Berta Sándor

Szabályozza a kripto­valutákat Dél-Afrika

Az iparágat meg akarják erősíteni, de a digitális pénzek hivatalos elfogadása fel sem merül.

A Dél-afrikai Nemzeti Bank (SARB) helyettes vezetője, Kuben Naidoo megerősítette, hogy az ország a következő 12-18 hónapban kriptovaluta-törvényeket fog bevezetni. Egyetlen digitális pénzt sem fognak előnyben részesíteni és nem tervezik e fizetőeszközök valutaként való besorolását sem. Mindez azt jelenti, hogy a kriptovalutákkal nem lehet majd semmit sem vásárolni.

Naidoo kiemelte, hogy nem áll szándékukban a digitális pénzeket fizetőeszközökként szabályozni, mert erre elfogadóhely híján nincs is igény: nem lehet bemenni egy boltba és vásárolni azokkal valamit. Ehelyett az a véleményük, hogy szükség van a kriptovaluták szabályozására és a fősodorba való bevonásukra, de úgy, hogy az azokat körülvevő őrület és a befektetővédelem szükségessége egyensúlyban legyen. Az üzletember nem véletlenül hangsúlyozta az utóbbit, ugyanis a befektetővédelem fontosságát tavaly a dél-afrikai Africrypt kriptotőzsde esete mutatta be. Az alapítók elmenekültek a mintegy 70 000 bitcoint tartalmazó ügyfélbetétekkel, a tőzsde felhasználói pedig a szabályozás hiánya miatt nem rendelkeztek valódi védelemmel.

Naidoo hozzátette, hogy a digitális pénzek körüli felhajtástól eltekintve a központi bankok világszerte tanulmányozzák az ágazatot. Meg akarják érteni, hogy a folyamatban lévő szabályozási erőfeszítések mellett a blokklánc-technológia hogyan válhat a pénzügyi rendszer hasznára. Megjegyezte azt is, hogy egyes virtuális fizetőeszközök valódi technológiai előrelépéseket hoznak, amelyek egyszerűsíthetik például az átutalásokat. Pénzügyi termékként a kriptovaluták az ország Pénzügyi Hírszerző Központja (FIA) alá tartoznak majd. Az ügynökség segítségével a kormány nyomon fogja követni a digitális eszközök felhasználását olyan bűnökre, mint a pénzmosás, az adóelkerülés és a terrorizmus finanszírozása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Agyturbinikusz #29
  A kollektív bűnösség amit a mondandód tartalmaz nem igaz, a hülye fehérek között is annyi rasszista van mint a nem fehérek között ergo a bőrszín kiesik.

  Akkor minek beszélsz róla?
  Na annak se füle se farka.
 • Tetsuo #28
  Már megint se füle, se farka annak, amit leírtál.
 • Agyturbinikusz #27
  Nem a rassz okozza a hátrányt, hanem a humán természet...
  Persze nem volt magyar állampolgár....
  Minden szót úgy kell forgatni, hogy az alátámasztja a zárt érvelési rendszert.
  A vitát ott vesztetted el, amikor az első karaktert bevitted.
 • Tetsuo #26
  Rasszokról, konkrétan a négerek bizonyos hátrányairól volt szó, erre jössz Teller Edével, akit én sosem neveztem magyarnak...
 • Agyturbinikusz #25
  Érdekes, egyből tudsz értelmesen is viselkedni, azért szomorú, hogy csak így lehet ezt kierőszakolni....

  Az hogy egy ország hogyan áll, magában értelmetlen vizsgálni, hiszen a jelenlegi állapotot az emberiség az együttes erőfeszítéseknek köszönheti.
  Azt kellene már felfogni valahogyan, hogy a Zulu nép kb 200 éve kb 0 rá lett redukálva, és egy teljesen idegen társadalom szerkezet lett ráerőltetve. Mondjuk volt 4 generáció arra, hogy adaptálodni tudjanak.

  Most akkor nézzük meg, hogy ez az általános kb egész Afrika területén.

  Itt nem alsóbb vagy felsőbbrendű elgondolás mentén kell menni, hanem egyszerűen egy komplett társadalmi újra szervezés kb lehetetlen ennyi idő alatt.
  Az hogy ki mit adott, akkor most beszéljünk a Latin ABC-rol, az Arab számokról, az Indiai matematikusokról, vagy az olasz/francia feltalálókról?
  Értsd meg, a legfurcsább dolog az egészben akit Te Magyar feltalálónak hívsz, az az esetek nagyon nagy %-àban valójában az általad utált zsidók közül való.
  Czezeil Endre, Teller Ede, Semmelweis Ignácz..... Csak egy pár.

  Ezért kellene már ezt az óvodás szintet hanyagolni.

  De még mindig a jól betanult ellenség keresés ami megy, és mások hibaztatasa.
  Sosem mondtam, hogy nem volt hiba a farmerek elüldözése, de azzal, hogy ezt agresszív módon a odavágón mondod, azzal pont azt éred el, hogy még jobban radikálisá válnak. Ha hiszed ha nem, nagyon sok ember nem ért egyet ezzel Afrikában sem. És a többségük ugyan úgy őslakos.
  A véleményed úgy kell kifejteni, hogy annak pozitív hozadéka legyen, pl egy hibát elhozni úgy kell, hogy azzal ne még több problémát generáljj, hanem próbáld megoldani.
  Utoljára szerkesztette: Agyturbinikusz, 2022.08.13. 03:02:34
 • Tetsuo #24
  Összefoglalom gyengébbek kedvéért: Dél-Afrika az #1 szerint "Kb. az első ország értelmes hozzáállással."
  Aham, igen, kár, hogy nem működik a gazdaságuk de az egész társadalmuk sem, egyre lejjebb vannak, mert a feketék átvették az irányítást. Ergo hiába a véletlenül jó döntés kriptovaluta ügyben, az országnak nincs 20 éve sem.
  Hogy bizonyos rasszok inkább erre, mások meg arra alkalmasak ezt most hagyjuk, pedig ezt kitárgyalni értelmesebb lenne, mint rugózni az ócska kriptón, viszont Dél-Afrika gazdasági döntéséről van szó, amit érdemes kontextusba helyezni, megvizsgálni a körülményeket, aminél fontosabb volt számodra a "visszavágás" a magyar gazdaság és kormány ekézésével.
  Igen, mi is sz@rul állunk, de most komolyan a magyar és a zulu néplelket akarod összehasonlítani? Mert ezt is megtehetjük, neked az sem tetszene, hiszen szellemiségében a múltban és a jelenben is magasabban foglalnak helyet a magyarok, de pusztán materiális aspektust tekintve is gazdaságban, sportban, találmányokban, morálban, szociális, társadalmi fejlettségben stb. mind jobban állunk.
  Ami Dél-Afrikában még így-úgy működik, azt a búrok vagy az angolok hozták létre. Az angoloknak komoly bűnük van - nem vitatom - a búrok lemészárlásában, a négerek betelepítésében majd kihasználásában. Ez igaz, de nem erről van szó.
 • Agyturbinikusz #23
  És az hogy jön a cikkhez, hogy a szemét nacionalista idiota mit csinált a múltban???
  Mert ez egy pénzügyi szabályozás, nem holmi politikai /rasszista hozongo kérem szépen, ugye nem tűnt fel.....
  Mondom, hogy csak te vagy helikopter...

  Még a saját kommentet sem érted, vagy a tipikus magyar vagy, más szemében a szálkát, sajátjában a gerendát sem.


  "Az lehet, de minden másban pusztulat az a hely, mióta a feketék átvették az irányítást."

  Vagy itt az másik példa a kollégédtól:
  "Ez több afrikai országban előfordult már, hogy a feketék elkergették a fehéreket, vagy elkobozták a tulajdonukat és utána összeomlott az infrastruktúra. Nem a tudást meg a hasznosságot nézik, hanem a bőrszínt. Ők nem tudnak elég mérnököt és szakembert felmutatni és inkább élnek nyomorban, minthogy a fehér szakembereket megtűrnék. Ide vezet a szisztematikus rasszizmus."

  Ez nem baj mert mást ekezézel, én meg az a büdös rasszista idétlen magyar formádat, aki annyira sem képes 1000 év alatt, hogy egy működő országot hozzon össze, csak a hozongés és a másra mutogatás ami megy, egyszerűen még szanapomra sem méltó, remélem az évszázad végére megszűnik létezni az a kis mocsár.

  Utoljára szerkesztette: Agyturbinikusz, 2022.08.13. 00:56:08
 • Tetsuo #22
  Te fújhatod ezt a baromságot, de a többieknél még mindig Dél-Afrika a téma - a cikkhez igazodva.
 • Agyturbinikusz #21
  Nem nem, nekem csak annyi mint néked, Mindenki hülye, csak én vagyok helikopter.

  Különben az elmúlt 1000 év alatt a magyar igen alaposan bebizonyította, hogy hülye nem kicsit nagyon, egy pitiáner banda, akik csak csalni lopni és hazudni tudnak.
  A vezető réteg ezt mutatja, és ugye minden nép olyan vezetőket érdemel, amilyen a nép.
  Egy vallás károsult, meg ugye semmilyen alapon nem kérdőjelezi meg azt amit néki be kell magolni, ott az új tananyag, siess, te lehess az első aki prédikál belőle.
 • Tetsuo #20
  Tehát nálad ez be van ragadva, bárki bármit mond, neked a válaszod: mer a Fidesz, mer a magyarok... Dél-Afrikát tekintve is.