Berta Sándor

Nehéz dolguk van az adattároló-kereső kutyáknak

A 21. században egyre fontosabbá válik a bűncselekmények helyszínén lévő USB-kulcsok vagy DVD-lemezek kiszagolása.

Az észak-rajna-vesztfáliai rendőrség már öt rendőrkutyát alkalmaz a tetthelyeken lévő adattárolók felkutatására. Az állatokat a a neussi kiképzési központban tanítják meg arra, hogy felismerjék az elrejtett SSD-k, merevlemezek, USB-kulcsok, CD- és DVD-lemezek, okostelefonok, SIM- és memóriakártyák, s más adattárolók illatát. A kutyák ugyan kiválóan kiszagolják a gyúlékony- és robbanóanyagokat, a bankjegyeket, az elásott vagy elrejtett holttesteket. Ugyanakkor a bűncselekmények megváltozásával egyre fontosabbá vált, hogy a nyomozók felleljék az elrejtett adattárolókat is, amelyeken az gazdasági büncselekmények felderítése szempontjából rendkívül fontos információk lehetnek. Ezért betanítottak erre öt kutyát (Ali Baba, Herr Rossi, Odin, Theo, Jupp).

Az első adattároló-kereső kutyát, Artust 2012-ben kiképezték Németországban. A cél akkor az volt, hogy így szűrjék ki a börtönökbe becsempészett mobiltelefonokat. Észak-Rajna-Vesztfáliában az első átképzett kutya, Yam augusztusban állt szolgálatba és számos mobiltelefont, USB-kulcsot és memóriakártyát talált meg a börtönökben. Yam annyira sikeres volt, hogy az a döntés született, hogy a tartományi igazságszolgáltatás mind a tíz drogkereső kutyáját átképzik, továbbá hat univerzális keresőkutyát is beszereznek.

Herbert Reul tartományi belügyminiszter közölte, hogy egy jól képzett eb a nyomozók legjobb barátja. Carsten Pitzer, észak-rajna-vesztfáliai szolgálati kutya-koordinátor szolgálati titokra hivatkozva nem árulta el, hogy a kutyák miként jutnak az elrejtett okostelefonok és adattárolók nyomára. Azt viszont elmondta, hogy az ebeket gyakorlatilag mindenre meg lehet tanítani. A szakemberek úgy vélik, hogy a kutyák valamilyen anyagkeverékre reagálnak és az vezeti őket az elrejtett tárgyak nyomára. Az biztos, hogy a telefonokban és az SSD-kben, merevlemezekben vagy USB-kulcsokban lévő fémek különleges szagegyveleget alkotnak. Szászországban például Artus gyorsabban felderítette a lítiumion-akkumulátorok helyét, mint a többi energiatárolóét.

Pitzer hangsúlyozta, hogy az adattárolók felkutatásakor az ebeket sokkal szorosabban kell vezetni, mint akkor, ha például drogot keresnek. Ennek oka, hogy a szagok kevésbé intenzívek. Andreas Kusmierz főfelügyelő mindezt azzal egészítette ki, hogy mindig közel kell maradnia a kutyájához, állandóan motiválnia kell és csupán néhány perc után szünetet kell tartaniuk. Az egész dolog csak együtt dolgozva működik. Amennyiben egy kutyás rendőr beteg, akkor az állatát sem vetik be. Sokan pedig még a nyaralásukra is magukkal viszik hű négylábú társukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #9
    A vízálló adathordozókat hogy szagolja ki?
  • zola2000 #8
    Szerintem a microSDt lehetetlen.

    Attól hogy valaki bűnöző, még nem lesz laikusból IT szakember pl egy olyan jelszót használ hogy pl j3lszavam! amit pár másodperc alatt ki lehet találni kódtörőszoftverrel nem egy olyant mint pl "eg dog onna obst" ezt könnyebb megjegyezni, és annyira random (negy random szo negy nyelven) hogy nem lehet törni brute forceal.

    vagy windows alatt titkosit linux helyett, es a jelszot egyszeruen elkeri a hatosag a microsofttol...
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2019.10.17. 18:12:24
  • montyx #7
    Ez már annyira sz@r volt, hogy jó
  • mutantleg #6
    RegEx felügyelő
  • duke #5
    Erdekes. Megszagoltatnak a kutyaval egy bit sorozatot es onnatol azt keresi ?
    Utoljára szerkesztette: duke, 2019.10.17. 14:07:31
  • kvp #4
    A legtobb aksin van szelep, ezert picit eresztenek a toltesi ciklusok alatt. Viszont a muanyagok lehetnek a tenyleges szag forrasok. Na most egy tokozott mikrosd-t kiszurni nem lehet egyszeru ha egyaltalan megy.

    Persze ertelmes bunozo mindent titkosit...
  • Szefmester #3
    Vagy a nyák műgyantáját..
  • quatlander #2
    Ez így van.
  • csicso82 #1
    Lehet nem is a fémet, hanem a szilíciumot szagolja ki.