes elovenni tesztelesre. Persze ez csak akkor mukodik ha a csaladi kapcsolatok jol definialtak, ha az apa ismeretlen valahol akkor nem.

    Viszont ismerve ezeknek a csaladkutato teszteknek a megbizhatosagat, eleg sok hamis pozitiv talalatra lehet szamitani, tehat teljesen artatlan csaladokat is bevonhat a vizsgalatba, csak pusztan a genetikai hasonlosag alapjan, amit egy jobb teszt mar kapasbol kizarna. Viszont ebben az esetben a jobb tesztet mar rendorsegi eljaras soran vegzik el, ami problemas.

    Az eljaras egyebkent hasonlo ahhoz a regebbi megoldashoz, hogy ha egy varosban fekete (vagy nallunk cigany) elkovetot lattak, akkor bevittek az osszes azonos nemu hasonlo koru feketet (vagy nallunk ciganyt) es azok kozzul valaszthatott a szemtanu. Igy sokszor el sem fogtak a tenyleges elkovetot, viszont eliteltek egy nagyjabol hasonlo illetot. A csaladi genetikai tesztek jelenlegi minosegi szintjen ez varhato. A rendes, megbizhato tesztek ugyanis tul dragak.

    A fentiek fenyeben adja le barki a dns-et tesztelesre. Megbizhato eredmenyt biztosan nem fog kani, de cserebe regisztraljak ot es a teljes csaladjat egy potencialis bunelkovetoi adatbazisba.