Berta Sándor

Nincs elég EU-s szakember a kriptovaluták ellenőrzésére

A bankhatóságnak nincs a szakterülethez értő munkatársa, és még azt sem tudják, hogy pontosan mit kell majd 2025-ben ellenőrizniük.

A Financial Times arról számolt be, hogy az új európai uniós iránymutatásoknak köszönhetően az uniós felügyeleti hivatal, az Európai Bankhatóság hamarosan bizonyos kriptovalutákat is ellenőrizni fog. Az intézmény vezetője azonban úgy vélte, hogy ők ehhez nem elég jól felszereltek. José Manuel Campa elnök szerint nagy gondot jelent a tehetségek megtartása, és a titkosításhoz, a digitalizációhoz értő technológiai szakemberek iránt az egész társadalomban nagy a kereslet.

A kripto-szolgáltatások biztosításával kapcsolatos európai uniós irányelvből (MiCA) márciusban kikerült a bitcoin-tilalom. Az Európai Bankhatóság 2025-től a kriptovalutákat is ellenőrzi. Az intézmény vezetője most azon aggódik, hogy addigra egyáltalán képesek lesznek-e elég képzett embert felvenni a feladatra. A szakképzett munkaerőre nagy szükség van, de a tehetségek kínálata - különösen az olyan technológiai területeken, mint a kriptovaluták - szűkös. Ugyanakkor nem opció a fizetések emelése, hogy a bankokkal, a fintechekkel és a tanácsadó cégekkel versenyezhessenek a legjobb tehetségekért, mert a fizetések az Európai Bizottságéhoz igazodnak. Campa szerint az Európai Bankhatóság és az Európai Bizottság közötti lehetséges tárgyalások "nem terjednek ki" arra, hogy szabad kezet kapjon a hivatala a bérezésre vonatkozóan.

Július elején az Európai Parlament, az európai miniszterek tanácsa és az Európai Bizottság tárgyalói megállapodtak a kriptovaluta-eszközök piacáról szóló új rendeletről. A MiCA szabályozási kerete kiterjed a fedezetlen kriptoeszközök kibocsátóira, valamint az úgynevezett stabilcoinokra, amelyek az amerikai dollárhoz, egy valutakosárhoz vagy más eszközökhöz vannak kötve. A kereskedési helyszínek és a virtuális pénztárcák, amelyekben a kriptoérméket tartják, szintén szerepelnek. Az Európai Bankhatóságnak többek között felügyelnie kell a stabilcoinok kibocsátóit, amelyeknek - amennyiben az európai piacon tevékenykednek - uniós jelenlétet is fenn kell tartaniuk. A hatóságnak nyilvános nyilvántartást kell vezetnie a rendeleteknek nem megfelelő kriptovaluta-értékpapír-szolgáltatókról.

Campa rámutatott, hogy a kapacitások nyitott kérdése mellett az új hatáskörök is aggodalomra adnak okot a hivatalban. Ennek oka, hogy az Európai Bankhatóság csak röviddel a rendeletek 2025-ös hatálybalépése előtt fogja tudni, hogy pontosan mely érméket és jogalanyokat kell majd felügyelnie. Ez egyelőre nem került meghatározásra és az utolsó pillanatban még változhat. A kriptoszektor "nagyon dinamikus" jellege miatt az is normális, hogy a szabályozás elmarad a fejlemények mögött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uwu2020 #1
    Nem sok vizet zavar. A kriptókat csak akkor lehetne hatékonyan szabályozni, ha lenne egy globalis szervezet hatósági jogkörrel, aminek a döntéseit az országok elfogadják és betattatják. Ez persze eléggé vágyálom szintū, de amíg ez nincs, adding eléggé szabadjára lesznek engedve. Ezek az auditok, amiket elvileg el kéne végezni, kb. minden tizedik coinnál csinálják, és az eredményét ennek a tizedénél veszik komolyan, és eszközölnek változtatást. Ezert létezhetnek összeomló stabilcoinok, meg pump and dump és fonzi projektek.
    Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2022.08.04. 07:44:51