Berta Sándor

A digitális jegybankpénzek jobbak a kriptovalutáknál

A bitcoin közelmúltbeli beszakadása megmutatta miért fontosak a digitális valutaprojektek.

A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) előzetesen nyilvánosságra hozta éves jelentése egyik fejezetét, amelyben a "központi bankok bankjának" tekintett intézmény a digitális korszak monetáris rendszeréről alkotott elképzelésével foglalkozik. A bázeli székhelyű BIS a nagy központi bankok devizatartalékait kezeli és egyben gazdasági és monetáris politikai agytrösztként is szolgál számukra.

Az intézmény szakértői rámutattak a kriptovaluta-piacon a közelmúltban bekövetkezett árzavarokra, amelyek megerősítették a kutatók korábbi szkepticizmusát. A bitcoin árfolyama tavaly novemberben még 67 000 dolláron állt, most hétvégén pedig 18 000 dollár alatt volt. Ugyan kedden és szerdán az árfolyam 20 000 dollár felett stabilizálódott, de még így is 70 százalékos a zuhanás.

Hyun Song Shin, a BIS gazdasági tanácsadója és gazdasági kutatási vezetője egy konferenciahívás keretében kijelentette, hogy mindenben, amiben a kriptovaluták pozitív változást hoznak, a digitális jegybankpénz alkalmasabb. Az intézmény közgazdászai úgy látják, hogy a közelmúltbeli árfolyam-ingadozások azt bizonyítják, hogy a kriptovaluták nem hasonlíthatók egy állami pénzhez, mert nem tudnak megfelelni az olyan követelményeknek, mint a biztonság, elszámoltathatóság, hatékonyság, befogadás vagy nyitottság a jövőbeli digitális pénzügyi rendszerrel szemben.

A BIS kutatóinak meggyőződése, hogy a központi bankokba vetett bizalmon és az állami pénz digitális változatán alapuló pénzügyi rendszer felgyorsíthatja az innovációt, miközben garantálja a stabilitást és a biztonságot. Ennek során továbbra is a magánszektorra támaszkodnak, amely a gyors fizetési rendszerek (valós idejű) létrehozásával és bővítésével hasonlóan fontos hozzájárulást tudna nyújtani, mint a központi bankok a digitális pénzzel. Shin, a BIS vezető kutatója a digitális jegybankpénzt és a nagy hatékonyságú fizetési rendszereket a fogyasztók szempontjából közeli rokonoknak tekintette. Úgy vélte azonban, hogy már most el kell kezdeni a digitális jegybankpénz fejlesztését.

Az Európai Központ Bank (EKB) a digitális eurót legkorábban 2026-ban vezeti be. Az amerikai jegybank sokkal óvatosabban kezeli a kérdést és még mindig nyitva tartja a lehetőségeket arra vonatkozóan, hogy bevezesse-e a digitális dollárt. A BIS égisze alatt azonban valamennyi vezető központi bank dolgozik ezen a témán. A legnagyobb előrelépést a kínai központi bank tette, ahol a digitális jüant már tesztelik az egyes régiókban.

A BIS a központi bankokba vetett bizalomra, a digitális jegybanki pénz és a fogyasztók számára biztosított gyors fizetési rendszerek fejlesztése terén elért eredményeikre számít. Ezek együttesen egy olyan jövőbeli monetáris rendszer alapját képezhetik, amely ösztönözheti az innovációt a magánszektorban. Shin az új rendszert egy fához hasonlította, amelynek a központi bank a stabil törzse. Szerinte ez a fa a magánszolgáltatók gazdag és élénk ökoszisztémájának ad otthont, amelyek szolgáltatásai a felhasználók igényeinek kielégítésére irányulnak. A BIS szakértői a magánszektor feladatát az olyan ügyfélközpontú ajánlatok kidolgozásában látják, mint a pénz és a pénzügyi eszközök tokenizálása vagy a hatékony fizetési lehetőségek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sydra #15
    Sequoyah
    "Szemben a kisebbseg zsarnoksagaval, ami a te vagyad lol..."
    Én következetesen az individualizmus mellett érvelek már évek óta. Nekem minden zsarnokság rossz, teljesen mindegy, hogy hányan vannak a zsarnokok. Látszik hogy nem akarsz értelmes vitát folytatni, mert mindig kitalált dolgokra reagálsz.

    "De az elmult 2 ev tobblet penzkibocsajtasa kifejezetten a kisemberekhez kerult."
    Ez a kijelentés önmagában is hülyeség, de én vagyonátcsoportosításról beszéltem nem készpénz átcsoportosításról. Gyanítom nem érted a különbséget. Neked az is gazdagodás, amikor a válság idején az emberek milliárd pengőket talicskáztak, miközben alig volt mit enniük. Én arról beszéltem, hogy pl Bill Gates lett a legnagyobb földtulajdonos az USA-ban. Meg arról hogy a Blackrock felvásárolja az ingatlanpiacot a fél világon. Meg van még kismillió ilyen példa.

    "En meg senkirol nem hallottam nyugati demokratikus orszagokban hogy az allam elvette volna a penzet barkinek csak ugy..."
    Közelmúltban az orosz milliomosok vagyon elkobzása, kanadai tüntetők számla letiltása, vagy volt valamelyik ország nemrég aki úgy kezelte a válságot, hogy mindenki számlájáról leemelt x összeget, stb. Ha megpróbálod nem befizetni az adót az állam akkor is letiltatja a számládat. Kriptóval ilyet nem lehet csinálni. Nem érdekel, hogy szerinted ez jó-e én arról beszéltem, hogy nem lehet elvenni és ez egy feature, amit a fiat pénz nem tud.

    "Neztel te mar ra a kripto arfolyamokra az elmult par honapban? Nyilvanvaloan nem."
    2013 óta minden nap nézem a kriptó árfolyamokat, szóval magyarázhatsz.

    "a Bitcoin 60%-ot ugy hogy nem is a fel evvel ezelotti csucsot nezem. Ahhoz kepest 2x annyit..."
    10 év alatt meg 20 000%-ot nőtt. Ki járt jobban? Aki 10 éve Bitcoin-t vett, vagy dollárt? És ki fog jól járni 10 év múlva? Aki most dollár-t vesz vagy Bitcoin-t?
  • Sequoyah #14
    "A demokrácia a többség zsarnoksága."
    Szemben a kisebbseg zsarnoksagaval, ami a te vagyad lol...
    Persze van sok rendszer, es mind csunyan elbukott...

    "az átlag ember fizetőképessége hogyan csökkent'
    Nem magyarorszagrol beszelek, ott kulonosen el van cseszve minden. De az elmult 2 ev tobblet penzkibocsajtasa kifejezetten a kisemberekhez kerult. Ez az egyik oka az inflacionak, mert ezek a kisemberek koltenek is. Plusz ugyanazon kisemberek sikeresen koveteltek ki beremeleseket, es hagytak ott tomegesen a legszarabb allasokat. Ez is oka az inflacionak...

    "nem tudja senki elvenni, még az állam se. "
    Az allam sem tudja elvenni a penzed. En meg senkirol nem hallottam nyugati demokratikus orszagokban hogy az allam elvette volna a penzet barkinek csak ugy...

    " menedéket nyújt az infláció ellen"
    Neztel te mar ra a kripto arfolyamokra az elmult par honapban? Nyilvanvaloan nem. A dollar 8% veszitett az ertekebol az elmult egy evben, a Bitcoin 60%-ot ugy hogy nem is a fel evvel ezelotti csucsot nezem. Ahhoz kepest 2x annyit...
  • Sydra #13
    Sequoyah
    "Igen, igy mukodik egy demokracia.... Ha nem ez van akkor anarchia."
    A demokrácián kívül még van egy halom féle társadalmi rendszer.
    A demokrácia a többség zsarnoksága. Ami ugyanúgy zsarnokság, mintha egy ember csinálná. Gyanítom nincsenek erkölcsi megfontolásaid, azért nem érted miről beszélek.

    "A te fantaziavilagodban..."
    Nem tudsz kérdezni és ezért kitalált dolgokkal vitatkozol.

    "Igen, komoly vagyon kerult at a kisemberekhez. Mert a penz nagy resze oda kerult."
    Az elmúlt 2 évben a kisemberek gazdagodtak? Javult az életszínvonal? Nem követsz semmilyen gazdasági mutatót semmilyen lebontásban. Nézd meg a nagy befektetési alapok vagy Bill Gates és a hozzá hasonlók mennyit gazdagodtak, míg az átlag ember fizetőképessége hogyan csökkent.

    "Milyen problemat old meg?"
    Pl nem tudja senki elvenni, még az állam se. Ha nagy összegeket utalok olcsóbb mint a banki átutalás és előbb is van véglegesítve. És igen, menedéket nyújt az infláció ellen. Hasonlítsd össze a top kriptókat, hogy a létezésük óta hogyan teljesítenek a dollárral szemben!
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2022.06.29. 01:46:50
  • UUUU #12
    Szerintem nagyon el vagy tevedve. Amit ma demokracianak nevezunk egy grotex burlex, de koze nincs a demokraciahoz. Amugy milyen emberek tobbsege egyezik meg valamiben, amikor egy torvenyt alkotnak peldaul ? Kb par ember hoz dontest sok ember feje felett.

    USA penzkibocsajtas ? Na kerem az egy vicc,szinten. A semmivel finanszirozzak a lufijukat. Majd a jegybank ad penzt ha az amerikai gazdasag hianyban szenved.
  • Sequoyah #11
    Igen, igy mukodik egy demokracia. Az emberek tobbsege megegyezik valamiben, a maradek pedig igazodik hozza. Ha nem ez van akkor anarchia.

    A te fantaziavilagodban van 20 fele kriptovaluta, es mindenki a sajat kedvencet hasznalja, mert az az o "onkentes valasztasa". Persze tranzakciot nem tudok lebonyolitani az emberek nagy reszevel, mert ok mas kriptovalutat valasztottak mint en.

    "Kinyitottál már valaha történelem könyvet?"Igen, javaslom nezd meg hany helyen valtottak kormanyt 2008 utan peldaul. Csak ket pelda: USA es Magyarorszag.

    "Csak az USA jegybankja 2 év alatt 40%-nyi pénzt tolt ki. Ez a történelem legnagyobb vagyonátcsoportosítását idézte elő az átlag emberektől a politikai és gazdasági elithez. "
    Az elmult ket evre gondolsz? Igen, komoly vagyon kerult at a kisemberekhez. Mert a penz nagy resze oda kerult.
    A penzkibocsajtasnak koszonhetoen USA gazdasaga jobban veszelte at az elmult ket evet mint a legtobb mas orszag, ennek koszonhetoen most mindenki $-ba menekul.
    Ha megnezed az USA 20 ev USA jegybanki donteseit, mindenhol komoly szakertoi tamogatast fogsz latni. Ellentetben a kormanyzati dontesekkel, amik nagyreszt populistak, es a szakertoi velemenyek elleneben tortennek.


    "Nagy rémálom lehet neked ha nem is használod és nem tudod mi miért van."
    Na meselj, miert van? Milyen problemat old meg? Olcsobb? Nem. Gyorsabb? Nem. Biztonsagosabb? Nem. Menedeket nyujt az inflacio ellen? Nem. Anonimitast biztosit? Nem.
  • Sydra #10
    Sequoyah
    "Eloszoris van bizalom a legtobb nyugati allami penzrendszerben"
    Szokás szerint kiüresíted a szavak jelentését, hogy látszólag legyen értelme annak a hülyeségnek amit összehordasz. Azért használod az állami pénzrendszert mert kötelező. Akkor beszélhetnénk bizalomról, ha lenne választásod.

    "a nep gyakorol kozvetett kontrollt."
    Ha az 51% kényszerít 49%-ot az se önkéntes. De amúgy meg mikor szavaztál te bármiről, aminek a pénzrendszerhez köze van? Semmiről nem leszel megkérdezve, aminek van jelentősége.

    "Es sok szart le tud nyomni a politika a torkunkon de egy penzugyi valsagot a legritkabb esetben."
    Kinyitottál már valaha történelem könyvet?

    "a jegybankok tipikusan a legfelelossegteljesebben mukodo szervei a legtobb kormanynak."
    OMG! Csak az USA jegybankja 2 év alatt 40%-nyi pénzt tolt ki. Ez a történelem legnagyobb vagyonátcsoportosítását idézte elő az átlag emberektől a politikai és gazdasági elithez. Ja persze a jegybank érted van és te bízol benne. :D

    "a hianya nagyon jol latszik a kripto-piacon, ami jelen helyzetben egy remalom es anarchia"
    Nagy rémálom lehet neked ha nem is használod és nem tudod mi miért van.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2022.06.28. 17:11:33
  • Sequoyah #9
    "A bizalomhoz önkéntesség is kell. Ilyen az állami pénzrendszerben nincs. Azért használod mert kötelező"

    Eloszoris van bizalom a legtobb nyugati allami penzrendszerben. Az emberek nagy tobbsege teljes nyugalommal hasznalja a hagyomanyos penzeket, es nem is eri semmifele problema oket veluk kapcsolatban. A kriptoban csak az emberek kis hanyada bizik.
    Es nem kotelezo, a jegybank felett demokratikus orszagok eseten a nep gyakorol kozvetett kontrollt. Es sok szart le tud nyomni a politika a torkunkon de egy penzugyi valsagot a legritkabb esetben. Ha visszanezel a kozelmult tortenelmere, a kormanyvaltasok messze leggyakoribb oka az egy penzugyi valsag. Tok mindegy hogy az eppen elbuko kormany okozta, vagy az azt megelozo, vagy kozuk sincs hozza mert egy masik orszag okozza. Ha te vagy epp a kormanyon es penzugyi valsag van, akkor menni fogsz.
    Talan fokepp eppen ezert is a jegybankok tipikusan a legfelelossegteljesebben mukodo szervei a legtobb kormanynak.

    Ennek a hianya nagyon jol latszik a kripto-piacon, ami jelen helyzetben egy remalom es anarchia. Persze nehanyan szeretnek a zavarosban halaszni es jol jarnak vele, de a tobbseg nem.
  • Sydra #8
    kvp
    "Tehat nem a digitalis penzrendszert kell hozza megreformalni, hanem a kormanyzatot lecserelni, lasd a nagy francia forradalom hatalomtechnikai megoldasait."

    Nekem nem kell új kormányzat. Az ugyanolyan rossz ösztönzők szerint fog működni, mint az előző. A korrupció és a hatalom központosodása az állam szerkezetének természetes következményei.
    Olyan pénzrendszer kell, ami megáll a saját lábán, mindenféle erőszakos kényszer és tömeges vagyonelkobzás nélkül. Ezek létre tudnak jönni maguktól, ha az állam nem avatkozik közbe. Nyilván a nemzeti vagyon feletti kontroll olyan hatalom, amit kevés politikus fog önként kiadni a kezéből így minden konkurens technológiára igyekeznek lesújtani. A Bitcoin-nal azért vannak nehéz helyzetben, mert decentralizált. Nincs mögötte egy ember vagy cég akit/amit állami erővel el lehetne pusztítani.
    Ha bevezetik a CBDC-ket az megsokszorozza az állami kontrollt a polgárok felett. Ami azt jelenti, hogy forradalmat is sokkal nehezebben fogsz csinálni. Írsz egy rossz kommentet a neten és egy órán belül már nem tudsz sehol sem fizetni a boltban.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2022.06.28. 11:28:33
  • Sydra #7
    uwu2020
    "Attól függ, hogy a központi irányítás mennyire hatékony, hogy mit kell megoldani. Szükség van központi irányításra, anélkül nincs civilizáció."

    Itt nem azon van a hangsúly, hogy van-e hierarchia, vagy nincs, hanem azon, hogy kényszeríted-e az embereket olyan rendszerek használatára, amit ők maguk nem használnának önként és amely rendszerekkel könnyebben lehet visszaélni, mint jó dolgokra használni.
    Van pl erőszakos irányítás és van önkéntes irányítás.
    Erőszakos irányítás, amikor erőszakkal, vagy fenyegetéssel irányítod az embereket. Nem kell figyelembe venned az emberek igényeit, mert nincs választásuk. A döntéseidért nem kell vállalnod a felelősséget. Másokkal kifizettetheted, ha valamit elszúrsz.
    Önkéntes irányítás, amikor az emberek önként csatlakoznak hozzád, mert úgy gondolják, hogy az jó nekik. A döntéseidért közvetlenül felelsz, mert az embereid szimplán lelépnek ha rossz döntéseket hozol és nem fogják fizetni utánad a számlát.
    Melyik vezető érdekelt abban, hogy jól döntsön? Akinek közvetlen felelőssége van a döntésein, vagy akinek egyáltalán nincs?
    Általában azok a társadalmak teljesítenek jól, ahol az egyéneknek szabadságot adnak ahhoz, hogy tegyenek a saját jobb létükért. Mert az emberekre amúgy jellemző, hogy szeretnek tenni egy jobb életért, a döntéseik többsége erre irányul. A felülről való erőszakos beavatkozás csak akadályozza őket ebben, vagyis kevésbé fognak jól élni.

    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2022.06.28. 11:18:15
  • kvp #6
    "A nagyobb állami kontroll mindig hanyatlást idéz elő.
    Még el sem készültek a CBDC-k de a WEF meg az IMF a tanulmányaiban már most személyes karbon kvótákról meg egy hónap után megszűnő pénzről álmodozik. Meg két szintű CBDC rendszert akarnak. Külön valuta lesz az elitnek, meg külön valuta a jobbágyoknak. Az elitek valutája nem lesz annyira ellenőrizve és nem fog megromlani egy hónap után."

    A ketszintu rendszer, csakugy mint a megszuno token-ek alapvetoen jegyrendszert jelentenek. Tehat a masodik szint nem penz, hanem segely osztasara szolgalo token, mint Magyarorszagon a szep kartya. Az is egy korlatozott felhasznalasu, idolimites digitalis penz.

    Amennyiben az atlagos munkavallalo ilyen penzt kapna, akkor nem a digitalis penzrendszer a gond, hanem az aktualis kormanyzat es annak tagjanaik folytatolagos lete. Tehat nem a digitalis penzrendszert kell hozza megreformalni, hanem a kormanyzatot lecserelni, lasd a nagy francia forradalom hatalomtechnikai megoldasait.

    Az pedig, högy a globalistak szeretnek a toke 99% helyett a toke 100%-at birtokolni nem meglepo, de az emberek feladata lenne, hogy ezen globalistakat eltavolitsak a penzugyi rendszerbol. A kriptok ilyen szempontbol nem szamitanak, az atlagos emberek szamara a napi tranzakcikhoz kb. annyira elerhetoek mint a befektetesi arany alapu vasarlas a sarki piacon.