Berta Sándor

Erősíti Európa szuvere­nitását a digitális euró

A kontinensen régóta szükség lenne az amerikai fizetési szolgáltatások alternatívájára.

Nemrég Joachim Nagel, a Német Szövetségi Bank elnöke különleges lehetőségeket látott a digitális euróban, ugyanakkor komoly kihívásokat is a annak bevezetésében. A menedzser úgy vélte, hogy a digitális euró csökkenthetné a nemzetközi fizetési műveletek kockázatait és függőségeit. Most Burkhard Balz, a Német Szövetségi Bank igazgatósági tagja csatlakozott hozzá, és egy rendezvényen kijelentette, hogy a digitális euró egy perspektívával rendelkező jövőbeli európai projekt. A virtuális fizetőeszköz erősítheti a kontinens szuverenitását a fizetési forgalomban, a digitális euró az internetes fizetést európai dologgá teheti. Úgy véli, a tengerentúli megoldásoknak és szolgáltatóknak kell legyen egy európai alternatívájuk.

"Egyre többen szívesebben fizetnek kártyával vagy mobiltelefonnal készpénz helyett, forgalomban mérve pedig a kártyás fizetés már régóta előrébb jár, hiszen a kisebb fizetéseket gyakrabban rendezik készpénzzel, a nagyobb összegeket pedig gyakrabban kártyával. Nem mi döntjük el, hogyan fizetünk, hanem a fogyasztók. Ha a digitális jövőben tovább csökken a készpénz fizetőeszköz-használata, akkor felmerül a kérdés, hogy jegybanknak kell-e a készpénz digitális kiegészítését biztosítani. Ráadásul ma már nem csak a bankok kínálnak fizetési szolgáltatásokat, hanem a nagy technológiai cégek is új ajánlatokat készítenek. Ezek széles hatókörüknek, a különböző szolgáltatások zökkenőmentes integrációjának és adatvezérelt üzleti modelljüknek köszönhetően képesek forradalmasítani az ügyfélélményt. A kényelmes és teljesen digitális szolgáltatások magától értetődővé válnak a Google, a Meta és más cégek ökoszisztémáiban."

A digitális euró univerzálisan elérhető lenne Európában, és az egész euróövezetben lehetne vele fizetni, akár offline, azaz internetkapcsolat nélkül is. Megtervezésekor a magánélet védelme lenne a legfontosabb. Teljesen névtelenül nem lehet fizetni, de minden bizonnyal elképzelhető lenne a kisebb összegű fizetések védelmi szintjének emelése. Versenyhez vezetne a digitális fizetési ajánlatok terén, mert probléma hogy ma a kisebb kereskedők az eladások 3 százalékát fizetik díjként.


A Német Szövetségi Bank igazgatósági tagja úgy vélte, hogy a digitális eurót úgy kellene megtervezni, hogy egy nagymértékben automatizált környezetben a programozható fizetéseket is támogassa. Ez a lehetőség valószínűleg nem lesz azonnal elérhető az induláskor, de a fejlesztés során figyelembe kell venni. "Az ipar 4.0 vagy a dolgok internete még nem olyan széles körben elterjedt, mint ahogy azt néhány évvel ezelőtt remélték, megálmodták vagy kiszámították. De biztos vagyok benne, hogy a jövő az ilyen alkalmazási területeké" - jegyezte meg Balz.

A menedzser tagja a digitális euró kidolgozásával kapcsolatos magas szintű munkacsoportnak. A szakértők 2021 októbere óta vizsgálati szakaszban dolgoznak a lehetséges kialakítás konkrét kérdésein. A program 2023 októberéig tart. "Addigra szeretnénk, ha lenne egy jó kezdeti elképzelésünk a pénzünk digitális jövőjéről" - hangsúlyozta végül Balz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    "A meghatározó többség azért sietve online lesz, hogy továbbvigye a kapott pénzét."

    A technologia a kerdes. Ha offline is atadhato a token, akkor feketen is lehet vele fizetni. Aztan 100 emberrel es ket nappal kesobb bukkan fel valakinel aki visszaviszi online. Ez nem jarhato ha a gazdasag feheritese es a penz kovethetosege a cel.

    Max. IoU-kat lehet offline atadni, de ezek gyakorlatilag olyanok mint a papiros csekkek vagy regies neven valtok. Csak a bevaltaskor derul ki, hogy van-e fedezet mogottuk, bizonytalanra meg nem sokan adnak termeket vagy szolgaltatast.

    A prepaid credit alapu offline rendszerek pedig serulekenyek es konnyu hamisitani oket, lasd a regi kozteri vonalas telefonkartyak esetet itthon. A kulonbozo fesztivalos feltoltos kartyak is csak akkor mukodnek megbizhatoan, ha minden fizetesi terminal online.

    A kozponti fokonyv alapu rendszerek mukodesenek alapfeltetele a folyamatos online kapcsolat. Nem tul meglepo modon az elosztott fokonyv alapu rendszerek (kripto penzek) mukodesehez is online kapcsolat kell. Jelenleg algoritmuselmeleti szinten sincs mukodo offline megoldas.
  • M2 #2
    Az akkor olyan eset lesz, mint mikor valaki eléget egy papírpénzt. Előfordul.

    A meghatározó többség azért sietve online lesz, hogy továbbvigye a kapott pénzét.
  • kvp #1
    Ebbol az offline fizetesek tamogatasa erdekes. Ugyanis az offline muveletek gyakorlatilag kizarjak a kozponti fokonyv hasznalatat es lehetove teszik, hogy egy adott token kvazi a vilag vegeig keringjen offline, a jegybanki iranyitasa alol kikerulve. Kivancsi leszek ra, hogy mit sutnek ki erre. (azon kivul, hogy kihagyjak a vegleges megoldasbol)