Berta Sándor

Nagy-Britanniában 100 000 beteg DNS-mintáit tárolnák el

A szigetországi vezetők egy új adatbázisban gyűjtenék össze a rákbetegek és más betegség ellen küzdők DNS-mintáit.

A tervet David Cameron brit miniszterelnök ismertette és a fő célja az, hogy így segítsenek a rákbetegeknek és a más ritka betegségben szenvedőknek. A DNS-mintákból kinyert információknak köszönhetően ugyanis az orvosok az eddiginél jobb kutatási helyzetbe kerülnének, nagyobb esélyük lenne megtalálni a hatékonyabb kezelési módokat és ezáltal könnyebbé válna az új gyógyszerek kifejlesztése. A projektre a szigetországi kormány összesen 100 millió fontot (35 milliárd forintot) akar elkülöníteni.

A kabinet közleményében hangsúlyozta, hogy a mintaadás teljesen önkéntes, egyetlen beteget sem kényszerítenek arra, hogy hozzájáruljon a minták levételéhez és tárolásához. Megerősítették azt is, hogy a DNS-mintát nem adóknak semmilyen retorzióval sem kell számolniuk, továbbra is a lehető legjobb kezelést fogják biztosítani a számukra. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a DNS-minták teljesen felismerhetetlenek legyenek és ne lehessen őket egyetlen személyhez sem kötni. Ez alól csak akkor lesz kivétel, ha a mintaadó személy ezt külön engedélyezi. A biztonság és az adatvédelem a program során végig a legfontosabb lesz.

A közlemény kitért arra is, hogy Nagy-Britannia mindig is élen járt az emberi DNS vizsgálatában. A DNS kettős spirál szerkezetének felfedezése után brit tudósok folyamatosan részt vettek a DNS-sel kapcsolatos kutatásokban. Jelenleg egy DNS-minta eltárolása kevesebb, mint 1000 fontba kerül, az új adatbázis létrehozásával azonban ez az összeg csökkenhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!