Berta Sándor

Csúcs­technikás rendőrséget tervez 2050-re Dél-Korea

A szakpolitikai vázlat szerint a működést autonóm járőrkocsik és robotkutyák jellemzik majd.

A dél-koreai rendőrség (NPA) elkészítette a Police Future Vision 2050 című anyagát, amely öt alapvető stratégiát és 14 projektet javasol, amelyek célja, hogy a bűnüldöző szerv a technológiai fejlődéssel együtt alkalmazkodjon a gyorsan változó biztonsági környezethez. A Yonhap dél-koreai hírügynökség rámutatott, hogy a rendőrséget az emberi erőre és kapcsolatokra való nagy fokú támaszkodástól a mesterséges intelligencián és a tudományon alapuló megközelítés felé akarják terelni. A javasolt stratégiák és programok között vannak a robotika, a mesterséges intelligencia és a fejlett mobilitási technológiák alkalmazása, valamint a rendőri műveletek kiterjesztése a metaverzumra.

A nemzeti rendőrség munkáját 2050-re önállóan közlekedő rendőrautók, robotkutyák és a testmozgást, illetve a viselőik erejét megnövelő külső vázak fogják segíteni. Az utóbbiakat ellátják majd mesterséges intelligencián alapuló biztonsági tanácsadó rendszerrel, a szükséges technológiát 2027-re tervezik kifejleszteni. Továbbá a 14 projekt egyikének keretében a hivatal egy integrált operációs rendszert szeretne létrehozni a bűncselekmények helyszínére küldött rendőrök támogatására és irányítására.

Az autonóm járőrkocsik és a robot légijárművek 2027-ig kerülnek beszerzésre. A hosszú távú elképzelés pedig az, hogy a dél-koreai rendőrök távolról fognak irányítani és helyettük a terepen az önállóan közlekedő rendőrautók, robotkutyák és más eszközök dolgoznak majd, amelyek képesek különböző dolgokat megkeresni, rögzíteni és adatokat küldeni. Napirenden vannak az automatizált mobil rendőrőrsök bevezetésének tervei és a metaverzumban elkövetett bűncselekményekkel foglalkozó iroda létrehozása is. Az utóbbi munkatársai az alternatív valóságban mesterséges intelligencián alapuló „Metapolice avatárok” fognak járőrözni.

A dél-koreai rendőrséget átszervezik és új, a tudományos kutatásra és képzésre összpontosító részlegeket hoznak létre, hogy elősegítsék ezt a technológiai váltást. Az NPA jövőképbizottsága - amelyet Lee Kwang-hyung professzor, a Korea Advanced Institute of Science and Technology elnöke vezet - a tervek szerint júniusban jelentette volna be hivatalosan a csomagot, de a bejelentést a rendőrfőnök távollétében elhalasztották.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jawarider #2
    Nem lesz akkorra már acél, alu, magnézium, réz stb stb
  • BrockSamson #1
    Azt hallottam, hogy utána az OCP megépíti Delta Cityt.