Gyurkity Péter

Közeleg az Ethereum nagy átállása

Ettől a bányászat eltűnését várják, ami a grafikus kártyák árait is befolyásolhatja.

A kriptopénzekkel kapcsolatban általában a bányászatról, annak komoly energiaigényéről számolunk be, nemrég például arról írtunk, hogy éppen ezt csökkentenék a Bitcoin esetében. Eközben már gőzerővel dolgoznak a második számú szereplő, az Ethereum nagy átállásán, ami azért fontos, mert egyes várakozások szerint idén már ez válhat a legfontosabb platformmá.

Az Ethereum fejlesztői tulajdonképpen hosszú évek óta készítik elő a tranzakciók jóváhagyásának új módszerét, amelyet az eredeti tervek szerint 2019-ben vezettek volna be. Ez a jelenleg használt Proof of Work (PoW) nevű eljárás leváltását eredményezné a Proof of Stake (PoS) névre keresztelt alternatív megoldással, ami a laikusok számára azt jelenti, hogy a tranzakciók jóváhagyásához és az új blokkok létrehozásához már nem lesz szükség a komoly matematikai feladatok végrehajtására, vagyis feleslegessé válnának az erre használt grafikus kártyák. Az új eljárás a meglévő Ethereum-vagyon egy részének elkülönítésére épít, vagyis a kriptopénzt birtoklók ennek kockáztatásával vállalják az új tranzakciók ellenőrzését és jóváhagyását, ami egyben a felhasznált energia mennyiségének 99 százalékos csökkenéséhez vezetne, miközben a hálózat skálázhatósága, vagyis annak sebessége is jelentős mértékben lenne (idővel) növelhető, a további fejlesztések, így például a sharding révén.

A platform egyik fejlesztője a május közepén megrendezett Permissionless-konferencián tett kijelentéseivel hívta fel magára a figyelmet, elmondta ugyanis többek között, hogy a tesztelés már jelenleg is zajlik, a The Merge pedig már augusztusban eljöhet, vagyis a nyilvános, mindenki által használt hálózat ekkor állhat át a új módszerre. Elképzelhetőnek tartja a még ennél is korábbi megvalósítást, viszont még 5-6 hétre szükség lesz az esetleges hibák kiszűrésére és a megfelelő működés biztosítására, ezt követően azonban már bevezethetik az új eljárást, amivel feleslegessé válnak a manapság használt, igencsak izmos és egyben drága grafikus kártyák.

Ezen kártyák gyártói a bányászati tevékenységből származó bevételről lesznek kénytelenek lemondani, legalábbis az Ethereum esetében, míg az átlagfelhasználók az árak csökkenésében reménykedhetnek, hiszen ezzel a grafikus kártyákat a bányászok egy része nyilván igyekszik majd értékesíteni.

Jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban zajlik a legnagyobb kriptovaluta-termelés, a teljes bányászat 38 százaléka, ugyanakkor a tevékenységek 21 százalékára - a közelmúltban bevezetett tilalom ellenére - még mindig Kínában kerül sor - írja a Cambridge-i Alternatív Pénzügyi Központ aktuális tanulmánya. Tavaly augusztusban ez az arány 0 százalék volt, a termelés 2021 szeptemberében kezdődött el újra. A lista harmadik helyén Kazahsztán található 13 százalékkal, míg a negyediken Kanada 6, az ötödiken pedig Oroszország 5 százalékkal. Kína esetében valószínűnek tűnik, hogy a bányászat nem állt le, hanem az üzemek működtetői elrejtették az IP-címeiket proxy-szervereken és virtuális magánhálózatokon keresztül. A kutatók szerint az üzemeltetők legfontosabb eszközei közé tartoznak a hálózattól független áramforrások és a földrajzilag elosztott létesítmények, amelyek segítségével a kínai hatóságok elől elrejthetik a tevékenységüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uwu2020 #21
    Mondjuk az ilyen hencegő majmokat én se csípem. Ez csak szerencse, bár bikapicba nem nehéz megcsinálni, csak kérdés a végén hogy fordul; megnézném milyen a portfóliója most:D
    De attól még minden kriptót scamnek titulálni, az nem állja meg a helyét.
  • bdzsana #20
    Gyülölet nincs csak ellenszenv. Az előző pár évben a teljes média és közösségi média tele volt a tőzsde és kriptoszakértőkkel, akik nagyon jól megszakértették a bika piacot, mindenki a wall street farkasának érezte magát, sőt kinevették a mérsékelt profi befektetőket mint WB, mert ők két nap alatt csináltak 100 dollárból 200-at a catgirl-el, persze ettől még mindig nem ők a milliárodsak hanem a WB félék.
    Aztán most meg minden figyelmeztetés ellenére öngyilkossági hullám indulhat meg a veszteségek miatt.
    Az én szakmámba is beszivárgott ez a marhaság (játékfejlesztés), és azok a jobhopper ismerőseim akik jellemzően semmihez nem értenek most szinte mind kivétel nélkül kripto/nft defi blockchain (még 3 sor bullshit) szakértővé képezte át magát, és a legrosszabb az öntik rájuk a millió dollárokat a 0 tapasztalattal rendelkező semmiből összeverbuválódott fejlesztőcsapataikra. Minket is naponta keresnek meg, hogy kéne fejleszteni egy játékot nftre van jó nagy büzsdé, és amikor nézem mire kapták a befektetést látom, hogy van egy fos honlapjuk meg pár megvehető kép (NFT) mondjuk kocsikról. Legutóbb egy indiai cég keresett meg hogy kéne nekik egy autós multiplayer játék 3 hónap alatt NFS szintű grafikával, pcre, mobilra és webre:D
    A kriptó a gémingbe nem úgy érkezett hogy na végre van egy technológia amivel olyat tudunk amit eddig nem pedig vágytunk rá nagyon, hanem van egy hypolt tech és mindenki kétségbe esve keresi rá a usecaset játékban, akár meglévő játékát hogyan tudná átalakatítni hogy legyen benne kripto cska hogy lehúzhassák a befektetőket.

    Szóval ja igazából én eléggé utálom ezt egész scamet úgy ahogy van, annak ellenére hogy a technológiát biztosan fogják hasznos dologkra is használni, de eddig én csak a káros részét látom. Eddig ez nekem egy nagy scam
  • kvp #19
    "Fúvazzeg. Mintha nem is emberi nyelven beszélnétek."

    A crypto coin-ok alapvetoen nem informatikai fejlesztesek, hanem par viszonylag egyertelmu matematikai algoritmusra alapozott spekulacios rendszerek. Az informatikia hatter, azaz az elosztott fokonyvek es a hash-ek tobbnyire nem jonnek elo a beszelgetesekben, mert azok mukodnek. Csak azon van a vita, hogy ez az egesz mire jo.

    A kriptok kezdetben (proof of work rendszereknel) alapvetoen arra epultek, hogy egy korlatozott eroforrasbol (korlatozott kod terbol), korlatozott sebesseggel (proof of work) lehessen feltorni a kodokat (token-eket). A kibanyaszas gyakorlatilag egy szandekosan gyengitett hash feltoreset jelenti, amihez szamitasi eroforrasok kellenek. A proof of stake rendszereknel a kriptok fo elonye, az eroforras korlat nincs meg es nehany rendszer a token-ek maximalis szamat is akkorara vette, hogy abbol az eletben nem fogyunk ki. (mar 2^64 db, eleg ehhez). Ezek a rendszerek elosztott jegybanki rendszert hasznalnak, azzal, hogy akinek mar most tobb van, annak tobb uj token fog jutni a jovoben. Az eredeti elkepzelessel ellentetben, ahol csak a befektetett szamitasi teljesitmeny, tehat a valos eroforrasok birtoklasa szamit, itt pozitiv visszacsatolas van a token vagyon es a meg tobb token vagyon kozott, kvazi valodi uj tokebefektetes nelkul.

    A technikai reszletek utan eljutunk oda, hogy akkor ezt tulajdonkeppen mire is akarjuk hasznalni? Az eredeti megoldas alapvetoen csak spekulaciora jo, mivel az egyetlen erteke az, hogy a vasarlo tobbert szeretne tovabbadni mint amennyiert vette. Ez a tiszta spekulacio szinonimaja es a tobbszoros tokeatteteles hataridos tozsde is hasonlo. Be is dol rendszeresen es mar reg megszunt volna ha az allamok nem fizetnek a veszesegeket az adofizetok penzebol. Ebbol a szempontbol a fenti tozsdei rendszer igazabol az adofizetok penzenek rendszeres ellopasara epul mint valodi tokeforrasra. A kriptok eseten nincsennek adofizetok, csak a meglevo es uj befektetok. Magyarul sok kis lufi helyett minden kripto eseten egy-egy nagy van, ami csak 1x tud kilyukadni, mert nincs mogottuk allam es igy adofizetoi penz.

    Erkolcstelennek tartom a hataridos tozsdeket? Igen. De illegalisnak csak a tozsdezok kimenteset tartom, aki bukik, az bukjon. Hagyni kellene. Egy buborek utan eltunne a nagytokesek vagyonanak es ezzel hatalmanak nagyresze. Persze a poltikusok nagyreszet a nagytokesek fizetik, igy az adofizetok penzenek ellopasat torvenyesittetik veluk. A szomoru, hogy mara demokratikus modszerekkel nem lehet ezt a globalis hatalmi koncentraciot megszuntetni, mert a nyugati demokraciak eseten egyszeruen nem nyerhet olyan poltikus, aki nem a rendszer huseges szolgaja. Keletebbre nezve meg nincsennek meg latszat demokraciak sem. De ez mar politika.

    A kriptok eseten a kerdes az, hogy a vilag vege elott, vagy inkabb a mostani befektetok eletenek varhato vege elott kidurran-e az a lufi amibe fektettek. Ha nem, akkor szamukra nyereseges a rendszer, ha igen, akkor bukni fognak rajta. Ha valaki hamarabb kiszall, akkor ugyanugy nyerhet rajta, de ez az osszes hasonlo pilotajatekra igaz. (a kriptok melett a tozsdekre is)

    A kozponti banki digitalis penzek inkabb olyanok mint a fix erteku nft-k. Egy token, egy alairas, fix ertek, amit a jegybank garantal. Ilyenek a hagyomanyos penzermek es bankjegyek is. A kriptokkal ellentetben egy ilyen blokklancban csak egyetlen token van, ami teljes mertekben kibanyaszva erkezik es csak az adott token-el torteno kereskedes eseten frissul. Ennek hatalmas elonye, hogy exponencialis helyet linearis a szamitasi igenye es ha mar tul hosszu lenne a lanc, akkor barmikor bevonhato es kicserelheto egy friss token-re, aminek meg csak egy kezdo alairasa van. Egyebkent ilyen megoldast hasznalnak a magyar online penztargepek a kinyomtatott dokumentumok (blokkok) hitelesitesere es a teljes hosszu hash 5 megadott szamjegye kerul csak a kinyomtatasra ellenorzo osszegkent, de a teljes hash tarolodik. Egy penztargep, egy hash alapu blokk lanc, egy kozponti szerver es igy nem modosithato utolag egyetlen kiallitott dokumentum sem. Ezt bevezetni banki celra igazabol trivialis, csak politikai elhatarozas kell hozza. (es politikai ero, hogy atnyomjak az emberek ellenallasan)

    Es innentol felmerul a kedes, hogy melyik allam melyik kriptot engedi. Ugyanis ha minden fiat penz a jegybank kozponti iranyitasa alatt van, akkor csak ugy tud valaki kriptot venni, ha a kozponti allami jegybank ezt megengedi neki vagy termeszetben (aruban, pl. aranyban) fizet erte. Plusz visszavaltani sem lehet legalisan fiat penzre csak max. cserevel koztes arura. Onnantol akarmennyit er, nem igazan lehet majd fizikai termekeket vagy szolgaltatasokat legalisan vasarolni a kriptokert. Tehat ha sikerul is illegalisan befektetni belejuk, azt a toket kivenni ugyancsak illegalis modon lehet csak. A legtobb ember nem szeretne a fegyver es kabitoszerkereskedok szintjen kereskedni a befekteteseivel, igy nagymertekben lecsokkenne a kriptok hasznalata. Jelenleg csak azert nincsennek midenhol betiltva, mert a globalista nagytokesek egy resze hasznalja oket penzmosasra es/vagy spekulaciora. Az osszes kriptos ujitas (PoS) afele megy, hogy erre a ket celra meg alkalmasabbak legyenek.

    Akarhogy is nezzuk, a mostani fejlodesi iranyok mint a fiat penzeknel a gerjesztett inflacioval, mint a kriptok piacan a PoS-el csak az atlagos embereknek artanak es egyetlen ertelmuk az emberek 99.99%-anak a vagyonanak elvetele. Mert ha bonyolultan csinaljak a tozsdepiacokon kereszul, akkor az emberek nem tiltakoznak ugy mintha katonak koboznak el fegyverrel.
  • Mentol #18
    Fúvazzeg. Mintha nem is emberi nyelven beszélnétek. 46 évesen, 25 éves IT tapasztalattal alig értem, amiről itt folyik a diskurzus.
  • uwu2020 #17
    Szerintem mindíg lesznek nagy volatilitású kriptók, még akkor is ha általánosságban kisebb lesz a kilengés. Ha azt hiszed, attól majd jól meggazdagszol, mert egy eszköz volatilis, akkor tanuljál még mielőtt elkezded. Megsúgom, hogy a kockázatvállalással lehet nagyot szakítani és nagyot bukni is, és ennek csak egy része a volatilitás. A kriptó a volatilitás mellett azért is kockázatos, mert még bizonytalan, nagyon fiatal dolog. Tőkeáttétes kereskedéssel, hagyományos tőzsdén is ugyan ott vagy, nem feltétlenül kell kriptózni hozzá. A kriptóban csak minden hatványozódik, de a matek ugyanaz. Aki altokkal szórakozik szokott ám bukni is, és ezt tudnod kell mikor belevágsz, különben csak elégeted amit megkerestél.

    Kisebbfajta gyűlölet érződik az írásodból. Esetleg máglyára küldenél ezért embereket? Aki árutőzsdére megy azt még lehet? Értékpapír, vagy arany belefér? Ho la határ? A btc már bűn, vagy csak az altokért jár halál? Akikről írsz amúgy sokan vannak, és jellemzően buknak, szerintem elég büntetés az nekik.
    Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2022.05.23. 22:05:14
  • bdzsana #16
    És valahogy a nagykriptószakértők akik órákig tudnak mesélni erről a csodálatos nagy technológiai innovációról ami az egész pénzügyi rendszerünket forradalmasítja majd, valahogy mindig a leghasznotalanabb, legelavultabb, legnagyobb tranzakciós költségű és volatilitású bányászható eszközök után sírnak mert abban látják a lambót.

    Hirtelen eltűnik a lelkesedés, ha majd azok az eszközök maradnak csak amik valóban használhatók, stabilak, ebből kifolyólag kicsi a volatilitásuk is, mert nem látják benne a rövid távú meggazdagodást és nem ábrándozhatnak a felmondólevelről a mekis pult mögül.
  • uwu2020 #15
    Ha úgy volna... A defi mérete tényleg kicsi, de nem azt jelenti, hogy haszontalan. Hogy képzeled hogy egyből nagynak kéne lennie?
    A btc a nagy kapitalizációja miatt jó alap a defi-hez, fedezetként sok helyen megjelenik. Egy államoktól független ökoszisztéma van szletőben, emibe kockázatos befektetni. Vannak sajnos csalások, néhány scam egy az egybe a pump and dump-ra alapoz, van amelyik a fonzi sémát követi, de az igazi projektek amiket jószándékkal fejlesztenek, nem ilyenek. Természetesen nem tudhatod melyik a csalás, főleg ha nem értesz hozzá. A hasznos projekteken is lehet kaszálni és bukni is. Amikor beszállsz, gyakorlatilag határozatlan időre kölcsönadod a pénzed, a legtermészetesebb dolog, hogy nagy kockázattal nagy nyereség jár, a kriptó csak matek, nem baj ha nem érted, attól még működik. Mivel cbdc-k biztosan lesznek, az emberek keresni fogják az ellenpólust, szerintem ez a kriptók értelme, de ez csak az én tippem, a tévedés jogát fenntartom. Ha neked lenne igazad, a kriptók eltűnnének, ennek azért elég kicsi az esélye.
    Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2022.05.23. 17:16:46
  • uwu2020 #14
    Ha ez így lesz, ki fog lőni az árfolyam. Nekem kicseit meredeknek tűnik, de nem bánom, van eth-em:D
  • asgh #13
    Ha a befektetés megtérülése abból ered, hogy más majd magasabb áron szintén befektetési céllal felvásárolja tőlem, azt spekulációnak hívják.
    Ha pedig egy eszköz mögött a spekuláción túl jellemzően nincs semmi, azt lufinak.
    Persze létezik n+1 fajta kripto n+1 különböző szolgáltatással, csakhogy elenyésző azok száma, akiknek ezen szolgáltatásokra (legálisan) szükségük van és nem spekulatív céllal veszik. Tehát valójában tök mindegy, hogy mit tud az ether, ha csak egy szűk szubkultúra használja arra, amire elméletileg létrehozzák, a maradék 99% pedig csak a lufit fújja.
    Olyan ez, mint az eszperantó: a világ népeit egyesítő általános nyelvnek szánták, ami az objektív előnyei miatt majd felváltja a természetes nyelveket, ehhez képest egy szűkebb klub hobbija lett belőle.
  • uwu2020 #12
    A blokklánc és a kriptók is hasznosak. A cbdc-k biztosan meg fognak jelenni, ez tény, ennek ellensúlyozására szükség lesz a defi rendszerre. A cbdc az államnak és a politikusoknak kell, a kriptók meg a gazdagoknak, sajnos a csórók ismét csak szopnak.

    Nem igaz. hogy a kriptók mögött nincs érték. Minen egyes váltással megerősítést nyer az értéke. Mikor eladnak/vesznek valamit egészen konkrétan minden pillanatban megjelenik, hogy mennyit ér, a vevő és eladó közt létrejött egyezséggel. Természetesen vannak csalások, sok kriptó van ami pump and dum-ra megy. A luna összeolására is vannak összeesküvéselméletek, kitudja, simán lehet.

    A reményt amit leírsz befektetésnek hívják. Nyilvány a btc-t pl. arra használják hogy spekuláljanak vele, és temészetéből adódóan lehet is. Ehhez képest az eth sokkal többet tud, nem is részletezném.