Berta Sándor

Kihasználta a Waze-t a brit rendőrség

Egy szigetországi rendőrség állítólagos ellenőrzéseket jelzett a Waze rendszerében és ez forgalomlassulást eredményezett.

Az Egyesült Királyságban, Surreyben a közlekedési rendőrség elismerte, hogy a Waze nevű navigációs alkalmazáson keresztül hamis jelentéseket tettek állítólagos rendőrségi ellenőrzésekről, hogy lassításra ösztönözzék a járművezetőket. "Tökéletesen működik" - tweetelte a Surrey rendőrség. A beismerést sok kritika érte a Twitteren. Az egyik vád az volt, hogy a hatóság megsértette a Waze használati feltételeit. A rendőrség az évek óta tartó létszámleépítésre hivatkozik, ami miatt már nem tudnak annyi járőrszolgálatot teljesíteni, mint korábban.

A vita azzal a tweettel kezdődött, amelyben az szerepelt, hogy "mi biztosan nem helyezünk el rendőrségi jelzőtáblákat a Waze-en a járőrözésünk véletlenszerű pontjain, nem - soha ;)". A hatóság a Google leányvállalatának navigációs alkalmazásában található funkcióra utalt, ahol közvetlenül a térképes felületen lehet jelezni az utakon uralkodó ideiglenes állapotokat - például útépítési munkálatokat, útlezárásokat, forgalmi dugókat vagy rendőrségi ellenőrzéseket. Körülbelül 10-20 percig az autók érezhetően óvatosabban közlekedtek a bejelentett ellenőrzésekkel ellátott helyszíneken - írta a helyi rendőrség.


A topkommentelő szerint az ilyen félrevezető kommunikáció jogszabálysértő, de a hatóság szerint valóban ott voltak a területen. Védekezésük szerint "mindössze két másodperc egy ilyen jelentést megtenni, akár járőrözés közben. A mi csapatunk a közlekedéssel foglalkozik, míg más hasonló osztályok ugyanígy a betörésekkel, rablókkal, tolvajokkal és kábítószerkereskedőkkel." A brit közlekedési szövetség (AA) vezetője a The Guardiannek azt mondta, hogy a surrey-i rendőrség megközelítése a gyorshajtásra figyelmeztető közúti jelzések modernkori változata: "Tudjuk, hogy ezek a közúti jelzések és interaktív smiley-k befolyásolják a vezetési magatartást, és egyeseket lassításra ösztönöznek."

Az ilyen jelzések és interaktív smiley-k nem csak az autósok viselkedését befolyásolják. A rendőrség szerint mivel az Egyesült Királyságban egy adott napon öt halálos közúti baleset történik, fontos olyan intézkedéseket kitalálni, amelyek arra ösztönözhetik az embereket, hogy lassítsanak és életeket mentsenek. "A törvénytisztelő járművezetőknek nincs mitől tartaniuk. Végső soron jobb lenne, ha több rendőr lenne jelen az utakon, de addig is mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy biztonságosabbá tegyük az utakat." - közölték. A Guardian rámutatott, hogy 2015 óta 22 százalékkal csökkent a főállású rendőrök száma az utakon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #2
    10-20 percig lassaban mentek? Hat ezt nem mondanam nagy eredmenynek.
    Ismetelgethetik folyamatosan hogy statisztikailag merheto eredmenye legyen, de akkor pedig a Waze fogja megbizhatatlankent kategorizalni az accountjukat.
  • Ellaberin #1
    Na, akkor ott is gerincesek a rendnek őrei. Csalnak és hazudnak, pont úgy ahogy egy törvénytisztelő állampolgárnak kell. Vagy...izé...nem is így van a mondás?