Berta Sándor

Virtuális stressz­tréning rendőröknek

Az egyenruhások így jobban felkészülhetnek a feszült helyzetekre.

Az Európai Unió által több mint ötmillió euróval támogatott és 2022-ig tartó SHOTPROS kutatóprojekt keretében új módon, virtuális környezetek segítségével készítenék fel a rendőröket a szakemberek. A programban a bécsi USECON – The Usability Consultants GmbH, az Osztrák Technológiai Intézet, a Leuveni Katolikus Egyetem Büntetőjogi és Kriminológiai Tanszéke, az amszterdami Stichting VU - Vrije Universiteit, az AUTONOOM PROVINCIEBEDRIJF CAMPUS VESTA, a RE-LION GROUP B.V., a román belügyminisztérium logisztikai igazgatósága, a svéd POLISMYNDIGHETEN, a berlini rendőrakadémia, a heidelbergi Ruprecht Karl Egyetem Sport- és Sporttudományi Intézete, a holland rendőrség, a belgiumi belügyminisztérium válságközpontjának főigazgatósága, valamint az észak-rajna-vesztfáliai rendőrség kiképzési, továbbképzési és személyügyi hivatala vesznek részt.

A kiképzésen belüli változtatásokra azért van szükség, mert az utcai járőrök egyre többször találkoznak fegyveres támadókkal, ámokfutókkal vagy terroristatámadásokkal, ezért a szakértők szerint fontos, hogy megfelelően felkészítettek legyenek ezekre a helyzetekre, s az azokkal járó különleges stresszre és az ilyen szituációkban megfelelő döntéseket tudjanak hozni. A programban ezért kiemelt szerepet kap egy virtuális valóság megoldás, amelyet egyénileg lehet a különböző helyzetekhez igazítani.

Sebastian Egger-Lampl, az Osztrák Technológiai Intézet Technológiai Szakértelmi Centrumának munkatársa kijelentette, hogy a virtuális valóság technológia lehetővé teszi a stresszhelyzetekre való felkészülést, ami valódi környezetekben biztonságtechnikai szempontból nem lenne megvalósítható. Ezáltal az új módszer hasznosan kiegészíti a meglévő képzési lehetőségeket. Markus Murtinger, a Usecon projektkoordinátora hozzátette, hogy miközben a hagyományos rendőrségi kiképzések például a gyorsabb futásra vagy a pontosabb célzásra összpontosítanak, addig ebben az esetben egy innovatív kiképzési koncepcióról van szó, amely a cselekvés minőségén akar javítani, ezzel párhuzamosan lehetővé teszi az erőszak alkalmazásának minimalizálását és a járulékos károk elkerülését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)