Berta Sándor

A Google után az Apple is beszáll a DNS-adatbázisok versenyébe

Egyesítik az iPhone-ra írt egészségügyi alkalmazások által gyüjtött adatokat és hozzájuk kapcsolnak egy géninformációs adatbázist is.

Az Apple által bevezetett ResearchKit hamarosan még hatékonyabb eszköz lehet a betegségek legyőzésére. A társaság a platformot alapvetően azért hívta életre, hogy támogassa a széleskörűen elterjedt betegségek leküzdésére folytatott kutatásokat. Az Apple most azt tervezi, hogy az iPhone okostelefonok bevonásával jutna könnyebben DNS-információkhoz. Számos olyan alkalmazás fejlesztőivel dolgoznak együtt, amelyek lehetővé teszik, hogy a jövőben a DNS-minták az eddiginél sokkal egyszerűbben kielemezhetők legyenek.

A különböző szoftvereket integrálnák a ResearchKit rendszerébe, amely a HealthKit-adatok felhasználásával hozzájárulhatna az olyan betegségek elleni küzdelemhez, mint az asztma, a mellrák, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek vagy a Parkinson-kór. A telefonnal egészségügyi adataink - mint a testsúly, vérnyomás, cukorszint - mellett aktuális kondiciónkról, memóriánkról is sok következtetést lehet levonni. A következő lépés a DNS-minták összegyűjtése lehet, melynél ugyanakkor különbséget kell tenni a fizikai és a virtuális adatgyűjtés között. Az elsővel a vállalat nem igazán akar foglalkozni, azt az orvosokra bízná, akik később az információk tárolását is megoldanák.


A jövőben tehát lehetséges lesz, hogy bárki levehesse a saját DNS-mintáját és beküldje azt az Apple által minősített kiértékelő laboratóriumokba. A cél az, hogy a felhasználók az így kinyert adatokhoz virtuálisan és egyszerű módon hozzájuthassanak. A több milliárd dollár értékű területen az Apple vetélytársa lesz például a 23andMe és akár a Google is. Itt nem a gyorsan realizálható haszon a lényeg, sokkal inkább az, hogy hosszútávon ki építheti ki a nagyobb géninformációs adatbázisokat, amelyekből például bizonyos betegségek genetikai karakterisztikája lesz kidolgozható.

Egyszerűbb lesz nagy tömegeket érintő tanulmányokat folytatni, a kutatóknak kevesebb papírmunkát kell végezniük, és az eredményeket interaktív formában tudják tálalni. Nem mellesleg mindezekre az almás cégnek is teljes rálátása lesz. Az Apple nemrég csatlakozott a Watson Health Cloud szövetséghez, amelynek tagja még az IBM, a Johnson & Johnson és a Medtronic is. Nem csupán archiválnák és minden arra jogosult személy számára hozzáférhetővé tennék a betegek egészségügyi adatait, hanem az orvosok és a kutatók lehetőséget kapnának arra is, hogy azokat az IBM adatbányász és elemző technikáinak a segítségével kiértékeljék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #2
    1 - mi az a virtuális dns minta?
    2 - józsi néni otthon mégis hogy küldi be a dns mintáját az okostelefonján? biztos megfuttatja majd a fehérjéit (amit természetesen szét tud majd választani a szenyeződésektől) valami gélen, aztán digitalizálja a konyhában? vagy ehhez majd áthívja az informatikus szomszédot is?
    3 - pont az USÁ-ban előállni ilyennel, ahol amúgy is mindenki paranoid (jogosan), ahol már régóta félnek a DNS bankoktól (öesszesküvési elméletek!) és pont az alma javaslata, akitől sosem állt távol a kuncsaftok utáni kémkedés...

    jó vicc.
    Utoljára szerkesztette: Ender Wiggin, 2015.05.07. 21:01:58
  • VolJin #1
    Whoistherealfather gomb lesz az appstoreban?