Berta Sándor

A kriptovaluták reklámo­zásának tiltását kéri az ENSZ

A szervezet ugyanakkor elismerte, hogy a virtuális fizetőeszközöknek vannak előnyeik.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) azt javasolta, hogy a fejlődő országok tegyenek határozott lépéseket a kriptovaluták ellen, figyelmeztetve az iparág szabályozásának hiányával kapcsolatos kockázatokra. Az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) által nyilvánosságra hozott All that glitters is not gold: The high cost of leaving cryptocurrencies unregulated című jelentésben a szervezet elismerte, hogy a digitális pénzeknek a kockázataik mellett vannak előnyeik, azonban rámutatott, hogy azokat messze meghaladják a hátrányaik. Az UNCTAD ezért azt javasolta, hogy a fejlődő országok tiltsák be a bitcoin-reklámot és minden kriptovaluta-pénztárcának és -tőzsde számára előírták a regisztrációt a szabályozó testületeknél. Az ENSZ további ajánlásai közé tartozik a virtuális fizetőeszközökkel bonyolított tranzakciók adóztatása, a pénzintézetek digitális eszközbirtoklásának a megtiltása, valamint a kapcsolódó szolgáltatások felajánlása az ügyfeleknek.

Penelope Hawkins közgazdász, az UNCTAD vezető gazdasági ügyekkel foglalkozó munkatársa kifejtette, hogy ezeknek az ajánlásoknak semmi közük a kriptovaluták jóváhagyásához vagy elutasításához. Tény, hogy a virtuális fizetőeszközök társadalmi kockázatokat hordoznak magukban, ezért minden magas kockázati szinttel vagy spekulatív eszközzel rendelkező pénzügyi termékre vonatkozó követelményeknek kell vonatkozniuk rájuk. A jelentés készítői úgy vélik, hogy a digitális pénzek nem csak azért jelenthetnek veszélyt a pénzügyi stabilitásra, mert illegális tevékenységekre használják azokat.

Rohan Gray, a Willamette Egyetem Jogi Karának docense, aki az ENSZ digitális valutákkal kapcsolatos tanácsadójaként dolgozik, szintén kiemelte, hogy az iparág szabályozásának hiánya utat nyit a kriptovaluta-csalások előtt. Gray szerint a virtuális fizetőeszközök ökoszisztémája még nem érett, így azt lehetővé tenni, hogy az iparág agresszívan megjelenjen a piacon olyan, mintha „egy új rákgyógyszert népszerűsítenének, amely végzetes lehet”.

Az ENSZ nyomatékosan ajánlotta a fejlődő országoknak, hogy alakítsanak ki saját fizetési rendszert és vizsgálják meg az állami stablecoinok, vagyis a hagyományos valuták árfolyamához kötött értékű és ezáltal nagy árfolyam-ingadozásoktól mentes virtuális fizetőeszközök létrehozásának a lehetőségét. Gray hangsúlyozta, hogy a kormányoknak nem kell aggódniuk amiatt, hogy a digitális pénzek elveszítik értéküket a központi banki digitális valutákhoz képest. A jelentés megemlítette Kína sikeres kezdeményezését is a digitális jüan létrehozására, miközben felhívta a figyelmet arra is, hogy ezzel párhuzamosan Kínában betiltották a kriptovalutákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • lammaer #24
  Hát barátom, azért ez elég magaslóról való beszólás volt, kicsit a realitások talajára le kéne szállnod....

  És javasolnám ha beszélgetsz valakivel online se sértegesd a másikat.
  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2022.07.22. 22:35:13
 • rebekakocsis #23
  Lett már neki jelezve, hogy vannak olyan országok amik megfelelnek a kritériumoknak. Ott minden csak pénz kérdése, minden magánúton történik, államapparátus csak nevében létezik. Az lenne a nekivaló. Bár nemhiszem,hogy anyu és apu elengedné őt. Bár most szünet van az iskolában.
 • Cat #22
  Miért nem költözöl el valahova a vadonba, vannak a világnak olyan tájai, ahol százkilométerekre senki nincs. Ott vannak a gyönyörű kanadai erdőségek, és minimális lesz az életedre az állam befolyása. Persze utak nincsenek, dehát arra neked nincs is szükséged, meg azt fizetnie kéne valakinek valamiből. Ha megbetegedsz majd megoldod magad.
 • Sydra #21
  Amíg nincs igényed valódi szabadságra és jó neked, hogy mások gazdálkodnak a pénzedből és megmondják mit tehetsz meg, meg mit nem, addig nem is fogod érteni a kriptó lényegét. Szolgalelkű emberekkel nehéz vitatkozni az önállóságról.
 • lammaer #20
  "Az addig megvan, hogy a kripto az egy tök új dolog és előtte ugyanúgy volt terrorizmus?"

  Persze hogy volt, ezt senki nem vitatta. Arról beszélünk hogy a bűnözés finanszírozása kriptóval sokkal biztonságosabb a bűnözők számára, és lehetetlen ellenőrizni vagy megfogni. Ezt próbálod meg hamisnak beállítani.

  "Ja, de azokat nem akarod betiltani. Furcsa."
  Mert nem akarod megérteni miről beszélünk.
  Fizetőeszközre szükség van, miért kéne betiltani. Viszont olyan fizetőeszközre nincs szükség amelynek elsődleges céla a rejtőzködés és az ellenőrizhetetlenség.


  "Más a kriptó funkciója, mint a kalapácsé. Na ezzel most aztán nagyot mondtál."
  Ez egy szemléltetés volt... az "elsődleges funkcióra" szerettem volna felhivni a figyelemedet, a kalapácsot amúgy te hoztad be abeszélgetésbe szintén szemléltetésként, szóval abszolút nem értem mit akartál most ezzel a kommenteddel.

  Az államról alkotott képeddel nem szeretnék vitatkozni, mert annak nem látom értelmét.

  Nekem tényleg az jön le, hogy a cryptót egy nagyszerű rejtőzködésnek tekinted az állam elől leginkább adóelkerülés okán, mert szerinted az adózás és járulékfizetés = rablás (BÁRMENNYI legyen is, hiszen az ÖSSZES államot bűnözőnek/rablónak tekinted,pedig hát ugye vannak országok ahol sokkal kedvezőbb az adózás mint idehaza) - és ezzel 100%-ban alátámasztottad azt, ami a kiinduló álláspontom volt a #7 -ben.

  Az hogy milyen ideológiát éptesz köré nem változtat rajta semmit.
  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2022.07.21. 08:29:56
 • rebekakocsis #19
  Itt a fogalmakkal valaki nagyon, de nagyon nincs tisztában, vagy az állambácsi nagyon rálépet anyu meg apu kislábaujjára, szegény, szegény kisgyerek.....
 • Sydra #18
  "hogy cáfolod meg?"

  Az addig megvan, hogy a kripto az egy tök új dolog és előtte ugyanúgy volt terrorizmus?

  "Már hogyne izgatna, szerinted miért próbálják folyamatosan lefülelni az ilyen tranzakciókat a tradícionális fizetőeszközöknél"

  Ja, de azokat nem akarod betiltani. Furcsa.

  "A szemléltetésed azért sántit, mert a kalapács elsődleges funkciója nem az ölés, hanem hogy beverd vele a szöget. Szemben a kriptóval, aminek az elsődleges célja az ellenőrzés alóli kibújás és a követhetetlenség."

  Más a kriptó funkciója, mint a kalapácsé. Na ezzel most aztán nagyot mondtál.
  Az ellenőrzés alóli kibújás csak neked rossz, mert így nem tudsz mások zsebében turkálni. Annak jó, aki nem akarja, hogy a zsebében turkálj.

  "Az államról írt szösszeneted leginkább a mostani magyarországról szól, de nem ezt tenném az állam legfőbb definíciójának."

  Én az összes államról beszéltem. Ez a valóság.

  "Bocs, de a megelőzés mindig hasznosabb mint az utólagos büntetés."

  Ha a bűnmegelőzés úgy működik, hogy mindenkit potenciális bűnözőként kezelünk és teljes elszámolással tartozik az életéről mások felé és ő álja ennek a bürokratikus költségeit, akkor nyilvánvalóan káros dologról van szó. A bűnmegelőzés legtöbb esetben csak ürügy a zsarnokoknak, hogy kontrollt gyakorolhassanak mások élete felett. Amúgyis fent kell tartani hozzá egy irtózatos méretű bürokráciát, hogy mindenkit ellenőrizhess. Ennek az ára bőven összemérhető a problémáéval, amit meg akarsz oldani.
  Próbálj meg úgy bűnt megelőzni, hogy az nem sérti azok jogait, akiknek nincs közük hozzá és nem kerül többe, mint a bűn, amit meg akarsz előzni!

  "Helyben vagyunk, szeépen levezetted hogy az állam elől akarod rejtegetni a pénzt hogy ne kelljen adózni"

  Nem értem mi a baj ezzel. Rabolni bűn. Védekezni ellene erkölcsi kötelesség.

  "hogy legitimizáld hogy csak egy bűnöző elől rejtetgeted a pénzt a kriptóban"

  Útközben lemaradtál a fogalmakkal. Én a rablást és erőszakkezdeményezést hívom bűnnek. Ha az állam rabol és erőszakoskodik az ugyanúgy bűn, mintha más csinálná. Attól hogy kerítesz rá hivatalnokot, vagy 51% szavazót, aki helyesli, attól még az bűn marad.
  A te erkölcsöd úgy működik, hogy a nemi erőszak helyes ha 51% vagy a törvény egyetért vele.
  Az én erkölcsöm szerint a nemi erőszak akkor is bűn ha az áldozaton kívül mindenki helyesli.
  Nem ártunk másnak. Ez alapvető. Ha másokon átgázolsz, akkor nem várhatod el, hogy a jövőben ők ne gázoljanak át rajtad. Innentől fogva nem az érvényesül, akinek igaza van, hanem az aki több fizikai erőt tud felvonultatni. Az erőszak az igazság halála.
  Utoljára szerkesztette: Sydra, 2022.07.20. 18:53:34
 • lammaer #17
  "Valamiért senkit nem izgat, hogy a terror akciók 99.9%-át nem kriptóval finanszírozzák."

  ad1: mire alapozod ezt a 99.9%ot? Hiszen nem tudhatod mi zajlik a kriptó világban... ha azt mondom hogy kiberbűnözés finanszírozása 90%-ban a kriptóval történik a terroristák 30%a szintén, hogy cáfolod meg?

  ad2: Már hogyne izgatna, szerinted miért próbálják folyamatosan lefülelni az ilyen tranzakciókat a tradícionális fizetőeszközöknél és miért köti le a bűnözők erőforrásait a pénzmosás, fedőcégek létrehozása stb stb? Az hogy mennyre sikeres más kérdés, de legalább a lehetősége megvan, ami a kriptónál 0.0%, hiszen az a kriptó célja hogy követhetetlen és ellenőrizhetetlen legyen.

  "Bünteted vele az összes embert, aki ártatlan és jóra használná."
  A szemléltetésed azért sántit, mert a kalapács elsődleges funkciója nem az ölés, hanem hogy beverd vele a szöget. Szemben a kriptóval, aminek az elsődleges célja az ellenőrzés alóli kibújás és a követhetetlenség.


  Az államról írt szösszeneted leginkább a mostani magyarországról szól, de nem ezt tenném az állam legfőbb definíciójának.

  "Ha a bűnt lehet érzékelni, akkor a bűnözőt be lehet azonosítani. Nem a pénze után kell futkosni, hanem le kell rá csapni a bűnelkövetésnél.'

  Bocs, de a megelőzés mindig hasznosabb mint az utólagos büntetés. Ha megakadályozzuk hogy a terrorista szervezet finanszírozni tudja az akcióit, az talán nem jobb mint a robbantás után temetni a hullákat meg újraépíteni mindent?

  "Mert a világ tele van tolvajokkal. Ez mindig is így volt és mindig is így lesz. A legnagyobb tolvaj pedig az állam.... "

  Helyben vagyunk, szeépen levezetted hogy az állam elől akarod rejtegetni a pénzt hogy ne kelljen adózni... :)
  Csak az én egyéni projekcióm volt, mi? Közben eljutottunk oda hogy az államot tolvajnak definiáltad, hogy legitimizáld hogy csak egy bűnöző elől rejtetgeted a pénzt a kriptóban.. átcimkézhetted a dolgot, a vége ugyanaz lett :D

  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2022.07.20. 17:35:18
 • Sydra #16
  "oszama V2 nem kezdi el finanszírozni lekövethetetlen kriptón keresztül a terrorista akcióit. Onnantól kezdve marhára nem magánügy hogy ki mit csinál a pénzével"

  Valamiért senkit nem izgat, hogy a terror akciók 99.9%-át nem kriptóval finanszírozzák. Ez valamiért mindig csak a kriptók ellen érv. Az állam mindig ha valamit be akar tiltani akkor vagy a terrorizmusra hivatkozik, vagy a gyerekpornóra, akkor is ha annak semmi köze ezekhez. Ezekkel lehet kicsalni legkönnyebben az együgyű muglik támogatását.
  Egyébként meg az erkölcstelen cselekedet kell büntetni, nem minden mást, ami kontextuális. Nem kell a késeket vagy a kalapácsokat betiltani, mert valaki gyilkolásra használja. Több kárt okozol a tiltással, mint a probléma amit el akarsz kerülni. Bünteted vele az összes embert, aki ártatlan és jóra használná.

  "Vagy mondjuk X% ember ügyesen elkerüli az adókat, de azért igénybe veszi az állami szolgáltatásokat és élvezi azok gyümölcsért anélkül hogy hozzájárulna."

  Valamiért az internetszolgáltató, vagy bármilyen egyéb magánszolgáltató meg tudja oldani, hogy ne élvezhessem a szolgáltatást fizetés nélkül, ez egyedül az államnak lehetetlen feladat.
  Ugye ilyenkor látszik jól, hogy az adóztatás és az állami szolgáltatások között nincs közvetlen összefüggés. Ha nem fizetsz adót nem kizárnak a szolgáltatásból, hanem börtönbe tesznek vagy lelőnek ha ellenállsz. Adót azért szed a politikai elit mert nagyobb fizikai erőt tud felvonultatni, mint te és meg teheti hogy elveszi a pénzed, akkor is ha te nem akarod odaadni. Az hogy cserébe ad valamit, az csak azért van, hogy ne háborogj annyira az erőszakos rablás ellen. Meg gondoskodásnak állítja be, hogy a saját pénzedből valamennyit költ rád. Meg ugye a tőled elrabolt pénzből megveszi a lumpenek szavazatait is, amivel álságosan igazolja a saját legitimitását. A békés emberek ellen elkövetett erőszak máris helyes cselekedetté válik ha az 51% támogatja. Ha nem tetszik el lehet menni, igaz?

  "Vagy bűnszervezetek tisztára mossák a piszkos pénzt, meg se lehet fogni."

  Ha a bűnt lehet érzékelni, akkor a bűnözőt be lehet azonosítani. Nem a pénze után kell futkosni, hanem le kell rá csapni a bűnelkövetésnél. (Már ha az tényleg bűn, nem csak adó/rablás-elkerülés.)

  "A lekövethetetlenség annyira messziről bűzlik számomra, azt semmivel nem lehet megindokolni hogy miért szükséges, szinte csak és kizárólag valami sunnyogós okból."

  Mert a világ tele van tolvajokkal. Ez mindig is így volt és mindig is így lesz. A legnagyobb tolvaj pedig az állam. A tolvajok csak azt akarják ellopni, amiről tudják, hogy van. Ha csak te tudod mennyi pénzed van az egy sokkal nagyobb biztonság, mintha nyilvános adat lenne (ha csak az állam tud róla praktikusan az is nyilvános). A privát szféra védelme magától értetődően fontos dolog minden realista ember számára.
  Utoljára szerkesztette: Sydra, 2022.07.19. 23:24:56
 • uwu2020 #15
  A kriptók szabályozása is az átláthatóságot célozza, cbdc-nél alap. A kriptó rajongók egy részénél, mint a BTC maxik, ez az ellenkezés, titkolózás, bizalmatlanság inkább afféle vallás, ne keress benne logikát!
  Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2022.07.19. 19:40:29