Berta Sándor

Mexikó és Panama is nyit a kriptovaluták felé

Úgy látszik, a közép-amerikai régió országai egymással versenyeznek egy gyors, biztonságos és hatékony fizetéseket lehetővé tevő rendszer létrehozásában.

Salvadorban tavaly júniusban jelentette be Nayib Armando Bukele Ortez elnök, hogy a helyi törvényhozás elfogadta azt az előterjesztést, amelynek értelmében minden olyan helyi kereskedő, aki rendelkezik a szükséges műszaki feltételekkel, a jövőben köteles elfogadni a bitcoint. Sőt, a kriptovalutával kiegyenlíthetők lesznek a helyi adók is. Néhány nappal ezelőtt pedig a Közép-Afrikai Köztársaság hivatalos fizetőeszköznek minősítette a bitcoint. Faustin Archange Touadera elnök már alá is írta a kapcsolódó törvényt, amellyel a Közép-Afrikai Köztársaság lett a kontinensen az első állam, amely ilyen módon elfogadja a digitális pénzt.

Hozzájuk csatlakozik most Mexikó: a mexikói kormány ugyan már az év elején bejelentette a digitális központi banki pénz megvalósítását, de a jegybank akkor nem nyilatkozott, viszont most megerősítette a projektet. Victoria Rodríguez Ceja, a Mexikói Központi Bank (BdeM) vezetője a helyi szenátusban bejelentette, hogy az ország új digitális valutáját három éven belül elkészítik, s az a helyi pénzügyi és fizetési rendszert hosszú távon hatékonyabbá teheti. A szakember kifejtette, hogy nagyon összetett kihívásokkal kell szembenézniük, elegendő csak a koronavírus-járványra vagy az orosz-ukrán háborúra gondolni - minderről a La Jornada mexikói napilap írt.

Victoria Rodríguez Ceja elmondta, hogy a cél az, hogy 2024 harmadik negyedévére az inflációt három százalékra mérsékeljék. A Mexikói Központi Bank vezetője az év eleje óta tölti be a pozícióját és a mexikói szenátusban ez volt az első szereplése, amely 4 órán át tartott. A szakember úgy véli, hogy az új digitális központi jegybanki valuta gyors, biztonságos és hatékony fizetéseket tesz majd lehetővé. A digitális mexikói peso ugyanakkor nem fogja kiváltani a fizikai érméket és a bankjegyeket, hanem alternatív eszközt jelent majd, amely a lakosság többségének lehetővé fogja tenni a bankszámlák nyitását.


De Panama sem akar lemaradni: a közép-amerikai állam parlamentje átfogó jogszabályt szavazott meg. A törvény értelmében az adók digitális pénzekben is kifizethetők és a kriptovaluták használhatók a kereskedelemben, valamint a vagyon tárolására. A közép-amerikai országnak egyébként nem túl jó a híre, adóparadicsomként és offshore-üzletek megkötésének helyszíneként emlegetik.

A panamai jogszabály átfogóbb, mint a salvadori, így például nem csupán a virtuális fizetőeszközök tartoznak a hatálya alá, hanem az úgynevezett nem behelyettesíthető érmék (NFT-k) is, amelyek gyakorlatilag digitális eredetigazolások és tulajdoni lapok, amelyekkel bizonyítható egy ingatlan, nemesfém, műtárgy, eszköz, kép, animáció, videó vagy más tárgy eredetisége. Az új jogszabály értelmében ezekkel a kripto-vagyontárgyakat is lehet fizetőeszközökként alkalmazni.

A szakértők úgy vélték, hogy a törvény nem fog javítani Panama megtépázott pénzügyi hírnevén, a kereskedelem továbbra sem lesz átláthatóbb. Az aggályok ellenére Laurentino Cortizo elnök aláírja a jogszabályt, amelyet a helyi parlament ellenszavazat nélkül fogadott el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Kryon #4
  Ha meg is van egyes megoldásokban a potenciál, a rossz stratégián könnyen elbukhatnak. Jellemzően ezek szeretnek pénzügyi forradalmat hirdetni, amire a konkurencia nyilván felfigyel és elgáncsolják. Szerintem a siker útja az lehet, hogy kezdetben az új megoldás egy részterületre koncentrál, pérhuzamos pénzrendszerként, akár a maival jól együttműködve, kiegészítve azt, majd lépésről lépésre bővíti szolgáltatásait és foglal el újabb és újabb területeket. Ez egy hosszabb folyamat, de szerintem ez jobb stratégia lehet egy világpénz létrehozására, mert mire ennél a hagyományos szereplők kapcsolnak, már késő nekik. Egyrészt, mert addigra az új jövevény már nagyon elterjedt, másrészt mert az együttműködés miatt ők maguk is függnek tőle.
 • Sydra #3
  "A megoldás egy magántársaság által kibocsátott stablecoin lehetne."
  Ez lenne a default ha nem támadná be reflexből az összes létező politikai entitás és maffia szervezet.
  Lightning network-kel meg zk rollup-okkal már most elégséges szinten lehetne működtetni a világgazdaságot. És még rengeteg hasonló fejlesztés van a csőben.
 • Kryon #2
  Szerintem mindkettő zsákutca. A kripto nem igazán használható pénzként a CBDC pedig nem csökkenti az államhatalomtól való függést. A megoldás egy magántársaság által kibocsátott stablecoin lehetne.
 • Sydra #1
  A kriptovaluta és a CBDC azok - bár mindegyik digitális valuta - egymás totális ellentettjei.